Agitáció

(lat.) a. m. izgatás; a tömeg fölizgatása vmely politikai dologban való részvételre nyilvános helyeken tartott szónoklatokkal és a sajtó utján. Agitál, izgat. Agitátor, izgató.

Agitato

(olasz, ejtsd: adzsi-) a. m. izgatottan.

Agit-trachit

(ásv.), l. Trachit.

Agjić

(ejtsd: -gyics), horvát iró, pécsi kanonok, kiadta 1779. Eszéken Szt. Ágoston beszédeit (Razgovori sv. Augustina).

Ágkacs

l. Kacskaringó.

Ágkör

alatt az ágaknak a tűlevelü fáknál látható küllőszerü kiágazása értendő. Legteljesebben mutatkoznak és maradnak meg az ágkörök az erdei fenyőnél. Két Á. között levő törzsrész Á.-köz nevet visel és minthogy minden évben egy-egy Á. és Á.-köz képződik azok száma után valamely fa korát megközelítőleg meg lehet határozni. L. Fanövekedés.

Aglabidák

északafrikai arab fejedelmi dinasztia neve. Mint az abbászida kalifák helytartói kezdték, de csakhamar önálló hatalomra vergődtek. Leginkább arról emlékezetes e dinasztia, hogy 827-ben egyik tagja elfoglalta Sziciliát, melyben az arabok ezután mind nagyobb tért hódítottak, míg a normannok sziciliai uralkodásuknak véget nem vetettek. Északafrikából 910-ben a fatimidák (l. o.) szorították ki őket.

Aglaia

a Charisok egyike. L. Charisok.

Aglaophamos

Pythagorasnak az orfikus misztériumokba való bevezetője és oktatója. Az ő nevéről nevezte el Lobeck híres művét a görögök misztikus vallástanáról.

Aglauros

v. Agraulos, 1. Aktaios leánya, Kekrops neje. -2. Kekrops leánya. A legelterjedtebb monda így tartja: Athéné Pallas Kekrops leányainak, A.-nak, Herse-nek és Pándrosos-nak átadott egy kis ládát azzal a paranccsal, hogy ügyeljenek rá, de ne nyissák ki. Pándrosos engedelmeskedett, de nénjei megszegték a tilalmat (l. Erichthonios a.),miért büntetésből megőrültek s tébolyukban az Akropolisból a mélységbe vetették magukat. Más monda szerint A., mivel Hersé hugánál nem fogja pártját a szerelmes Hermésnek, kővé változik. Egy harmadik monda szerint a hosszas háborútól szorongatott haza javára önszántából a halálba megy; ezért Athénben szentélyt (Agraulion) építettek neki, melyben az ujonnan toborzottak a hadi zászlóra esküdtek fel. Az A.-mitosz jelentésével még nincsenek tisztában.


Kezdőlap

˙