Baracskai

Pál, Szapolyai híve, ki őt Trencsén várának őrizetével bízta meg, melyet 1578. Ferdinánd hadvezére Katziáner János ellen védett és melyet ez csak a vár felégetése és a lőporos torony levegőbe röpítése után vehetett be, ekkor is csak oly feltétel alatt adta fel a várat, ha a várbelieknek semmi bántódásuk nem lesz.

Baraguay d'Hilliers

(ejtsd: baragé d'ilyé), két francia katonatiszt neve. 1. Lajos gróf; I. Napóleonnak egyik nevezetes hadtestparancsnoka, szül. 1764 aug. 13., megh. 1813 jan. 6. 1809-ben a győri csata alatt Eugen olasz alkirály seregének bal szárnyát (13,700 ember) vezényelte s Szabadhegy elfoglalásával a magyar csatarend jobb szárnya mögé kerülvén, hadainkat hátrálásra kényszerítette, 1812. hadosztályával az orosz hadifogságba esett s e szerencsétlensége fölött való bújában meghalt. - 2. Akhilles gróf, fr. tábornagy, az előbbinek fia, szül. 1795., megh. 1878. 1859-ben az osztrák-francia háborúban az I. fr. hadtestet vezényelte s ezzel jún. 24. elfoglalta Szolferinót, az osztrák csatarend döntő pontját. Az 1870-iki hadjáratban nem vett részt, de 1871-ben ő volt annak a bizottságnak elnöke, mely a francia sereget ért csapásnak okait volt hivatva kideríteni.

Baraics

kerületi főváros Ouoh brit-indai tartományban, a Gogra egyik mellékvizénél 18,800 l.

Barak

(spanyol, a. m. tanya), könnyű anyagokból, úgymint gallyakból, fonadékokból, gerendákból meg deszkákból, v. végre favázas vályog- v. téglafalakból alkotott építmény, a mely emberek v. állatok elszállásolására, v. készletek raktározására szolgál. Már a római csapatok építettek maguknak táboraikban B.-kat; a középkorban főleg várvívások alkalmával használtak egyszerű B.-kat a sátornélküli legénység s a iovak elszállásolására. Az újkorban az angolok Szebasztopol vívása alatt építettek B.-kat, még pedig kétfélét: egyszerű gunyhóféléket a csapatok elszállásolására s favázas vályogból meg deszkafalakból készülteket, melyeket kórházakúl és raktárokúl használtak. E példát követték az északamerikaiak a polgárháborúban s azt tapasztalták, hogy a B.-ban ápolt sebesültek és betegek között a halandóság sokkal csekélyebb volt mint a régi, kőfalas kórházakban ápoltak között. A francia kormány e század hatvanas éveiben a chálonsi tábor raktárait, kórházait és irodáit s a törzscsapatok laktanyáit is barakszerüen építette. Az 1866-ki, de főleg az 1870-ki hadjáratok alatt, már a küzdő seregek nagy létszáma is kényszerítette a hadvezetéseket. hogy raktárokul és a számos beteg és sebesült számára kórházakul B.-kat készítsenek. Jelenleg békében is használnak ilyen barakokat, melyek többnyire kőalapon nyugvó favázas falakból készülnek és gyakorlótáborokban (l. Sátortábor), a kórháztelepeken (l. Kórház), továbbá a ragályos betegségek járványos fellépésekor hamarjában felállítva, gyógyító telepek céljaira szolgálnak. A B.-ok építésének módja a helyi viszonyoktól, a rendelkezésre álló anyagoktól a B.-ok rendeltetésétől stb. függ. Általános elvül csak azt fogadták el, hogy B.-ok használásakor inkább több, egymástól elkülönítve álló kis terjedelmű B. építendő, mintsem egy összefüggő nagy épülettömb s hogy a B.-ok lehetőleg ne legyenek emeletesek. Katonai célokra szolgáló B.-kat csakis 100-150 ember, v. 25-50 ló, v. 80-1000 köbméter térfogatu anyagok befogadására kell építeni. Készítenek végre szétszedhető és aránylag gyorsan összeállítható B.-kat is, a melyek készletben tartva, a háború színhelyére küldetnek.

Bárák

Albinióm fia, Debóra kortársa, aki leverte Jábin kanaáni királynak seregeit és az izraeliták uralma alól felszabadította az országot. Birák

Bárákai

v. brákiz, az abkázok egyik törzse.

Barakon

Árpádkori személynév, mely a helynevek közt is előfordul: B. nevű községek vannak Arad, Bihar, Pozsony és Torna megyékben s nyilván egykori birtokosaik után kapták nevüket. Azok közt, kik e nevet viselték, a XIII. század elejéről ismerjük Borokunt, a poroszlói egyház patronusát, ki Bacso ispán, mint a királytól kijelölt bíró előtt 20 márka fölött a triskai apáttal pörösködött. (Vár. Reg. 9. Endlichernél 642. l.).

Barakony

nagyközség Aradm. borosjenői j.-ban, (1891) 1755 oláh lakossal, gőzmalommal, sertés- és marhatenyésztéssel.

Barakonyi

Kristóf ref. lelk., szül. Ötvös-Konyiban (Somogym.) 1849. Középiskolai tanulmányait Csurgón, Sopronban, a teologiai tanfolyamot Budapesten végezte, 1874-78. több helyütt segédlelkészkedett Somogymegyében, majd Böhönyére választották r. lelkészül. Munkája: Biblia-magyarázatok a szószéken 1877. Miskolcon, a második kötete 1880. Több dolgozata megjelent a vasadi B. Lajos által szerkesztett Gyakorlati lelkészetben és rendes dolgozótársa a Garzó Gy. által szerkesztett Biblia-magyarázatok című vállalatnak.

Baraković

(ejtsd: -ics) György, horvát író. Élt a XVII. század kezdetén. Életkörülményei ismeretlenek, csak azt tudjuk, hogy Zágrábban született és 1618 körül ott mint világi pap élt. Munkái: Ljubov G. N. id est Deliciae amicorum, varia specie carminis. Venetiis 1693. (Költemények horvát nyelven); Giarulla u resetna cvitjem od sest vikov svita. Velence 1618. és 1702. (Bibliai tanköltemény); Vila Slovinska. Velence 1682. (Költői elbeszélés 13 énekben). Ez B. legjobb munkája.


Kezdőlap

˙