Bányaszabadság

l. Bányamivelési szabadság

Bányászati akadémia

tanintézet, melyben bányamívelést, kohászattant ásványtant földtant kémiát, mechanikát, géptant, építéstant és más szükséges tudományokat adnak elő a leendő bánya- és kohó-tiszteknek. Ilyen intézet van hazánkban Selmecbányán az erdészeti akadémiával egyesítve; 6 szakosztályból áll: bányászati, fémkohászati, vaskohászati, gépészeti, erdészeti és erdészmérnökiből; egy-egy szakosztályt 3, az erdészmérnökit 4 év alatt lehet elvégezni. Minden félévben vizsgálatot tartanak. A három éves tanfolyam elvégzése után 2 évig gyakorlati szolgálatot, azután pedig államvizsgálatot kell tenni mindenkinek, aki államszolgálatba akar lépni. Van még ilyen intézet más országokban is, és pedig Európában: Leoben, Przibram, Freiberg, Klamsthal, Berlin, Páris, St.-Etienne, Szt.-Pétervár, London és Stockholm városokban, valamint Amerikában és Ausztráliában is.

Bányászati autonomia

A bányajog terén a bányajog általános rendelkezéseitől eltérő jogszabályok keletkezhetnek melyek részint a bányászat körüli állandó gyakorlatra (bányaszokás), vagy bizonyos érdekköröknek a törvény keretén belül alkotott szabályzatára (bányastatutumok) vezetendők vissza. A bányaszokásnak régebben igen fontos szerepe volt a bányászati jogképzés terén (l. Bányajog) most azonban már csak a bányastatutumoknak (l. o.) van gyakorlati jelentőségük.

Bányászati egyesület

gyakran egyértelmünek veszik a bányatársulattal, de a B. tulajdonképen bányászok egyesülése nem valamely bánya mívelése végett, hanem a bányászatot érdeklő más (kereskedelmi, társadalmi, önművelődési v. szórakozási) célok elérése végett. L. Bányatársulat.

Bányászati tudomány

l. Bányatan.

Bányaszén

a bányából kiszállított kőszén, melyet még nem osztályoztak a darabok nagysága szerint; vegyes szén-nek is nevezik.

Bányászfokos

ódon alaku fokos, melyet a bányászok ünnepek alkalmával botnak használnak.

Bányászjelvények

egymással keresztbe fektetett ék és kalapács.

Bányász-köszöntés

A német «Glück auf»-nak szószerinti utánzása a «szerencse föl», melynek semmi értelme sincs; helyesebb: jó szerencsét, és viszonzásul: adjon isten! vagy áldás, szerencse!

Bányaszokás

l. Bányászati autonomia.


Kezdőlap

˙