A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRÉRT
   EGYESÜLET HONLAPJA


A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület bemutatja
"15 év - 15 könyv"
c. programját


A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület a 15 éves MEK alapítását 15 kortárs magyar író könyvével ünnepli. Ezek a művek első alkalommal jelennek meg digitális formában. Szeretnénk hagyományt teremteni azzal, hogy reményeink szerint évente meg tudjuk ezt az akciót ismételni, rámutatva, hogy milyen nagy szükség van a hazai interneten arra, hogy kortárs szerzők művei mihamarébb a világhálóra kerüljenek.


2010. szeptember 30-án 10.30 órakor, az Országos Széchényi Könyvtár V. emeleti 516-os tanácstermében tartandó sajtótájékoztatónkon a Magyar Elektronikus Könyvtár 15 éves működése alkalmából a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület által indított "15 év - 15 könyv" programot szeretnénk bemutatni a sajtó képviselőinek és a tisztelt érdeklődőknek.

Az elektronikus könyvek és könyvtárak barátai számára nem újdonság, hogy Magyarország legelső elektronikus könyvtára az idén ünnepelte 15. évfordulóját.

Ezen jeles alkalomra, a MEK 15 éves évfordulója előtt tisztelegve indította a MEK Egyesület a "15 év - 15 könyv" programot. Elgondolásunk az volt, hogy megnyerünk 15 hazai és határon túli szerzőt, akik egy (sőt néhányan több) kötetüket adományozták a MEK-nek az interneten való közzététel céljára. Szándékunk - a praktikus hasznon túl - az volt, hogy az akcióval ösztönözzük azt, hogy minél több színvonalas kortárs magyar könyv legyen elérhető digitális formában az interneten. Hiszen mindnyájan, elektronikus könyvtárosok és az e-könyvek és e-könyvtárak felhasználói is fájdalmasan érezzük a kortárs hazai könyvtermés hiányát a kibertérből. Különösen kiáltó ez a hiány, amikor összehasonlítjuk helyzetünket az európai vagy tengerentúli állapotokkal. Nyilván száz vélt vagy valós ok nehezíti a kibontakozást. Talán a legjobban a nem kis korlátot jelentő szerzői jog vagy legalább annak "árnyéka" nehezíti a szerzők és kiadók ill. e-könyvtári szolgáltatások egymásra találását. Akciónkat arra is szeretnénk felhasználni, hogy leszámoljunk azzal a mítosszal, ami azt sugalmazza, hogy csak a régi, "lejárt jogú" művel érdemes foglalkozni a hálózaton. A művek sok esetben várnak ránk, hogy e "másik nyilvánosságban" is publicitást nyerjenek, csak néhány lépés távolságra vagyunk a sikertől. E 15 mű esetében is minden különösebb nehézség nélkül találkozott a szerzői és kiadói szándék az elektronikus nyilvánosság kívánatával. Az évfordulós programunkat szeretnénk évente megismételni, folyamatosan bővítve a kortárs szerzők, könyvek számát gyűjteményünkben, s folyamatosan életben tartva a "hitet" is, hogy mindez könnyen lehetséges, ha megvan hozzá a kétoldalú szándék és akarat.

Rendezvényünkön bemutatjuk a programot, a könyveket és szerzőiket, valamint a programot ismertető honlapot.

Kérjük, részvételi szándékáról mielőbb értesítsen bennünket az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy a +36-1-224-3741 telefonszámon.

E-posta: info@mek.oszk.hu • Telefon: (36)-1-224-3741 • Fax: 1-202-0804
Postacím: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület, Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület