Altenkirchen

l. A porosz koblenzi kerület ugyanilyen nevü járásának (160 község 61,561 lak.) fővárosa 1827 lakossal. Egykor Sayn grófok birtoka volt; 1815. csatolták Poroszországhoz. Itt volt 1796 jun. 4-én a csata a franciák Kieber) és osztrákok közt, kik azután átkeltek a Rajna balpartjára. Szept. 20-án ismét itt csatáztak. 2. A., falu Rügen szigetén, Wittow félsziget főhelye, 670 lakossal és régi pogány emlékekkel. Itt nyugszik Kosegarten költő, ki 1792-1808-ig lelkész volt e helyen

Alten-Ötting

(Altötting) város Bajorország Ober-Bayern kerületében, az Innhez s az osztrák határhoz közel, 3314 lakossal. Állitólag még a rómaiak által épített temploma, melyben Tilly családjának több tagja el van temetve, s melyben a Wittelsbach család számos tagjának szivét őrzik, egyike Németország leglátogatottabb bucsujáró helyeinek (a «német Loretto»). Azelőtt a redemptorista rendnek hires kollégiuma volt itt. 907-ben e helyet a magyarok elpusztították.

Altensalze

falu Poroszország magdeburgi kerületének kalbei járásában, 1000 lakossal, sósforrásokkal; látogatott fürdőhely.

Altenstein

a szász-meiningi herceg nyaralója. a thüringi-erdő délnyugati részén Liebenstein fürdő közelében 19 km.-re délkeltre Eisenachtól. A Hundt von Wenkheim családnak 1733-ban leégetG vára helyén épült fel 1736-ben. E helyen szónokolt 724-27-ben Bonifácius, a németek apostola, a közelben fogatta el Luthert 1521 május 4-én Bölcs Frigyes választó fejedelem, hogy Wartburgba vitesse, amelynek emlékére 1557-ben gót szobrot állítottk fel. A. és Liebenstein közt 1799-ben egy 180 m. hosszú barlangot fedeztek fel, az Altensteini v. glücksbrunni barlangot, amelyben barlangi medvecsontokat találtak.

Altenstein

Károly, steini báró, igen régi család sarja, Poroszország vallás- és közoktatásügyi minisztere, szül. Ansbachban 1770 okt. 7-én, megh. 1840. május 14-én. Jogot végzett és már 1799-ben miniszter lett. Az 1806. szerencsétlen hadjárat után Königsbergbe és Tilsitbe kisérte királyát s Stein leköszönése után (1808) pénzügyminiszterré lett. De a nehéz viszonyok között nem igen tudott boldogulni és a franciáknak fizetendő hadi sarcot sehogy sem sikerült előteremtenie. 1810. tehát elbocsátották. Vallás- és közoktatásügyi miniszter volt 1817-38. Itt kétségbe vonhatatlan érdemeket szerzett magának különösen az 1819. törvénnyel, mely a porosz tanügy alapját képezi. (Allg. Deutsche Biogr. L)

Altenmerder

sziget s falu az Elbe folyóban, a porosz lüneburgi kerület harburgi járásában.

Altenzaun

magdeburgi falu Sandautol délre az Elbe mellett. Itt küzdött York, porosz ezredes, 1806 okt. 26-án Soult francia marsall ellen, hogy a szászweimari herceg az Elbán átmehessen.

Altenzelle

(Altzella), egykori ciszterci apátság Szászországban, 1162-ben alapították; különösen a XIV. században hires zárdai iskolája volt; hercegi kápolnájában temették el a meisseni fejedelmeket. A zárda megszüntetésekor (1544) a könyvtár a lipcsei egyetemhez került. A hercegi kápolnát III. Ágost helyreállittatta, a többi épületek romokban vannak. A. ma a szász királyi család birtoka.

Alterál

(lat.) a. m. megváltoztat, izgat, zavar. Alterácio, izgatottság, bosszankodás is; változás is; a zenében valamely hangjegy változása eléje tett jel folytán; Alterált, l. Másított, innen alterato (ol.), változtatva.

Alterantia

Orvosi műszó azon gyógyszere elnevezésére, melyeket másképen antidyskratic néven is neveznek, l. o.


Kezdőlap

˙