A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRÉRT
   EGYESÜLET HONLAPJA

Hírek

A Magyar Elektronikus Könyvtár fennállásának 20. és a Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis elindulásának 10. évfordulója alkalmából ünnepi előlappal jelent meg Gáspár Ferenc A Föld körül című útleírásának hat kötete, illetve az 1920-1932 között kiadott Magyar grafika folyóirat. Mindkét kiadvány digitalizálása a MEK Egyesület megbízásából az Internet Szolgáltatók Tanácsának támogatásával készült. Képanyaguk legjava a szintén az Országos Széchényi Könyvtárban működő Digitális Képarchívumban való feldolgozás után önállóan is kereshető lesz majd.

Gáspár Ferenc: A Föld körülGáspár Ferenc a Osztrák–Magyar Monarchia tengerészetének hajóorvosaként az egész világot bejárta és élményeiről több, élvezetes stílusban megírt és gazdagon illusztrált könyvben számolt be az egzotikus tájak iránt érdeklődő korabeli olvasóközönségnek (pl. Hét év a tengeren, Negyvenezer mértföld vitorlával és gőzzel). A legteljesebb ezek közül a MEK-be most PDF és DjVu formátumban is felkerült, 1906-1908 között kiadott hatkötetes sorozat, melyből nemcsak Dél-Amerika, Ázsia, Afrika és Ausztrália tájait és népéletét ismerhetjük meg, hanem a vitorlás hadihajózás 19. század végén letűnt korszakát: a "tengerészet lovagkorát" is.

Gáspár Ferenc: A Föld körülA Magyar Grafika, az alcíme szerint "a grafikai iparágak fejlesztését szolgáló folyóirat", a két világháború között előbb havonta, majd kéthavonta kiadott színvonalas könyvművészeti és nyomdatechnikai szaklap. Felelős szerkesztője Wanko Vilmos mesterszedő volt, szerzői és rajzolói között pedig olyan neves nyomdászokat, grafikusokat és írókat találunk, mint Kner Izidor és Kner Imre, Falk Zsigmond, Bortnyik Sándor, Kmetty János, Kassák Lajos, Benedek Marcell... Az 1932-ben megszűnt lap ugyancsak Magyar Grafika néven 1957-ben újraindult, jelenleg a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület adja ki. Ennek a digitális változatát 2004 óta szintén archiválja az EPA.

Országos Széchényi Könyvtár

Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület

OSZK logó

MEK Egyesület logó

A hónap utolsó előtti napján az OSZK-ban lezajlott a MEK Egyesület évi rendes közgyűlése. Az elfogadott közhasznúsági beszámoló és a közgyűlés jegyzőkönyve nemsokára olvasható lesz az Egyesület megújult honlapján.

A MEK Egyesület az INTEGRITY Kft-től egy használt Dell R410 szervert kapott adományként. A nagy teljesítményű géppel az NIIF-ben működő régi (mek.niif.hu) tükörszerverünket fogjuk lecserélni.

Frissítettük a MEK Egyesület honlapját szolgáltató Joomla rendszert. A régi honlapról minden korábbi tartalom átkerült, de kisebb hibák, hiányok, elromlott linkek még lehetnek. Ezeket igyekszünk a következő napokban felderíteni és kijavítani.

Az idei Internet Fiestán néhány szolgáltatásunkat személyesen is bemutattuk a - sajnos igen csekély számú - érdeklődőnek.                   

A http://mek.oszk.hu/html/mobil.html oldalon összegyűjtöttük azokat a fejlesztéseket, amelyek az elmúlt években a mobil eszközöket (okostelefonokot, táblagépeket, e-könyv olvasókat) használók számára készültek.

Kísérleti jelleggel beüzemeltünk egy újabb közös keresőfelületet a http://mek.oszk.hu/ohs címen. Az Open Harvester Systems rendszerrel megvalósított kereső az OAI protokollt használja a MEK, az EPA és a DKA adatrekordjainak - az EPA esetében a kiadványok leírása mellett a cikkek metaadatainak is - az összegyűjtésére. Az OHS-nek sajnos nincs még magyarított felülete, de egy rövid használati utasítás magyarul is olvasható a kezdőlapon.
A MEK Egyesület tartalomjegyzékekért cserébe több digitalizált lap néhány évfolyamát kapta meg az Arcanum cégtől. Ezeket - pl. a Magyar Mérnök és Építész Egylet Közlönyének 1867-1867. közötti évfolyamait - az Egyesület továbbadta az OSZK-nak, amely az EPA gyűjtemény keretében szolgáltatja őket.

E-posta: info@mek.oszk.hu • Telefon: (36)-1-224-3741 • Fax: 1-202-0804
Postacím: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület, Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület