Pályázati terv
IHM-ITP-2/B


Pályázó: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület

A munka célja a Képzőművészet Magyarországon honlap bővítése, rendszertechnikájának és szolgáltatásainak fejlesztése. A bővítésnél külön hangsúlyt kap a képzőművészet más művészeti ágakkal (irodalom és zene) való kapcsolata, ezen belül a Magyar Elektronikus Könyvtárral történő kapcsolat létrehozása. A megcélzott felhasználói kör továbbra is az oktatás szereplői (tanárok és diákok), a művészet iránt érdeklődők, valamint a külföldön élő magyarok, illetve magyar származásúak.


A tervezett munka egyes elemei, határidőkkel


1. A jelenlegi tartalom fejlesztése


2. Tartalmi bővítés

3. Rendszer fejlesztés


4. Szolgáltatások fejlesztése

Költségvetés

A feladatok elvégzésének tervezett költségei a következők.

Beruházások
M. Ft
digitális kamera 350
szkenner (félprofesszionális) 150
hordozható számítógép 600
szerver bővítés 1 000
összesen 2 500
Egyéb költségek
 
digitális feldolgozás 2 000
angol fordítás 1 500
szerzői és szakértői díjak 2 400
elektronikus közzététel költségei 500
grafikai munkák 500
szoftver munkák 1 000
összesen 7 500
Mindösszesen 10 000


A megadott árak az ÁFA-t tartalmazzák.


Finanszírozás

Az előirányzott költségek fedezetéül szolgáló 20%os önrész az angol fordítás, a szakértői díjak és az elektronikus közzétételre fog fordítódni.

A feladatok elvégzésének feltétele, hogy az alvállalkozókkal olyan szerződéseket lehessen kötni, amelyek elfogadják a pályázat utófinanszírozásának feltételeit. Az erre vonatkozó tárgyalásokat csak a pályázat elfogadása után lehet érdemben lefolytatni.


Budapest, 2002. november 27. 

Referenciák

Web Művészeti Galéria (Web Gallery of Art, http://www.kfki.hu/~arthp/)

Az európai festészet és szobrászat XII-XVIII. századi korszakának bemutatása. A gyűjtemény jelenleg mintegy 1.200 művész több mint 11.000 alkotásának nagyméretű reprodukcióját tartalmazza, képmagyarázatokkal, művészéletrajzokkal. A bemutatott művek közötti összefüggéseket virtuális tárlatvezetések ismertetik. A képzőművészeti anyagot a bemutatott korszakra vonatkozó történelmi adatok egészítik ki. A legfontosabb szolgáltatások: sokoldalú kereső rendszer, bármely képképeslapként való elküldése, glosszárium, vendégkönyv. Innovatív technikai újdonságok: a képek nagyítását, kicsinyítését lehetővé tevő képnéző, kétablakos elrendezés képek és szövegek egymás mellé helyezésére, egyidejű tanulmányozására, szerkeszthető képeslap küldés, korabeli zene hallgatása a gyűjtemény megtekintése közben. A szöveg angol nyelvű, a visszajelzések szerint az anyagot angol nyelvterületen oktatási segédeszközként használják mintegy száz közép- és felsőfokú oktatási intézményben. A gyűjtemény nagy részének - a korszakból következően - vallásos jellege miatt hitoktatásban és hitéletben is felhasználják. A gyűjtemény folyamatosan bővül.


Mattis Teutsch és a Der Blaue Reiter
(http://www.mattis.kfki.hu/)

Az anyag a Magyar Nemzeti Galéria és a müncheni Haus der Kunst 2001-ben Budapesten és Münchenben tartott közös kiállításának és a kapcsolódó katalógusnak virtuális változata, magyar és angol nyelven. A virtuális változat tartalmazza valamennyi kiállított mű és dokumentum digitális reprodukcióját, továbbá a katalógusban megjelent tanulmányokat és azok illusztrációit, az Internet technológia által kínált hiperlinkes megvalósításban. Ez az első jelentős magyar képzőművészeti kiállítás, amelyhez a tényleges kiállítással egyidejűleg virtuális változat is készült el, amely azóta is megtekinthető.


Árkádia tájain
(http://www.arkadia.mng.hu/)

A Magyar Nemzeti Galériában 2002-ben rendezett kiállításnak és katalógusának virtuális változata, magyar nyelven. Tartalmazza valamennyi kiállított mű és dokumentum digitális reprodukcióját, továbbá a katalógusban megjelent tanulmányokat. Ez az első magyarországi példa, amikor a virtuális kiállítás megelőzte a tényleges kiállítást, amelynek megtervezéséhez, valamint a katalógus elkészítéséhez modellként szolgált a virtuális változat. Ugyancsak újdonság volt, hogy a virtuális változat a kiállítás helyszínén elhelyezett számítógépen is megtekinthető volt.


Szentendrei virtuális tárlat 2001
(http://artendre.kfki.hu/)

A Szentendrén 2001-ben megrendezett tárlat virtuális változata, amely a ténylegesen kiállított képeknél lényegesen több, mintegy 1.800 művel mutatja be a szentendrei kortárs művészeket. A művészek életrajza és elérhetősége is része a kiállításnak. A tovább bővülő anyagot a szentendrei művészetet bemutató tanulmány, valamint Szentendre múzeumairól készült összeállítás egészíti ki.