Alliance

(franc., ejtsd: álliánsz) a. m. kapcsolat egyesülés, szövetség. (L. Államszövetség.) Ez a neve egy Franciaországban divatos. kártyajátéknak is, amit négyen játszanak 52 kártyával. Mindenik játékos 12 kártyát kap, 3 befödve marad, az ötvenkettediket felütik s ez az atout. A játékot megnyeri, aki hét ütést csinál. Sokban hasonlatos az A. a nálunk is kedvelt préférance-hoz.

Alliance-cimerek

l. Házassági címerek.

Alliance Israélite Universelle

(Izraeliták általános szövetkezete), alapíttatott 1868-ban, kivált Crémieux Adolf és Cohn Albert (l. o.) kezdeményezése folytán. Célja: a zsidók kulturális és társadalmi állásának emelése. Törökországban, Palesztinában, Egyiptomban és Algeriában többrendbeli zsidó iskolákat, mintaműhelyeket és telepeket létesített. Székhelye Páris; tagjainak száma 1891-ben 30,626-re rugott. Működéséről rendesen megjelenő havi füzetekben számol be. Hasonló célu, de inkább helyi érdekü, később keletkezett egyletek: az Anglo-Jewish Association, a bécsi Israelitische Allianz és a Board of Delegates New-Yorkban.

Alliance-rend

melyet II. Gusztáv Adolf 1627ben eljegyzése alkalmával alapított. Halála után megszünt.

Allianz

élet- és járadék-biztosító részvénytársaság. Székhelye Bécs. Alapíttatott ugyanott 1890-ben 500,000 frtnyi alaptőkével. Dijtartaléka az 1891-ik űzletév zártával 21,693 frt volt.

Alliaria

Adans. (növ.), a keresztesek családjában, majd a Sisymbriummal, majd az Erysimummal egyesített, majd külön tárgyalt génusz. Termetére, vese- és szívalaku leveleire és fehérszinü virágaira nézve valóban mind a kettőtől nagyon eltérő, ezenfelül hosszában csikolt, hosszukás magva, az Erysimumtól pedig hengerded, nem 4-szögletü gyümölcse is megkülönbözteti. Egyetlen faja az Alliaria officinalis Andrzej. (Erysimum Alliaria L., Hesperis A. Lam., Sisymbrium All. Scop.) bokros helyeken, utak mentén közönséges fű. Levelét ujjunk közt dörzsölvén, foghagyma-szagot érezünk, néhol e helyett használják is. Füvét régebben orvosságnak használták, a tehén teje tőle hagymaszagu és ízü lesz azért hagymalapu-nak nevezhetjük. Melius «vad mezei foghagymá»-nak, Csapó « foghagymaszagu fű»-nek, Benkő hagymázfű-nek, hagymaszagu fű-nek irják. Magvából olaj sajtolható.

Allibone

hited: elibon) Sámuel Austen, amerikai bibliografus, szül. Philadelphiában 1816 ápr. 17. Bár kereskedői pályán volt, korán irodalmi tanulmányokra adta magát s több folyóiratba dolgozott. A newyorki Lennox-könyvtárnak 1879 óta könyvtárnoka. Főműve a 3 kötetes angol-amerikai irodalmi lexikon: «A critical Dictionary of English Literature and British and American Authors» (London, 1853-71).

Allier

(ejtsd: alljé, az ó-korban Elaver), 1. folyó Közép-Franciaországban. A Lozére-hegységben, Lozére departementben, ered, é-i irányban folyik át a Haute-Loire, Puy de Dôme és A. départementokon, és Neversen alul éri el a Loiret. Egész hossza 375 km.; ebből 232 km., hajózható. 2. A. département a régi Bourbonnais legnagyobb részét magában foglalja. Területe 7308 km2. A départementben igen nagy talajbeli különbségek vannak. Nagyobb része a gránitos középponti fensíkhoz tartozik, amelynek magaslatai csak imitt-amott emelkednek 500 méteren felül. Közöttük pedig a három párhuzamosan haladó főfolyónak, a Loirenak, Alliernek és Chernek tágas völgyi síkjait ujabbkori képződmények foglalják el. Apró tavakban bővelkedik a département. éghajlata a fensíkon, ahol még terjedelmes, de most mind szűkebb térre szoruló erdőségek és pusztaságok vannak, zord és változó, a síkokon enyhébb. Lakossága (1886) 424,582 lélek volt. Van ott több ásványforrás (egyebek közt Vichyé), kőszén- és kőbánya. Kitünő vágómarhát, erős lovakat tenyésztenek és a folyóból pompás halakkal látják el onnan Párist. A mezőgazdaságot most okszerüen űzik és sok gabonát, burgonyát, cukorrépát, kendert meg bort termesztenek. Ipara, amely csak e század közepetáján a kőszéntelepek föltárása által fejlődött ki (1888. a kőszéntermelés 888,779 t. volt), jelentékeny; nevezetesen kohói, vas- és acélművei, kés- és kovácsolt árúi, üveg-árúi és tükrei, porcellánjai, malomkövei, papirgyártása és bőripara emelendők ki. A lyoni vaspályánák és Orleans-vaspályának vonala hozódik át a départementon. Székvárosa Moulins.

Alliés-féle fogó

A szőllőojtásnál alkalmazott eszköz, mely arra szolgál, hogy vele az ojtás helyét két parafadugasz közé szorítják, l. Szőllőnemesítés.

Alligáció

(lat.) a. m. közbevegyítés. Alligál, hozzá köt; hozzá vegyít (különösen fémeknél). Alligáció-számítás, l. Keverési szabály.


Kezdőlap

˙