A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRÉRT
   EGYESÜLET HONLAPJA

Hírek

A NAV-tól kapott tájékoztatás szerint a MEK Egyesület javára a 2017. évi személyi jövedelemadó 1 százalékaként felajánlott összeg: 330.539 Ft, ami majdnem 100 ezer Ft-tal több, mint tavaly. Köszönjük mindenkinek a támogatást!

Felkerült a honlapra a 2018. május 25-én tartott közgyűlés jegyzőkönyve: http://mek.oszk.hu/joomla/index.php/jegyzkoenyvek/257

M E G H Í V Ó
a MEK Egyesület 2018. évi közgyűlésére

Időpont: 2018. május 25. 10.30 h
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár,
Budapest, Budavári Palota F. épület
V. emelet Tanácsterem (516. szoba)

A MEK Egyesület ezúton hívja meg tagjait és minden érdeklődőt

a MEK Egyesület 2018. évi közgyűlésére.

Kérjük, hogy az intézményi tagok képviselői akadályoztatásuk esetén legyenek szívesek lehetőség szerint helyettesről gondoskodni. Ebben az esetben a helyettesítő intézményi képviselőt alkalmilag írásban hatalmazzák fel az adott intézmény képviseletére. Fontos a határozatképesség.

Javasolt napirendi pontok:

 1. Elnöki megnyitó.
 2. A közgyűlési jegyzőkönyv vezetője és a jegyzőkönyvet hitelesítő két egyesületi tag megválasztása.
 3. A 2017. évi közhasznúsági beszámoló előterjesztése és a 2018. évi munkaterv előterjesztése.
 4. Beszámoló a tavalyi és idei pályázatokról.
 5. A Felügyelő Bizottság beszámolója.
 6. A jelentések vitája, indítványok, javaslatok.
 7. Döntés a közhasznúsági beszámoló és a munkaterv elfogadásáról.
 8. Drótos László beszámolója az OSZK-ban folyó webarchiválási program állásáról.
 9. Ebédszünet
 10. Alcser Norbert a Publio ügyvezetőjének javaslata a szerzői magánkiadásról.
 11. Moldován István beszámolója a digitális könyvtári szolgáltatások átalakításáról az Országos Könyvtári Platform fejlesztésének keretében – helyzetjelentés, kötetlen beszélgetés.
 12. Elnöki zárszó.

Kérjük, küldje el aktuális e-mail címét az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, hogy aktualizálhassuk az egyesületi tagnyilvántartást és a levelezőlistát. Köszönjük!

Üdvözlettel…

Budapest, 2018. április 24.

Monok István
MEK Egyesület
elnök      

Felkerült az egyesületi honlap Pályázatok menüpontja alá az Internet Szolgáltatók Tanácsától 2017-ben kapott támogatás beszámolója. Néhány adat a támogatási időszakban (2017. aug. - 2018. márc.) elvégzett munkákról:

 • 145 nem jogvédett szépirodalmi kötet korrektúrázott szöveges változata került a MEK-be:
  - ebből több mint 60 irodalmi Nobel-díjas szerző műve
  - kb. 50 pedig (nagyrészt magyar) írónő alkotása
 • 329 db. mobil készülékekre optimalizált e-book (.epub és .prc fájl) készült el.

Köszönjük a támogatást az ISZT-nek!

A teljes beszámoló itt olvasható: http://mek.oszk.hu/joomla/index.php/palyazatok/253

A NAV-tól kapott tájékoztatás szerint a MEK Egyesület javára a 2016. évi személyi jövedelemadó 1 százalékaként felajánlott összeg: 240.075 Ft. Köszönjük mindenkinek a támogatást!

Megérkezett a MEK Egyesület számlájára az Internet Szolgáltatók Tanácsától kapott 4 millió forintos támogatás, amit Creative Commons licenc alatt szabadon terjeszthető irodalmi művek korrektúrázott és e-könyv formátumra is átkonvertált digitális kiadásaira fogunk fordítani. Ezúttal főként magyar nőírók (pl. a 2018-tól már nem jogvédett Czóbel Minka) műveivel, valamint a 20. század első felében elhunyt irodalmi Nobel-díjas külföldi szerzők (pl. Anatole France, Romain Rolland, Rabindranath Tagore, Rudyard Kipling, Henryk Sienkiewicz) könyveinek korabeli magyar fordításaival fog gyarapodni a Magyar Elektronikus Könyvtár az ISZT-nek és a MEK Egyesületnek köszönhetően. A támogatási időszak 2018 február végéig tart, addigra kell elkészülniük ezeknek a digitális könyveknek.

Felkerült a honlapra a 2017. május 26-án tartott közgyűlés jegyzőkönyve: http://mek.oszk.hu/joomla/index.php/jegyzkoenyvek/249

2017. július 6-án Miskolcon a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 49. Vándorgyűlésén Drótos László a MEK-ről, Uri-Kovács József az EPA és a MATARKA  együttműködéséről, Moldován István pedig az OSZK webarchiválási pilot projektjéről fog előadást tartani. Az előadások prezentációi elérhetőek lesznek majd a MEK Irattárában.

E-posta: info@mek.oszk.hu • Telefon: (36)-1-224-3741 • Fax: 1-202-0804
Postacím: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület, Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület