Tanácsok a gyorskereséshez


A MEK kezdőlapján Szerző (ill. szerkesztő), Cím és Téma (altémakör, tárgyszó, ill. típus) szerint kereshetünk a gyűjteményben. Mindhárom keresőmezőbe több szó is beírható és több mezőbe is lehet írni. A találati listában azok a dokumentumok jelennek meg, amelyek bibliográfiai adatai között valamennyi beírt szó egyszerre előfordul (logikai AND kapcsolat). A szavak kisbetűvel és ékezet nélkül is írhatók (utóbbi különösen akkor hasznos, ha nem magyar betűk is előfordulnak például a szerző nevében). Szótöredék is megadható, ilyenkor egy * jellel lehet csonkolni a szavak végét. Amennyiben nincs találat, a keresőprogram megpróbálja először ékezet nélkül megkeresni a beírt szavakat, majd ha így sem talál egyetlen dokumentumot sem, akkor automatikusan csonkolja őket. Az alábbi példák mind működnek:

Cím: őrült naplója  
Cím: orult
Szerző: gogol   Cím: napló*
Cím: napl      Téma: világirod  

Érdemes csak jellemző szavakat beírni (pl. a szerző vezetéknevét, vagy egy-két fontos szót a címből), úgy gyorsabban és biztosabban kapunk találatokat. Ha a beírt témában nincs találat, akkor próbáljunk egy másik szinonimát vagy egy tágabb fogalmat (pl. enciklopédia helyett lexikon, illetve kajakozás helyett vízisport), vagy válasszuk a témakörök szerinti böngészés lehetőségét a kezdőlapon. Amennyiben bonyolultabb keresésre van szükségünk (pl. nyelv vagy dátum szerint is szeretnénk szűkíteni), akkor használjuk a MEK részletes katalógusát, amely a "keres" gomb melletti "összetett" feliratra kattintva érhető el.

Lehetőség van továbbá sorszám (az URL címben is megjelenő azonosító) szerint közvetlenül egy adott dokumentumra ugrani. Valamint kérhetők szerző és azon belül cím alapján rendezett teljes listák a gyűjteményben található MP3 formátumú hangoskönyvekről, a ProfiVox rendszerrel felolvastatható művekről és a LIT formátumban levő e-book-okról.