DTD-k és metaadatkezelés a MEK-ben


Ezen az oldalon az OSZK MEK Osztályán használt DTD-ket (Document Type Definition) és egyéb, a metaadatok kezelésével kapcsolatos anyagokat tesszük közzé, a digitális dokumentumokkal illetve gyűjteményekkel foglalkozó szakemberek számára. Kérjük, hogy az info@mek.oszk.hu e-mail címen vegyék fel a kapcsolatot a MEK Osztály illetékeseivel, ha bármilyen kérdésük van vagy ha szeretnék felhasználni az itt található leírásokat.

A DTD-ket a hálózaton lévő szerkezetben tartva kell felmásolni más gépekre, akkor működik minden link helyesen. Kivétel ez alól a mek.dtd, ami független a többitől. A .dtd file-okat nem minden böngésző mutatja meg, de ez nem befolyásolja érvényességüket. Legegyszerűbb a linkekre jobb egérgombbal kattintva a "Cél mentése..." funkcióval elmenteni őket.


MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár)

A MEK-ben a TEI (Text Encoding Initiative) és a Dublin Core Metadata Initiative (illetve magyarul: "A Dublin Core") ajánlásait használjuk a dokumentumok szerkezetének és metadatainak leírására, a DTD-eket az empolis Magyarország Informatikai Kft. készítette.

A MEK-ben lévő szövegek fajtánként más-más DTD alapján kerülnek feldolgozásra, de valamennyinek közös alapja a TEI-LITE.


EPA (Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis)

A MEK Osztály fejlesztésében készülő EPA rendszer online és offline elektronikus időszaki kiadványok leírására, nyilvántartására szolgál. A használt metaadat-struktúra és a DC- valamint a MARC-megfeleltetések az alábbi oldalon találhatók: