Bodnár Györgyi írása

elhangzott: 1972.VI.21-én. a Petőfi Rádió "Kettőtől hatig" c. adásában


Alig ismertük meg, mondhattuk magunkénak, - máris elment Lénárd Sándor magyar író. Nemrég jött a megdöbbentő hír: az őserdő-széli háza kertjében temették.
A fasizmus idején Rómában talált menedékre - ahol 15 évig élt. Orvos volt és nyelvész - 13 nyelven beszélt, írt, fordított, - festett és orgonált. Magyarul megjelent könyvei közül kettőt ő illusztrált. Az ötvenes évek elején Brazíliába ment s az őserdő szélén telepedett le. Az amerikai egyetemeken görög nyelvet tanított.
Könyveit: "A völgy a világ végén"-t, a "Római történetek"-t és az "Egy nap a láthatatlan házban"-t szétkapkodták. Mint hírlik: az ősszel újra megjelennek.
E kis megemlékezésre a napokban kézhezvett levele indított.
Lelkes tisztelője voltam az írónak s mint embernek - híve.
Még a télen elküldtem hozzá két fényképet, amely a római Via Babuino utcai lakása ablakából látható tájat ábrázolta. (Barátnőm is abban a lakásban élt, ő fényképezte és küldött belőle nekem.) Aki olvasta a "Római történetek" c. könyvet, tudja: milyen keservesen boldog éveket töltött ott Lénárd Sándor. Gondoltam: talán örömet szerzek a képekkel. Továbbküldtem Brazíliába a kérdéssel: milyen könyveket küldhetek? Mit olvasna szívesen? Radnótit, "A kis herceg"-et?
Íme a válasza:

"Igen tisztelt Asszonyom

köszönöm, hogy gondolt rám, hogy megküldte a Via Babuino-i képeket! Hej, amikor egy kis német ágyú elvitte az angol templom szélkakasát...ugye, képzeli, milyen szép idők voltak...
Bocsásson meg, már megállom: kétszer ütött meg a guta, nehezen írok, nagyon nehezen olvasok...
A könyveknek vége; a láthatatlan házban fekszem.
Hálásan köszönöm, de kérem: ne pazaroljon rám olvasnivalót.
Radnótit tisztelem - de fáj... Saint'Exupery-t nem szeretem - csak a Kis herceg latin fordítását. Komolyan; jobb mint a latin Micimackóm.

Igazán köszönöm a levelét - s örülök, hogy megéltem

Hálás szeretettel
          Lenard Sándor         

A levélhez mellékelt egy postai levelezőlapot, amelyen a "világvégi Völgy" látható, Lénárd Sándor tusrajza. Már nem tudtam megköszönni...[Lénárd-index]     [Lénárdról]     [Lénárd-szeminárium]