Bászongádosz

l. Bászk.

Bászongó

l. Bántu.

Baszra

l. Basszora.

Básztárn

v. peucin, a régi germánok egyik törzse. L. Germán.

Bászundi

Kongovidéki afrikai néger törzs neve.

Baszurman

(buszurman, beszermen), a «muzulman» szónak az orosz nép által elrontott alakja. Jelenleg főképen a törököket hivja e néven az orosz köznép, régebben pedig azokat a khorazáni kereskedőket hitták igy, akik a mongol invázió idejében az adójövedéket Oroszországban bérben birták.

Bászuto

néger becsuán törzs, délafrikai angol területen, mely csak szivós ellentállás után hódolt meg az angoloknak. Földjüket leirta és térképet készített róla Clarke M., angol hadnagy és biztos. (Petermann, Geogr. Mittheihmgen 1888. 286. l.) V. ö. Casalis E., My life in Basuto Land (Lond. 1889). Casalis, Les Bassoutus (1859).

Bat

v. tikal, ezüstpénz Siamban; 4 salung = 8 fuang = 32 pai, körülbelül 3 korona értékü.

Bát

(Báth, Frauenmark, Batovce), kisközség Hontm. báti járásában, (1891) 1355 tót és magyar lak.; szolgabirói székhely, postatakarékpénztárral, postával egyesített táviróhivatallal; lakói németek voltak és bányászattal foglalkoztak.

Bata

régi magyar személynév, mely valószinüleg a török «bat» igébőlszármazik s jelentése: nagy, hatalmas. Árpádkori okleveleinkben gyakran előfordul; igy a XIII. század elejéről ismeretes egy kabai tolvaj ezen a néven, ki többedmagával Mika bihari és Illés békési várispán itélőszéke előtt a tüzes vaspróba után bűnösnek találtatván, elitéltetett (Vár. Reg. 101., Endlichernél 664. l.). Ugyanezen időtájban egy ilyen nevü pristaldust találunk (u. o. 288. sz. 712. I.). A pannonhalmi apátság kiváltságainak IV. Béla által történt megerősítő oklevele äz apátság egy kutasi szolgáját nevezi Bathának. A XIV. században egy 1349-i oklevél szerint Bethleni Bothk és Sebe apja viselte a Batha-nevet. (Sztár. Okl. L 212.).


Kezdőlap

˙