mai dátum:
 
 
A Minerva Europe hivatalos honlapja Az Országos Széchényi Könyvtár hivatalos honlapja A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának hivatalos honlapja
 
 
 

DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE
Műhelykonferencia az Országos Széchényi Könyvtárban
2004. november 10-11.

ELŐADÁSOK

Mihalik József (2004. november 10. 11:30-11:50):

Állókép-dokumentumok digitalizálásának technikai, technológiai kérdései (*.doc 125KB)

Állókép-dokumentumok digitalizálásának technikai, technológiai kérdései (*.ppt 94KB)

Legeza Dénes (2004. november 10. 15:20-15:40):
Az on-line multimédiás tartalom jogi útvesztői
Szerzői jogi szabályozás ma
Szöveg, kép és hang együtt?
Képzőművészeti alkotások a világhálón
A szerző - Közös jogkezelés

Sudár Annamária (2004. november 11. 09:20-09:40):
A digitális tartalom meghatározásának, kiválasztásának szempontjai Mit digitalizálljunk? Melyik kiadást? Ki határozza meg a digitalizálandó művek listáját? Filológiai szempontok és a digitalizált állomány egységesítése. A szerzői jogi törvény, mint akadály. A pályázatok útvesztőjében. Sürgető kérdés: a feladat ésszerű megosztása.

Bánkeszi Lajosné (2004. november 11. 09:00-09:20):
Bevezető - gondolatok a digitalizálásról
Kivonat: A digitalizálás szerepe a kulturális értékek megőrzésében és közkinccsé tételében. A közgyűjtemények szerepe a tartalomszolgáltatásban. Nemzetközi összefogás a kulturális örökség védelmében. Az elmúlt évek digitalizálási tapasztalatai a Neumann Könyvtárban.

Bacsa András (2004. november 11. 09:40-10:00)
Szövegfelismertetés:

- Miért digitalizálunk szövegként?
- Karakterfelismertető szoftverek
- A szövegfelismertetés folyamata
- Milyen formátumokban tárolhatjuk a felismertetett szövegeket?

Bakonyi Géza (2004. november 11. 11:15-11:35):
Metaadatok és digitális dokumentumok
A metaadatok általános természete. Metaadatok és a könyvtári dokumentumok viszonya. Dublin Core mint formátum. Metaadatok és online adatbázisok. Metaadatok és a szemantikus web. Metaadatok és digitális dokumentumok (TEI, OAI).

Antonella Fresa MINERVA előadása .ppt formátumban (0.94 MB) - (2004. november 11. 13:00-13:30)

Drótos László (2004. november 11. 13:30-13:50):
1. Elektronikus dokumentumok publikálása

Az előadás a digitális dokumentumok nyilvános szolgáltatásának technikai kérdéseivel foglalkozik. Áttekinti a legelterjedtebb formátumok előnyeit és hátrányait, tanácsokat ad a különböző dokumentumtípusok "elektronikus kiadvánnyá" való alakításához, valamint bemutatja a Magyar Elektronikus Könyvtárban alkalmazott gyakorlatot.

2. Elektronikus könyvtárak kialakítása

A nyilvánosságnak szánt digitális dokumentumgyűjtemények önmagukban csak passzív archívumok. Ha valódi online szolgáltatást szeretnénk létrehozni, akkor "elektronikus könyvtárat" célszerű köréjük fejleszteni. Az előadás ismerteti az elektronikus könyvtárak kritériumait, kiemelve a metaadatok, a nyílt szabványok, az interaktív szolgáltatások és a felhasználóbarát, akadálymentes felületek fontosságát, továbbá bemutatja a digitális gyűjtemények kezelésére kifejlesztetett ingyenes eleMEK rendszert.

Renkecz Anita (2004. november 11. 14:30-14:50)
Időszaki kiadvány és az elektronikus forma

Az előadásban nagyrészt a hagyományos és elektronikus megjelenés közötti különbségekre és az elektronikus változatok sajátosságaira szeretnék rámutatni. Egy-két látványos negatív és pozitív példa segítségével szeretném bemutatni az elektronikus időszaki kiadványok főbb jellegzetességeit és problémáit. Végül szeretnék kitérni az ilyen források kezelésével kapcsolatos tudnivalókra, a létrehozástól egészen a könyvtári leírás menetéig.

<<<oldal eleje<<<