SG.hu | Forrás: MTI | 2010-05-14 15:38
http://www.sg.hu/cikkek/74416/tizenot_eves_a_magyar_elektronikus_konyvtar

 

Tizenöt éves a Magyar Elektronikus Könyvtár

Több mint nyolcezres állománnyal, négy határon túli szerverrel a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) jelentős szerepet játszik a magyar nyelvű, illetve magyar vonatkozású könyvek, valamint más szöveges és képi dokumentumok digitális megőrzésében - hangzott el az e-könyvtár megalakulásának 15. évfordulóján rendezett pénteki budapesti emlékülésen.

Mader Béla, a MEK Egyesület elnöke kiemelte: a papírkönyvek internet és más technikai újítások miatti háttérbe szorulása mellett az írott - akár online - szöveget általában is egyre inkább háttérbe szorítják a képi és hanganyagok. Mint mondta, ezért is fontos a szövegeket megőrző és ingyenesen hozzáférhetővé tevő MEK szerepe.

Moldován István, a MEK Egyesület ügyvezető elnöke címszavakban felidézte az elektronikus könyvtár történetét. Kitért többek között a kísérleti szolgáltatás 1995 augusztus végi elindítására, az egyesület 1999 novemberi megalakulására, a jelenleg is működő 2.0-ás új változat bevezetésére, az első hangzó dokumentum 2003 végi feltöltésére, a két különgyűjtemény, az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA) 2004 tavaszi és a Digitális Képarchívum (DKA) 2007 novemberi útnak indítására, valamint a nyolcezredik dokumentum állományba vételére idén márciusban.

A MEK rendszerében 2005 eleje óta a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével közösen kidolgozott hangoskönyvtár is elérhető. A könyvtár ma már négy határon túli - egy-egy erdélyi, szlovákiai, vajdasági és kárpátaljai - szerverrel rendelkezik. Az e-könyvtár állománya 2004 óta évente mintegy ezer címmel bővül, a látogatók száma 2007-ig folyamatosan emelkedett, ettől kezdve évi 14-16 millió között stabilizálódott. Az EPA látogatóinak száma 2009-ben 3,2 millió volt, a DKA szolgáltatását pedig 43 ezren vették igénybe.

A MEK Egyesület ügyvezető elnöke arra is kitért, hogy az elektronikus könyvtár gyűjteményének egy része hozzáférhető a 2008 novemberében indult európai digitális könyvtár, az Europeana hálózatán keresztül is. Horváth Iván irodalomtörténész, az ELTE egyetemi tanára többek között arról beszélt, hogy napjainkra nyilvánvalóvá vált: az internet információk továbbítására, cseréjére és nem tárolására való, ezért nélkülözhetetlen a MEK és a hozzá hasonló elektronikus könyvtárak feladata.