Barras

Pál János Ferenc Miklós, vicomte de B., a francia direktorium tagja, született Fos-Emphouxban 1755 jun. 30., megh. 1829 jan. 22. Eleinte Pondichéryban szolgált mint hadnagy s innen kapitányi ranggal tért vissza Parisba, hol kizárólag az élet örömeinek élt. A forradalom kitörésekor nyomban az új eszmék szolgálatába állott, amiért 1789. az États-généraux tagja lett. Részt vett a Bastille és a Tuileriák ostromában és XVI. Lajos halálára szavazott. 1793. ő kezdte ostromolni a felkelt Toulont és mint a konvent bizalmi férfia véresen nyomta el a Dél-Franciaországban kitört fölkeléseket. Robespierre mind a mellett nem bizott benne, amiért B. elleneihez szegődött és közreműködött megbuktatásában. Mint a párisi őrség fővezére ő fogta el 1794 jul. 27. a zsarnokot. Novemberben a konvent titkára, majd elnöke és a jólétbizottság tagja lett s a mérsékelt irányhoz csatlakozott. Mint a konvent feje teljesen szakított a hegypárttal, sőt az 1795 márc. 10-iki zendülés alkalmával a legnagyobb eréllyel lépett fel volt társai ellen, de a royalisták üzelmeit is szigorral elnyomta. Az 1795 okt. 5. felkelés alkalmával a konvent őt bízta meg a mozgalom elnyomásával, ő pedig a fiatal Napoleont bizta meg ezzel a feladattal. A direktoriumban a legbefolyásosabb és leghatalmasabb ember volt; ő nevezte ki Napoleont az olasz hadsereg fővezérének és ő járt közben Napoleon és Beauharnais tábornok özvegyének eljegyzésében is. Groisbois kastélyában és a Luxembourg palotában keleti fénnyel ünnepeket rendezett: Récamier, Staël, Tallien asszonyok tiszteletére. 1797 szept. 4. royalista ellenfeleit mindkét tanácsból kibuktatta és ezentul jóformán korlátlanul kormányozta az államot. Ő tette első sorban a direktoriumot olyan népszerütlenné, hogy Bonaparte 1799 nov. 9. könnyü szerrel megbuktathatta. B. ekkor a Groisbois-kastélyba vonult vissza. Napoleon ismételten azzal gyanusította, hogy ellenfeleivel cimborál, sőt ez ürügy alatt száműzte is Franciaországból. B. erre Brüsszelbe költözött, később pedig Rómába. A restauráció után visszatért Parisba, melynek közelében megvette Chaillot kastélyt, hol hiven régi hajlamához szintén fényes mulatságokat rendezett. Ebben a kastélyban halt meg. (Grande Encyclopédie, V. 473.)

Barre

Miklós, 1678-ban tanítás céljából a kisded Jézusról nevezett testvérületet alapította.

Barreau

(fr., ejtsd: baró). a barre (ang. bar) szótól származik s eredetileg azt a korlátot jelenti, amely nyilvános tárgyalások alkalmával a birák helyét (tribune) a hallgatóságtól elválasztja. Minthogy az ügyvédek, mint a felek védői, jogtanácsosai, v. mint dologilag különösen érdeklettek mindig a korlát mellett foglalnak helyet, a B. elnevezést az egész ügyvédi. karra átvitték. Franciaországban magát az ügyvédi kart a barra névvel illették: barre ducale, barres royales. Angolországban barrister-nek nevezik (ellentétben az attorney-val) azt az ügyvédet, aki a biróság előtt a feleket szóbelileg védelmezni jogosítva van.

Barrel

(ang., a. m. hordó vagy hordócska), Nagy britanniában a «fehérsör» (ale) és egyéb sörnemek mértéke = 163,5645 liter = 36 imperialgallon; azonkivül bizonyos áruk mérésénél különböző értelme van, mely áz áru neméhez képest változó. Ajókákra nézve = 30 angol font, vajnál = 224, pácolt husnál = 200, szappannál = 256, gyertyanemüeknél = 120, lőporra nézve = 100, buzalisztnél = 196, mazsolaszőllőnél 112 font. Az Egyesült-Államokban egy-egy B. rizsnél = 600 font, lőpornál azonban = 25 font, halakra és besózott husra nézve = 200 font, lisztnél 196 angol font. Egy-egy B. hering Nagybritánniában 200 darabot tartalmaz.

Barrel.

növénynevek mellett Barrelier Jakab párisi Domonkos-szerzetes (szül. Parisban 1606., megh. u. o. 1673 szept. 17.) nevének rövidítése. Nevezetes munkája: Plantae per Galliam Hispaniam et Italiam observatae, iconibus aeneis exhibitae. Utószülött munka. 1714. Párisban Jussieu Antal adta ki.

Barren

grófság Kentucky északamerikai államnak déli részében. Területe 1480 km2, 22,321 lak.; főhelye Glasgow.

Barren Island

(ejtsd: berrn ájlend) néven az angolok több szigetet neveztek el. A jelentékenyebbek: 1. vulkáni sziget a Bengáliai-öbölben 58 km.-re a Nagy-Andamánoktól; az egész sziget körülbelül 325 m. magas, meredek-falu hegykúpból áll, amely 1791 óta hosszabb-rövidebb időközökben folytonosan szórja a lávát és lángokat.- 2. Kis sziget- és zátonycsoport a Mozambiki-csatornában, Madagaszkár Ny-i partja mellett.

Barrhead

(ejtsd: barhed),iparos város Renfrew angol grófságban, Skóciában, 11 km.-re Glasgowtól, a Levern partján, (1891) 7461 lak., gyapotszövőkkel és szénbányákkal.

Barrias

l. Félix József; francia festő, szül. Párisban 1822 szept. 13. 1836. Cogniet Leon tanítványa volt, majd Rómába ment. Itt sajátította el azt a nagy stilust, mely antikizáló műveit jellemzi. Első műve: Cincinnatus fogadja a római követeket, 1844-ből való. Többi jelentékeny munkája: Római fonóleány, Sappho (1847), Tiberius számüzöttjei (1851, a luxemburgi muzeumban), Dante Alighieri (1853, a tarbesi muzeumban), Michel Angelo a sixtusi kápolnában, A francia hadsereg partraszállása Krimiában (versaillesi muzeum), Sokrates halála. Monumentális képei vannak az amiensi muzeumban, a St. Eustache-templomban és a párisi uj operában.

2. B. Lajos Ernő, francia szobrász, szül. Párisban, 1841 ápr. 3., Cavelier, Jouffroy és Cogniet tanítványa. 1865. ösztöndijjal Rómába ment s 1870. lépett föl a Megarai fonóleány c. bájos szoborművel, amely jutalmat nyert és a luxemburgi muzeumba került. De erőtljes és mély tehetsége csak 1871. nyilatkozott meg a haldokló atyjáért boszut esküvő Spartakus csoportjában (a Tuileriák kertjében). 1872. szerencsés kisérletet tett ismét korábbi genrejében és megalkotta a Fortuna és Ámor c. bronz-csoportot. 1873. allegorikus siremléket készített Lima délamerikai város megbizásából. 1878. az első temetés (Ádám és Éva Ábel holttetemével) c. mély érzéstől áthatott, megragadó szoborcsoportjával elnyerte a Salon diszérmét. 1881. elkészítette Palissy szobrát, 1882. a kis Mozart bájos és jellemző állószobrát.

Barricade

l. Torlasz.


Kezdőlap

˙