Régimódi Történet Életrajz Képtár Régimódi Történet Művek Játék Pályázat Köszönet

"Egyetlenegy hely van, amelyet sose szoktam megnevezni,
ez Debrecen. Ha Debrecenbe akarok menni, s ilyenkor érdeklődnek: most éppen hová, azt felelem: haza. 1942 szeptemberétől már Hódmezővásárhelyen tanítottam, 1945 áprilisa óta Pesten élek. Harminchárom év nagy idő Krisztus egész élettörténete lezajlott ennyi esztendő alatt. Nekem nem volt elég arra, hogy tudomásul vegyem: elköltöztem. A haza, nyilván holtig, mindig csak Debrecen."


    "Holtig haza: Debrecen" - vallja szülőhelyéről Szabó Magda, Debrecen város díszpolgára, Korvin-láncos, Kossuth-díjas író, drámaíró, műfordító.

     A kortárs magyar irodalom legjelentősebb alakja 1917-ben született Debrecenben. 2007. október 5-én a szülőváros több rendezvénnyel köszönti 90. születésnapja alkalmából az írót.

    Szabó Magda azon szerzők közé tartozik, akik korosztályok sokaságát hódították vissza az igazi irodalomhoz, az olvasáshoz. Írásaival évről évre, könyvről könyvre új olvasókat tud meghódítani. Regényeiben, verseiben, színdarabjaiban, minden művében tetten érhető a ragaszkodás, a kapcsolódás a szülővárosához, Debrecenhez. Gyermekkorát az Ókútban, családja történetét a Régimódi történetben, Debrecen lelkét és legjobb híveinek sorsát színdarabjaiban, Debrecenre vonatkozó számtalan tanulmányában írja meg. Könyvei 43 nyelven sorakoznak a könyvespolcon. Történetei a fiatalok, a felnőttek és idősek körében is közkedveltek, munkássága a legnagyobb érdeklődésre tart számot, alkotásai a könyvtári kölcsönzési listáinkat évek óta vezetik.


A Debreceni Városi Könyvtár
nagy tisztelettel és őszinte szeretettel
köszönti

Szabó Magda írót,

90. születésnapja alkalmából,

a "Holtig haza: Debrecen"

című
rendezvénysorozattal.


PROGRAMJAINK

"Holtig haza: Debrecen" - Szabó Magda és Debrecen - virtuális kiállítás a Helytörténeti Fotótár anyagából, eddig még nem publikált fotóanyag bemutatása.
"Régimódi történet" - beszélgetés a családregényből készült mű alkotóival a film készítéséről és kritikusokkal az adaptáció fogadtatásáról.
Olvasni jó! - rejtvényfüzet Szabó Magda 90. születésnapja alkalmából. A kiadvány rejtvényes formában hívja fel a fiatalabb korosztályok figyelmét Szabó Magda ifjúsági regényeire, a szülőváros és az írónő kapcsolatára.
"Az ókút fenekén ott a város: gyönyörűnek találtam." - rajzpályázat általános- és középiskolások részére Szabó Magda regényeiben szereplő híres debreceni épületekről
Debreceni Városi Könyvtár 4024 Debrecen, Piac u. 68. Telefon: 52/502-430 Fax: 52/537-609 E-mail: info@dbvk.hu