Alondal

egy régi nép neve, amely a Terek folyó mentén lakott.

Alopa

Lorenzo de, ismeretesebb Laurentius Francasci de A. latin néven. Firenzében a XV. század végén volt könyvnyomdász s görög kiadványainak szép nyomásával és papirjával vált híressé.

Alopecia

l. Kopaszság.

Alopecurus

L. (növ.), l. Ecsetpázsit.

Alopeusz

1. Miksa báró, orosz államférfi. Szül. Vyborgban Finnországban 1748 jan. 21., megh. Frankfurtban 1822 máj. 16. Tanult Aboban, aztán Göttingában. A diplomáciai pályára adván magát, a gróf Paninok pártfogása következtében később a. birodalmi kancellária igazgatója lett. 1780-ban résztvett a fegyveres semlegességre vonatkozó tervek szerkesztésében. 1790-ben mint követ működött a berlini udvarnál és nagy befolyást gyakorolt II. Vilmos király ra. Mikor Poroszország az 1795-iki bázeli szerződéssel a koalicióból kivált, A. megbizó-iratait visszakérte és elutazott. Államtanácsossá neveztetvén ki, később a regensburgi birodalmi gyülésen mint orosz követ működött aztán 1802-ben követi minőségben Berlinbe tért vissza. 1807-ben rendkívüli küldetésben Londonba menvén, hasztalanul alkudozott az angol minisztériummal amely nem akarta Oroszország közvetítését elfogadni, míg vele a tilziti béke titkos pontjait nem közlik. 1809-ben nyugalomba vonult.

2. Dániel gróf, az előbbi öccse. Szül. 1768-ban Vyborgban, megh. 1831 szept. 13-án Berlinben. Miután Stuttgartban a katonai iskolát elvégezte, szintén a diplomáciai pályára adta magát s 1792-ben mint Rjumjancov követ titkára működött Majna-Frankfurtban. 1800-ban mint orosz követ a svéd udvarhoz jutott, ahol az lett volna a feladata, hogy a fiatal IV. Gusztáv Adolf királyt rábírja, hogy Finnország iránt táplált igényeiről mondjon le Oroszország javára. Mikor azonban az orosz csapatok bevonultak Finnországba, a svéd király elfogatta a követet s iratait lefoglalta. Ezekből kitüntek azok a különféle megvesztegetési kisérletek, amelyeket orosz részről a svéd hadseregnél megpróbáltak. Finnország meghódítása után A. tagja lett a titkos tanácsnak, később pedig grófi rangot kapott. A. Rjumjancov államkancellárral együtt 1809-ben megkötötte a békét Svédországgal, 1811-ben mint követ a württembergi udvarhoz ment s 1813-ban mint főhadbiztos a szövetséges hadseregekhez. A békekötés után Oroszországot a berlini és mecklenburg-schwerini udvaroknál képviselte.

Alora

város Spanyolországban, Malaga tartom., vasuti állomás, mór várkastéllyal, hideg ásványforrásokkal. (1887) 10,543 lakossal.

Alos sók

a. m. baritos sók, l. Sók.

Alost

város Belgiumban, l. Aelst.

Alosztag

véderőnk valamennyi neménél a század a tüzérségnél üteg.

Alosztály

valamely nagyobb körü intézménynek szövetkezetnek v. testületnek szükebb körü, többnyire szakszerü osztalya, mint p: a tud. akadémia alosztályai.


Kezdőlap

˙