MINERVA PLUS MAGYARORSZÁG
A Minerva Europe hivatalos honlapja
Az Országos Széchényi Könyvtár hivatalos honlapja
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának hivatalos honlapja
English version
 

 

home
elérhetőség

 
<<vissza az eseményekhez<<

----------------------------------------------------------------------------

BESZÁMOLÓ AZ ERPANET MŰHELYKONFERENCIÁJÁRÓL
(2004 június 17-18. - Cork, Írország)

Az ERPANET 2004 június 17-18-án tartotta a MINERVA projekt közreműködésével perzisztens azonosítókról (persistent identifiers) szóló műhelykonferenciáját Írországban, Cork városában. A rendezvényen a MINERVA projekt képviseletében David Dawson is részt vett, valamint Magyarországról Horváth Ádám, az OSZK informatikai igazgatója, és Micsik András, az MTA SZTAKI munkatársa.

Az ERPANET egy EU által finanszírozott projekt, amely a kulturális és tudományos témájú digitális dokumentumok megőrzésének (preservation) javításán munkálkodik. A projekt résztvevői egy aktív, együttműködő közösséget építenek, melyen keresztül megvalósulhat a a problémás kérdések felvetése, a tapasztalatok, stratégiák, elvek megosztása, a gyakorlati megoldások fejlesztése.

Az első perzisztens azonosítási megoldás az Interneten legelterjedtebben használt URL jellegű azonosítás kritikájaként már 1995-ben megszületett. Mint ismeretes, az URL segítségével nem mindig találjuk meg a címzett digitális objektumot: a szerver megszűnése, üzemszünete, az objektum elköltöztetése mind az URL elavulását, használhatatlanná válását vonja maga után. Emiatt az URL-t nem is tekintik azonosítónak, hanem csak helymeghatározónak (locator).

Az információhoz való hatékony és garantált hozzáférés kiemelt fontosságú az élet sok területén, többek között a kormányzati és kultúrális szférában is. Az erre szolgáló műszaki megoldások áttekintése volt a műhelykonferencia fő célja. Az első napon neves meghívott előadók által ismerhettük meg a PURL, DOI, ARK, URN és OpenURL megoldásokat.

A második nap délelőttjén európai projektekről hallgattunk előadásokat; a svéd DiVA projekt és a német EPICUR projekt a dokumentumok URN NBN rendszerű azonosításának bevezetésére törekednek, az utóbbi projekt a német nyelvterület könyvtárai számára nyújtja ezt a megoldást. Ehhez a témához kapcsolódva Horváth Ádám az OSZK URN szolgáltatását ismertette. A délután folyamán arról hallhattunk, hogyan közelíti meg ezt a problémakört a kormányzat és az üzleti világ. A könyvterjesztők és tartalom-előállító cégek a DOI azonosítók használatát preferálják. Ezután a britek és kanadaiak e-kormányzati törekvéseinek ezirányú vetületét ismerhettük meg, melyből kiderült, hogy a DOI-nak az e-kormányzatban is komoly szerepe várható, de egyik ország sem akar kizárni más perzisztens azonosítási technikákat sem, melynek egyik oka a DOI költségeiben illetve annak elosztásában rejlik.

A résztvevők kisebb csoportokban is megvitatták az elhangzottakat, és elemezték az egyes megoldások előnyeit és hátrányait. Az amerikai kutatók körében nagy meglepetést keltett, hogy az általuk már halottnak tekintett URN-ek milyen sokféle felhasználást nyertek Európában. Az URN nagy hátránya azonban, hogy az azonosító feloldására, azaz aktuális URL-re fordítására nem terjedt el általános mechanizmus. Az URN fejlődésének felgyorsítása az Internet központi műszaki egyeztő fórumától, az IETF-től várható.

Az előadások és más háttéranyagok letölthetők:
http://www.erpanet.org/www/products/cork/cork.htm

Micsik András

>>nyomtatható verzió (*.doc)<<
<<vissza az eseményekhez<<

 
Copyright Minerva Project 2003-04, utolsó frissités: 2004-04-21
mai dátum: