Adrámité

(Adramitae), régi arab törzs; l. Arab.

Adramitti

l. Edemid.

Adrammelech

asszír istenség, melyet különösen a szipparbeliek tiszteltek. A talmud szerint ló vagy öszvéralakja volt. A. nevet viselt Szanhérib király egyik fia is, aki testvérének, Sarecernek segítségével 681-ben Kr. e. apját megölte. Erről az eseményről, amelyről II. Kir. 19, 37. Ézs. 37, 38. van szó, az asszir források is tesznek említést.

Adramyttion

parti város Mysiában. Kazazi G. görög fedezte fel a mai Adramytitől délnyugatra. 13 km.-nyire, Kemér közelében; 1888-ban Kiepert Henrik átkutatta, s tégla- és márvány darabokon kivül csak maradványait találta egy molónak s egy beiszapolt kikötő-medencének; a városnak körülbelül 15 km.-nyi kerülete volt; 1100-ban Tzahasz török tengeri rabló elpusztította, aztán Alexiosz császár rendeletére beljebb, mai helyén építették fel újra, ugyanott, ahol régesrégen Thebe Hypoplakie város feküdt.

Adrar

(Aderer), 74,000 km2, berbereklakta. hegyvidék a Ny.-Szaharában az É. sz. 21° alatt, számos oázissal; buza-, árpa-, datolya- és gummitermeléssel, állattenyésztéssel. A négerekkel erősen keveredett lakosság structollakkal, datolyával, kősóval, pamutkelmékkel és fegyverekkel kereskedik. Négy városán kivül, melyek közül Vadan a legnagyobb (40001.), még 20 faluja van. A marokkói és ny.-szudáni kereskedelmi uton fontos pont,. s már a XVI. században a portugáloké volt; 1887-ben spanyol birtok lett.

Adrasteia

(lat. Adrastea és Adrastia), eredetileg frigiai istenség, egy Rhea Kybelével. Később Nemesisnek Adrástos mysiai királytól, első tisztelőjétől kapott mellékneve.

Adrastos

a görög monda szerint Argos királya, ki elüzetvén Sikyonba anyai részről való nagyapjához, Polyboshoz menekült, kinek leányát vette nőül s kit az uralkodásban is követett. Később visszatért Argosba. Az ő ösztönzésére harcoltak a hetek Théba ellen (l. o.). Sikyonban hérosz gyanánt tisztelték.

Ad ratificandum

(lat.) a. m. megerősítés, jóváhagyás végett.

Ad referendum

(lat.) a. m. előadás végett.

Ad rem

(lat.) a. m. a dologra; ad rem nil facit a. m. nem tartozik a dologra.


Kezdőlap

˙