Aracan

l. Arakan.

Aracati

város Braziliának Ceara kerületében, a Jaguaribe partján, 15 km.-nyire a tengertől, 10000 l. Kikötőjéből igen sok hajó indul el mint fő kiviteli cikkekkel: gyapjuval, szarvasmarhával és bőrrel.

Aracéna

város a spanyolországi Huelva kerűletben a Sierra de A. egyik termékeny völgykatlanának szélén, mór vár romjaival s mintegy 6040 (1887) gyümölcskereskedést űző lakossal. A Sierra de Aracena innen a portugál határ felé huzódik, 1676 méter magasságig emelkedik s déli lejtőjén gazdag réz- és vasbányái vannak (Tharsis és RioTinto).

Arachinsav

A zsirsavak közé sorolandó szénvegyület; képletei: C19H39.COOH. Előfordul a földi dió (Arachis hypogaea) zsiros olajában és ebből is készül olyformán, hogy az olajat lúggal elszappanosítják, a szappant vízben feloldják, az oldathoz savat elegyítenek, midőn tisztátalan A. válik ki. A még tisztátalan savat hideg borszesszel kimossák, majd megtisztítás czéljából forró tömény borszeszből néhányszor átkristályosítják. Fényes, fehér kristálylemezekből áll; a melegítéskor 75°-on megolvad. Tömény hideg borszeszben nehezen oldódik, könnyebben oldja a forró borszesz és az éter. Egy vegyértékü sav, amelynek álkáli fémsói a közönséges szappanhoz hasonló sajátságúak, vizben tehát oldhatók, a többi fémekkel képzett sói ellenben vízben oldhatatlanok. Az A. több éterét is ismerjük (a savas etil-, amil-., metil-éter).

Arachnanthe

Blume (növ.), a kosborfélék génusza 6 fajjal a malaj archipelaguson, meg a Himaláján.

Arachné

(gör. a. m. pók), Idmón, kolophóni bíborfestő leánya, ki híres volt művészies kivitelü szövetek szövésében Tmólos hegyének és Paktólos vizének sellői gyakran ellátogattak hozzá, hogy szövését megbámulják. Egy ilyen alkalommal azzal hivalkodott, hogy az ő munkájához hasonlót Pallas Athéné sem tudna végezni. Az erre egy öreg asszony képében megjelenő istennő óva inti Zeus lányának haragjától, s midőn A. kicsinybe veszi, szövőversenyre szólítja fel. Athéné szövetében az olymposi isteneket teljes, magasztos fenségökben ábrázolja, A. ellenben szerelmi kalandjaikat. A magát legyőzöttnek érző istennő haragjában A.-nak vágja orsóját, és szövetét szétbontja. Bújában A. felakasztja magát, Athéné pedig:pókká változtatja, hogy elbizakodottságáért örökké a levegőben szőjjön. A mitosz a lídiai szövőmunkának a görög által való kiszorítását jelképezi.

Arachneolitok

(gör., pókkövek, ásv.), pókokat tartalmazó borostyánkövek. A régiek téves magyarázatait adván a borstyánkőben és egyéb anyagokban található állatmaradványoknak, az illető köveket a bennük található állatok szerint nevezték el.

Arachnitisz

(gör.), az agyvelő pókhállóburkának gyuladása; mindig a lágy agyburok lobosodásával együttesen, mint leptomeningitisz ill. mint meningitisz fordul elő. L. e cimek alatt.

Arachnoidea

Gerst. (állat), az izeltlábuak (Arthropoda) egyik osztálya. L. Pókfélék. Az orvostanban A.: pókhálló-burok; az agyvelő és a gerincvelő burkainak egyik lemeze. Ez a kemény agyburokkal (dura mater) kötőszöveti szálakkal van egybekötve, s szövetében az agyburok-savót (liquor cerebrospinalis) tartalmazó u. n. arachnoidal-ürök vannak.

Arachnologia

a pókfélék (Arachnoidea) osztályáról szóló tan, némelyek egy jelentőségben használják az araneologiával, v. a pókokról szóló tannal.


Kezdőlap

˙