Ambevius

Lucius Turpio, a legjelesebb római szinészek egyike, ki különösen Terentius szinműveiben tünt ki művészi alakításával.

Ambició

(lat.) a. m. becsületérzés, becsületszeretet; ambiciózus, becsületszerető, becsületvágyó, dicsvágyó. Ambicionál, valamire számot tart, valamit elérni akar. A. a régi rómaiaknál korteskedés volt. Ez ellen a méltatlan eszközökkel való hivatalhajhászat ellen törvényt hoztak, s ez a leges de ambitu et de sodaliciis.

Ambidexter

(lat.) az olyan ember, ki mindkét kezével egyformán ügyes. Született balogsuták szoktak ily ügyességre szert tenni. A. az az ügyvéd, aki mindkét félnek tanáccsal szolgál. Biró, aki mindkét féltől megvesztegetésül elfogad ajándékot.

Ambiens

(lat.) a. m. hivatalra pályázó; ambiál, valamely állás, hivatal után jár. A. a növénytanban a. m. minden oldalról körülzáródó v. körültakart.

Ambigu

(fr., ejtsd: ambigü) a. m. kétértelmü; egy francia kártyajátékot is hívnak igy. Egy elsőrangu párisi színház neve «Théâtre de l'Ambigu comique» (röviden «Ambigu»; alapíttatott 1769.); különféle fajtáju drámákat adnak elő benne. Ambiguitas (lat.) a. m. kétértelmüség; a törvény kétértelmüségére vonatkozólag l. Törvénymagyarázat.

Ambilogia

(lat.-gör. Ambiloquia) a. m. kétértelmü kifejezés.

Ambiorix

az eburonok, a belga Galliában lakó egyik gall néptörzs fejedelme. Kr. e. 54-ben fellázadt a rómaiak ellen s az országában Titurius Sabinus vezérlete alatt táborozó római légiókat megsemmisítette. A gyorsan elősiető Caesar a lázadást elfojtotta, az eburonokat leigázta, fejedelmüket azonban nem tudta kézrekeriteni: állítólag a Rajnán túl keresett s talált menedéket.

Ambitus

(lat.) annyit tesz, mint terjedelem. A zenében A. alatt az egyes hangszerek hang-terjedelmét értjük. A középkorban, mikor ezt a kifejezést használni kezdték:, A. a dallamok terjedelmét jelentette, melyet a szerkesztésnél a különböző egyházi hangnemekben szem előtt kellett tartani. - Épületekben a folyosót A.-nak hivják.

Ambleside

(ejtsd: emblszájd), város Westmoreland angol grófságban a Windermore tó északi csucsán (1891) 2360 lak. Festői fekvésü, kedvelt turista-középpont, közelében Stoek-Gill-Force 21 m. magas vizesése.

Ambleteuse

(ejtsd: ambitőz), francia halászfalu a Calaiscsatorna mentén 10 km.-re északra Boulognetól, (1886) 626 lak., tengeri fürdővel s kitünő kikötővel. Valószínüleg A. az itii kikötő (portus itius), ahonnan Caesar 55-54 Kr. e. Britanniába átkelt. 1544-ben VIII. Henrik angol király foglalta el és erősítette meg, II. Henrík 1549-ben vette vissza. II. Jakab angol király menekülésekor 1689 jan. 4-én itt kötött ki. Napoleon 1804-ben Angliát meg akarván támadni, az elhomokosodott kikötőt ki akarta javítani. A. közelében van az a hires gránitoszlop, melyet Napoleon 1805-ben a «nagy hadsereg» tiszteletére emelt.


Kezdőlap

˙