MEK DUBLIN CORE GENERÁTOR SÚGÓ

 

TARTALOM

A METAADATOKRÓL
AZ ŰRLAP HASZNÁLATA
KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ MEZŐNKÉNT:
    1. CÍM / TITLE
    2. LÉTREHOZÓ / CREATOR
    3. KÖZREMŰKÖDŐ / CONTRIBUTOR
    4. KIADÓ / PUBLISHER
    5. AZONOSÍTÓ / IDENTIFIER
    6. FORRÁS / SOURCE
    7. KAPCSOLAT / RELATION
    8. DÁTUM / DATE
    9. FORMÁTUM / FORMAT
  10. TÍPUS / TYPE
  11. TÉMA / SUBJECT
  12. TARTALMI LEÍRÁS / DESCRIPTION
  13. TÉR-IDŐ VONATKOZÁS / COVERAGE
  14. NYELV / LANGUAGE
  15. JOGOK / RIGHTS
MINTAPÉLDA

 


A METAADATOKRÓL

A digitális objektumok szaporodásával egyre nagyobb gondot okoz a közöttük való eligazodás, a hatékony keresési lehetőségek hiánya. A teljes szövegű keresőrendszerek bármennyire is kifinomultak, sosem lesznek képesek annyiféle szempont szerinti szűkítésre és olyan pontosságú találati listákra, mint ami például a számítógépesített könyvtári katalógusoknál megszokott. Utóbbiaknál a rugalmas és precíz keresést az évszázadok alatt kifinomult és következetesen alkalmazott bibliográfiai leíró szabványok teszik lehetővé. Azt, hogy a papíron megjelent dokumentumokhoz hasonlóan a számítógépes adatokként tárolt dokumentumokhoz is szükség van ilyen kísérő adatokra (szaknyelven: "metaadatokra"), csak a kilencvenes években kezdték szélesebb körben felismerni. Azóta sokféle, eltérő részletességű ajánlás és szabvány született a különböző dokumentumtípusokhoz és alkalmazásokhoz. A legsikeresebb ezek közül az 1995-ben, az Ohio állambeli Dublinból indult Dublin Core Metaadat Kezdeményezés, mely azóta nemzetközi (és magyar) szabvánnyá vált, s alapjául szolgál több más metaadat sémának, illetve internetes technológiának, mint például az Open Archives Initiative és az ezt használó magyar Nemzeti Digitális Adattár. A könyvtárosok, tartalomszolgáltatók és jelölőnyelv-szakértők által kidolgozott szabványban a "core" szó arra utal, hogy egy minimális adatelem-készletet kívántak definiálni, amely bármilyen digitális objektum/forrás/szolgáltatás leírására alkalmas és nem igényel szakképzettséget. A DC-nek ez az egyszerűsége a legnagyobb előnye és a hátránya is. Ezek a metaadatok könnyen előállíthatók és feldolgozhatók, ugyanakkor nem alkalmasak a dokumentumok jellemzőinek részletes és finom leírására. Ezért az eredeti, 15-féle adatelem később tovább bővült és kiegészült különböző minősítőkkel ("qualified DC"), illetve alapul szolgált jóval összetettebb metaadat-formátumokhoz. De az Interneten megjelenő digitális állományok és honlapok nagy többségéhez már az alap DC-elemek hozzárendelése is nagy segítség lenne, sajnos még csak egy kis töredékükben vannak ilyenek. Ezért készítette el a brit, a svéd és a cseh rendszer mintájára a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület ezt a DC-generátort, hogy így is elősegítse a metaadatok használatának hazai terjedését. Ezzel az egyszerű űrlappal az eredeti, 15-féle metaadat állítható elő, kiegészítve néhány fontosabb minősítővel, majd bemásolható a leírt dokumentumba (vagy egy rámutató HTML oldalba), illetve elmenthető XML formátumban, és így a dokumentumunk már alkalmas lesz arra, hogy bekerüljön különböző metaadatgyűjtő rendszerekbe, megkönnyítve a megtalálhatóságát. Akik részletesebb leírást szeretnének a dokumentumaikról, azoknak az NDA qDC ajánlásait érdemes figyelembe venni. Ha pedig valakinek nagyobb digitális gyűjteménye van, annak a – szintén a MEK Egyesület keretében fejlesztett és szintén ingyenes – eleMEK metaadatkezelő rendszer kipróbálását javasoljuk.

 


AZ ŰRLAP HASZNÁLATA

Az űrlap két részből áll: az első, egysoros táblázatban megadhatjuk egy létező internetes dokumentum URL címét, és a KERES gombra kattintva a program megpróbálja kigyűjteni az ott található metaadatokat. (Ha hibás URL-t adunk meg, vagy az illető szerver éppen nem érhető el, akkor hibaüzenetet kapunk. A "http://" előtagot nem fontos beírni, szükség esetén a program automatikusan hozzáteszi.) A dokumentumban talált metaadatok egy új ablakban jelennek meg – táblázatos és eredeti formátumban egyaránt – így lehetőségünk van rá, hogy egy már leírt, hasonló jellegű dokumentumból "másolás és beillesztés" segítségével vegyünk át metaadatokat az űrlap alsó, nagy táblázatába. Amennyiben az űrlapot tartalmazó eredeti oldalt frissítjük (az Explorerben ez az F5 gombbal tehető meg), akkor a program megpróbálja automatikusan visszaírni az adatokat megfelelő rovatokba. Jelenleg ez a funkció csak korlátozottan működik, némi utószerkesztésre és a megfelelő minősítő opciók bekapcsolására szükség lehet.

A 15-féle DC elem bevitelére szolgáló nagy táblázat két hasábból áll:

A jobb oldali oszlopban különböző nyomógombok és lenyíló menük vannak. Ezek segítségével például egy új, üres ablakot nyithatunk, ahová behívhatjuk a leírni kívánt dokumentumot; különböző szótárakat, névjegyzékeket nézhetünk meg és onnan szintén a "másolás és beillesztés" módszerével átvehetünk szabványos tárgyszavakat, személy- és földrajzi neveket; stabil URN azonosítót valamint a felhasználásra vonatkozó Creative Commons licencet kérhetünk a dokumentumunkhoz; illetve választhatunk néhány előre definiált minősítő vagy formátum/típus közül. Ezek mind csak kisegítő lehetőségek, a Dublin Core ajánlás nem teszi kötelezővé a használatukat, csak javasolja, hogy érdemes valamiféle ismertebb, elterjedt "szótárból" választani a leíró adatokat a jövőbeli keresés megkönnyítése érdekében. Vagyis a felajánlottak mellett használhatunk más hazai vagy külföldi névtereket, tezauruszokat, dokumentum-tipológiákat stb. is, illetve beírhatunk ezekben nem szereplő, szabadon választott szavakat, kifejezéseket, kódokat is a beviteli mezőkbe.

A bal oldali oszlopban a beviteli mezők felett az adatelem szabványos magyar és angol neve olvasható (a magyar névre kattintva ennek az útmutatónak a megfelelő fejezetére lehet ugrani), ez alatt pedig egy rövid leírás és többnyire egy vagy több, bekapcsolható opció: minősítő vagy séma neve található. Egy bevitt adathoz csak egy ilyen opció kapcsolható be, de ezek használata sem kötelező – és ha a véletlenül állítottuk be valamelyiket, akkor az apróbetűs magyarázó sor elején levő opciógombra kattintva kapcsolhatjuk ki. Egyes adatelemeknél két beviteli mező is van (pl. "létrehozó neve" és "elérési címe"), ezeknél az alsó sor kitöltése szintén nem kötelező. Egy mezőbe csak egyféle adatot írjunk, tehát például többszerzős műveknél egyszerre csak egy személy nevét vigyük be. Viszont bármelyik beviteli mező korlátlan számban ismételhető a piros gomb segítségével. (Ez a funkció csak akkor működik, ha a Javascript parancsok végrehajtása engedélyezve van a böngészőben!). Új mezőt csak abban az esetben lehet kérni, ha már a meglévőt kitöltöttük. Ha véletlenül kértünk plusz beviteli mezőt, vagy kitöröltünk egy korábban bevitt adatot valamelyikből, az nem okoz gondot: a generált metaadatok közé úgyis csak azok az elemek kerülnek majd, amelyeknél a beviteli mező nem üres. Az oldal alján jobbra található "MINDENT TÖRÖL!" gomb megnyomásával állíthatjuk alapállapotba az űrlapot: ilyenkor minden eddig bevitt adat elvész!

Ugyancsak itt, a táblázatos űrlap alatt található még néhány további opció és a generátort elindító MEHET gomb. Az egyik lenyíló menüben a legyártandó metaadatok ékezetes betűinek és egyéb speciális karaktereinek kódolása állítható be. Az űrlap kitöltésekor Latin-2 ( ISO 8859-2) szabvány szerint érdemes bevinni az adatokat – ezt használja a legtöbb magyar billentyűzet és ez megfelelő a DC metaadatok számára is. De szükség esetén a generált metaadatok Unicode (UTF-8) vagy HTML-XML (acute) kódokkal is kérhetők. Ha ezektől eltérő kódolást (pl. Latin-1, ANSEL vagy decimális Unicode) szeretnénk, akkor eleve így vigyük be az adatokat az űrlapba és a "Változtatás nélkül" menüpontot válasszuk, mert ilyenkor nem történik semmilyen átkódolás. Ugyancsak egy lenyíló menüben állítható be a metaadatok formátuma. Jelenleg a jó áttekintést adó táblázatos megjelenítés, az XML formátumú mentés, valamint a HTML fájlok fejlécébe másolható kód közül választhatunk. Utóbbi esetben a megjelenő metaadatokat – a magyarázó szöveg nélkül – a "másolás és beillesztés" módszerével kell elhelyeznünk az űrlappal leírt digitális dokumentumban valahová a <head> és a </head> címkék közé. (Lásd például ennek az oldalnak a fejlécét a böngésző Nézet/Forrás menüpontja segítségével!) A bemásolást egy tetszőleges szöveg- vagy HTML-szerkesztővel tudjuk megtenni és utána természetesen újra fel kell töltenünk a módosított állományt a web-szerverre. Amennyiben a dokumentum nem HTML formátumú, akkor a kódot annak a web-lapnak a fejlécébe tegyük, amelyről a dokumentum elérhető, vagy csináljuk egy "befoglaló" HTML állományt, amibe beletesszük a metaadatokat és beleágyazzuk magát a leírt objektumot (képet, animációt, zenét stb.) is. A MEK DC generátora nem tárolja el a legyártott metaadatokat, vagyis az űrlapot tartalmazó ablak bezárásával annak tartalma elvész! A generált metaadatok lemásolásáról és fájlba mentéséről a felhasználóknak maguknak kell gondoskodniuk.

 


KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ MEZŐNKÉNT:


1. CÍM / TITLE


A dokumentum megnevezésére szolgáló szó, kifejezés vagy egyéb jelcsoport. Legalább egy "fő" címet mindenképpen be kell írni, ami lehetőleg a kezdőlapon kiemelten szereplő cím, vagy – HTML anyagoknál – a <title> és a </title> között található karaktersorozat, vagy ha ilyen nincs vagy nem jellemző, akkor az a megnevezés, amelyen a dokumentum/objektum/információforrás leginkább ismert. A "fő" cím mellett további címfajták is bevihetők a mező ismétlését kérve a piros plusz gombbal: pl. címváltozat, címfordítás, eredeti cím, egységesített cím, alcím, részcím, korábbi cím stb. (A MEK DC generátora jelenleg nem biztosít minősítőt az egyes címfajták megkülönböztetéséhez, mivel ezek szakszerű elkülönítése nem várható el a program átlagos felhasználóitól.) A jobb oldali oszlopban levő ÚJ ABLAK gombra kattintva egy üres böngésző ablak nyílik meg, ahová betölthetjük a leírni kívánt dokumentumot és átmásolhatjuk róla a cím- és egyéb adatokat.


2. LÉTREHOZÓ / CREATOR

Az a természetes személy vagy testület, aki/amely a dokumentum vagy annak fő része szellemi tartalmának alkotója, illetve e tartalomért elsősorban felelős. Vagyis ide írandó irodalmi és tudományos műveknél a szerző, jelentéseknél az azt készítő kutatócsoport, zenéknél a zeneszerző, filmeknél a rendező, képeknél a festő/rajzoló/fotós, szoftvereknél a programozó személy vagy a programfejlesztő cég, honlapoknál a web-mester vagy a site tartalmát összeállító intézmény stb. neve. Ne soroljunk itt fel olyan embereket vagy szervezeteket, akik/amelyek csak járulékosan közreműködtek az alkotásban, mert erre a KÖZREMŰKÖDŐ / CONTRIBUTOR mező szolgál! Természetesen ez a mező is tetszőleges számban ismételhető, így minden fontos létrehozót feltüntethetünk, és a megfelelő opció bekattintásával megjelölhetjük, hogy emberről vagy intézményről van-e szó. A magyar személyneveket a szokásos "Vezetéknév Keresztnév" formában írjuk, a fordított írásmódú külföldi neveket pedig "Lastname, Firstname" sorrendben, vesszővel elválasztva. A nevek helyes írásmódjához segítségül igénybe vehetjük a MOKKA katalógus böngészhető személy- és testületi név indexeit, vagy az NDA kereshető személynévterét. A létrehozó megnevezése mellett annak elérési címét is bevehetjük a metaadatok közé, amennyiben az illető ehhez hozzájárul. (Legalább egy elektronikus postafiók feltüntetése nagyban segít abban, hogy az alkotó megtalálható/beazonosítható legyen és például engedélyt lehessen kérni tőle a műve felhasználásához.) Ha egy alkotóhoz több elérési cím is tartozik (pl. e-mail cím, postacím és fax szám is), akkor ezeket beírhatjuk egymás után, vesszővel elválasztva.


3. KÖZREMŰKÖDŐ / CONTRIBUTOR

Az a természetes személy vagy testület, aki/amely a dokumentum szellemi tartalmának alkotásában részt vesz, és a létrehozóhoz képest alárendelt, illetve járulékos szerepet tölt be, illetve a dokumentum valamely járulékos részének létrehozója. Vagyis ide írandók a szerkesztők, fordítók, átdolgozók, illusztrátorok, előadók, digitalizálók, korrektorok stb. (A MEK DC generátora jelenleg nem tartalmaz minősítőt az egyes közreműködői szerepek megkülönböztetéséhez.) A mező kitöltésére a LÉTREHOZÓ / CREATOR adatelemnél leírt a szabályok vonatkoznak.


4. KIADÓ / PUBLISHER

Az a természetes személy vagy testület, aki/amely a dokumentum nyilvánossághoz közvetítéséért felelős. A hagyományos értelemben vett könyv- vagy zenekiadó mellett ide lehet írni például sugárzott médium esetében a csatornát működtető társaságot, vagy egy web-hely leírása esetén az azt szolgáltató céget is. Fontos: itt csak a digitális verzió megjelentetésért felelős személyek vagy intézmények adhatók meg! Hagyományos hordozóról digitalizált dokumentumok esetében az eredeti forrás kiadóját ne itt tüntessük fel, hanem a FORRÁS / SOURCE adatelemnél. A mező kitöltésére a LÉTREHOZÓ / CREATOR adatelemnél leírt szabályok vonatkoznak.


5. AZONOSÍTÓ / IDENTIFIER

Adott környezetben a dokumentumot egyértelműen azonosító hivatkozás, jelsorozat. Interneten elérhető anyagok esetében ez elsősorban az URL cím megadását jelenti ("http://szervernév/útvonal" formában), de ha a digitális dokumentumunk rendelkezik valamilyen egyéb, stabil azonosítóval (pl. online ISBN, URN vagy DOI), akkor a mező ismétlésével és a megfelelő opció bekapcsolásával azt is megadhatjuk. A Dublin Core használható offline digitális dokumentumok (pl. CD-ROM kiadványok) leírására is, ez esetben akár raktári vagy leltári számok is megadhatók azonosítónak. Fontos: hagyományos hordozóról digitalizált dokumentumok esetében az eredeti kiadvány ISBN, ISSN stb. azonosítóit ne itt tüntessük fel, hanem a FORRÁS / SOURCE adatelemnél! A MEK DC generátora tartalmaz egy linket, amellyel stabil URN azonosítót kérhetünk az online dokumentumainkhoz az Országos Széchényi Könyvtár által indított http://nbn.urn.hu szervertől. Az URN nagy előnye, hogy akkor is változatlan marad, ha a dokumentum URL címe módosul: más szolgáltató gépre vagy más alkönyvtárba költözik. Ha még nem használtuk ezt a szolgáltatást, akkor előbb olvassuk el az ismertetőjét, és első alkalommal csak ideiglenes azonosítót igényeljünk.


6. FORRÁS / SOURCE

Hivatkozás arra az eredeti forrásra, amelyből a leírt digitális dokumentum származik. Hagyományos hordozóról digitalizált vagy offline digitális kiadványról Internetre áttett anyagok esetében az eredeti kiadvány (pl. könyv, hanglemez, CD-ROM) kiadási adatait (pl. "város : kiadó, évszám" és/vagy ISBN, ISSN, stb.) írhatjuk ide. De más site-ról átvett anyag esetében is itt tüntethetjük fel az eredeti web-hely nevét és/vagy URL címét. Ha ISBN, ISSN vagy URL azonosítót is megadunk a forrásra vonatkozó egyéb adatok mellett, akkor ezek számára kérjünk új beviteli mezőt a piros plusz jellel és kapcsoljuk be hozzájuk a megfelelő opciót is. A jobb oldali oszlopban levő ÚJ ABLAK gombbal nyithatunk egy üres böngészőablakot, és ebben kikereshetjük a szükséges adatokat (pl. egy könyvtári katalógusból), vagy megkereshetjük az eredeti web-hely nevét és URL címét, majd átmásolhatjuk őket az űrlapot tartalmazó ablakba.


7. KAPCSOLAT / RELATION

Hivatkozás a leírt dokumentummal kapcsolatos másik dokumentumra. Itt adhatjuk meg azoknak a (digitális) dokumentumoknak/forrásoknak/szolgáltatásoknak a nevét és/vagy online ISBN/ISSN illetve URL azonosítóit, amelyek valamilyen szorosabb logikai vagy tartalmi kapcsolatban vannak azzal a dokumentummal, amelyről a leírást készítjük. Például ugyanannak a sorozatnak vagy gyűjteményes kiadványnak a részei, a dokumentum előzményei vagy folytatásai, más nyelvű fordításai, hivatkoznak rá, vagy csak egyszerűen témájukban nagyon hasonlók illetve közös a szerzőjük. A mező kitöltésére a FORRÁS / SOURCE adatelemnél leírt a szabályok vonatkoznak.


8. DÁTUM / DATE

A digitális dokumentum létezése során előforduló fontosabb események időpontja. Bármilyen dátum, időpont vagy időintervallum megadható, de ajánlott az ÉÉÉÉ-HH-NN (ISO 8601) formátum használata, amennyiben napot akarunk megjelölni. A jobb oldali oszlopban levő MAI DÁTUM gombra kattintva az aktuális év-hónap-nap beíródik a beviteli mezőbe és bekapcsolódik a formátumot jelző opció is. A szintén itt található menüből – az NDA qDC ajánlásában is szereplő – néhány gyakoribb esemény kiválasztható és hozzárendelhető a dátumhoz. Az űrlap kitöltése és a MEHET gomb megnyomása után a DC generátor programja még egy dátumot rögzít: a metaadatok utolsó módosításának dátumát (DC.Date.X-MetadataLastModified), ezt is célszerű bemásolni a dokumentumot tartalmazó HTML fájl fejlécébe. Amennyiben magának a dokumentumnak a tartalma, témája kötődik valamilyen időszakhoz (pl. a II. világháborúról szól), azt nem itt, hanem a TÉR-IDŐ VONATKOZÁS / COVERAGE adatelemnél kell leírni!


9. FORMÁTUM / FORMAT

A digitális dokumentum megjelenésének formája és megjelenítésének módja, eszköze. Ez az adatelem használható a számítógépen való tárolási formátum leírására. Ajánlott a Internet Media Types (MIME) médiatípusok használata: a leggyakoribbak a jobb oldali lenyíló menüből kiválaszthatók, a továbbiak pedig a MIME TÍPUSOK gombra kattintva kereshetők meg az eredeti szabványban. De a fájl-formátum mellett ide írható be az esetleges fizikai hordozó fajtája is (pl. CD-ROM vagy DVD), illetve itt adhatók meg a speciális technikai igények (pl. a helyes megjelenítéshez szükséges különleges betűkészletek).


10. TÍPUS / TYPE

A dokumentum típusát, műfaját, általánosabb sajátosságait jelölő kifejezés. Vagyis ez az adatelem a dokumentum/objektum/forrás tartalmi jellegzetességeire vonatkozik, a számítógépes/digitális megjelenési forma leírására a FORMÁTUM / FORMAT elemet kell használni! A Dublin Core szabvány a csak néhány típust megkülönböztető és angol nyelvű DCMI Type Vocabulary szótárt ajánlja, de a jobb oldali oszlopban választhatunk az eleMEK metaadatkezelő rendszer sokkal bővebb és magyarított dokumentumtípusai, -műfajai közül is (a kezdőbetűt beírva a hosszú lista megfelelő pontjára ugorhatunk a menüben), és természetesen itt is – mint bármelyik másik DC adatelemnél – használhatunk saját megnevezéseket is a kötött szótárak helyett, illetve a beviteli mező ismétlésével többféle típust is megadhatunk egyszerre.


11. TÉMA / SUBJECT

A dokumentum tartalmát leíró tárgyi kifejezések, illetve osztályozási jelzetek. Nagyobb témakörök vagy speciálisabb tárgyszavak, kulcsszavak, esetleg kódok (mint pl. az Egyetemes Tizedes Osztályozás jelzetei) írhatók ide. A mező ismétlésével természetesen több is megadható ezekből. A tárgyszavak kiválasztásához használhatjuk a magyar könyvtári tezauruszokat egyesítő Mátrix adatbázist, vagy az OSZK-ban kifejlesztett Köztauruszt (az ezekre mutató linkek a táblázat jobb oldali oszlopában találhatók), de megadhatunk saját kulcsszavakat, szakkifejezéseket is, akár magyar, akár angol vagy egyéb nyelveken. Minél többféle, releváns fogalmat rendelünk a dokumentumunkhoz, annál nagyobb eséllyel található majd meg a metaadatbázisokban.


12. TARTALMI LEÍRÁS / DESCRIPTION

A dokumentum tartalmának összegző leírása. Ez egy szabad szöveges mező, ahová egy rövid tartalmi ismertetés írható, vagy – szöveges publikáció esetén – bemásolható annak kivonata (esetleg több nyelven is) és/vagy tartalomjegyzéke. Utóbbi esetekben a megfelelő opciót is célszerű bekapcsolni. A bevitt szövegbe formázóutasításokat nem érdemes tenni, mert azt a DC szabvány nem támogatja.


13. TÉR-IDŐ VONATKOZÁS / COVERAGE

A dokumentum tartalmának térbeli vagy időbeli vonatkozásai. Amennyiben a leírt dokumentum/információforrás témája jellemzően köthető egy vagy több földrajzi vagy közigazgatási egységhez, illetve időponthoz vagy korszakhoz, akkor ezeket itt adhatjuk meg. A térbeli helyet megjelölhetjük szabad szöveges vagy szabványos névvel (ehhez a jobb oldali oszlopból elérhető Geotaurusz és az NDA földrajzi névtere nyújt segítséget), vagy akár koordinátákkal is. Az időhatárokat is beírhatjuk szövegesen (pl. "Reformkor") és/vagy számmal is (pl. "1830-1848").


14. NYELV / LANGUAGE

A dokumentumban előforduló nagyobb szövegrészek, fontosabb intellektuális tartalmak nyelve. Ajánlott a nemzetközi szabvány hárombetűs nyelvkódjainak használata. A nálunk gyakrabban előfordul nyelvek a jobb oldalon levő menüben beállíthatók, a többi pedig az ISO689 gombra kattintva kereshető ki. Többnyelvű dokumentumoknál természetesen a mező ismétlésével több kód is beírható, vagy ha ez túl sok lenne, akkor kiválaszthatjuk a menü végén levő "többnyelvű" kódot is.


15. JOGOK / RIGHTS

Adatok a dokumentum felhasználásával kapcsolatos jogokról. Itt adhatjuk meg a leírt dokumentum/információforrás/szolgáltatás szellemi tulajdonjogának védelmére vonatkozó előírásokat (intellectual property rights), a szerzői vagy kiadói jogfenntartásokat (copyright) és a különböző vagyoni jogokat. Megadhatjuk a jogtulajdonos nevét, a védelem időtartamát, felsorolhatjuk a tiltott vagy engedélyezett felhasználási formákat, vagy egyszerűen megadhatjuk egy olyan web-oldal URL címét, ahol mindezek elolvashatók (utóbbi esetben ne felejtsük el bekapcsolni az "URL" felirat mellett levő opciót). A jobb oldali oszlopban található egy link a Creative Commons kezdeményezés honlapjának arra a részére, ahol előregyártott licenc-szövegek vannak, melyekkel különböző felhasználási formákra adhatunk engedélyt. Az itt kiválasztott licenchez tartozó metaadatokat és HTML kódrészleteket a CC honlapjáról kell bemásolnunk a dokumentumunkba, de azért a DC generátor űrlapjának ebbe a sorába is érdemes beírni ilyenkor a licenc magyar szövegére mutató URL címet (például: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/hu/), hogy a Dublin Core fejlécben is megjelenjen ez az információ.

 


MINTAPÉLDA
ADATBEVITELI ŰRLAPTÁBLÁZATOS NÉZETA <HEAD>-BE MÁSOLHATÓ HTML KÓD


Készítette: a MEK Egyesület E-mail: info@mek.oszk.hu Utolsó módosítás: 2006. 08. 20.