Batu

mongol khán, Tusi fia, Temudsin dsingiszkhánnak unokája 1227. nagyatyjától az Araltól É-ra és Ny-ra fekvő tartományokat nyerte, melyeket Kapcsak vagy Kipcsaknak (az aranyhorda birodalmának) neveztek el. Temudsin halála után Ügetájt vagy Oktait elismerte nagykhánnak és Khina elleni vállalatában is kisérte, később pedig (1237-1241) annak parancsára elpusztította Orosz-, Magyar-, Lengyelországot, Dalmáciát stb. és az első államot 10 éven át birtokában tartotta. Konstantinápoly ellen tervezett vállalatát abbahagyta, mivel Ügetáj meghalván ő maga is meg akarta szerezni a főkhánságot. Célját el nem érve halt meg fővárosában, Szerájban, 1256. L. Mongolok.

Batualia

(lat.) a. m. vivásgyakorlat és vivótér a régi Rómában.

Batuecas

Las (ejtsd: lasz batuekász), zord, teljesen puszta, kopár, lakatlan, az Alagontól öntözött völgy a Sierra de Franciaban Salamanca tartományban, Estremadura határán. Az 1599. Alba hercege által alapított karmelita-klastrom látogatott bucsujáró hely volt. A durva spanyolról ma la mondják: B.-ban nevelkedett (criado en les B.)

Batuly

v. batul-alma. Különösen Erdélyben el-. terjedt bőventermő almafajta. Alakja szabályos, szine fényes fehéres (vagy sárgás), zöld, napos oldalán ragyogó piros; ize kellemes savanykás. Megérik november-januárban.

Batum

kikötőváros az ugyanily nevü kerületben (területe 3045 km2, 44,000 lak.), Kutaisz orosz kormányzóságban, a Fekete-tenger partján, igen jó kikötővel, (1886) 11,878 lak. Vasut köti össze Tiflisszel és Bakuval s ez a körülmény nagyon emeli forgalmát. Az Európába szállítandó bakui petroleumot itt rakják hajókra 1890-ben 42 3 millió pudot. B. forgalma egyébként is erősen növekedett. 1890. 1632 hajó (1,57 millió tonna) fordult meg kikötőjében. B. az 6-korban Bathys, Justinianus idejében Petra. a XVII századtól 1878-ig török birtok volt; az 1878-iki berlini kongresszus az oroszoknak ítélte oda.. Az orosz uralom alatt a B. és Artvin kerületekből álló B: vidéknek volt fővárosa, 1888. Kutaisz kormányzóságba olvasztották be.

Baturin

falu Csernigov orosz kormányzóságban; a. Szeim partján, 5000 lak. Báthory István lengyel király alapítottaa XVII. században az ukrínai:kozákok hetmanjának volt székhelye.

Bátya

nagyközség Pest vm. solti közép j.-ban, (1891):3470 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral. Régi község, a török világ alól is népesen került ki.

Bátya

tulajdonképen olyan, a férfinemhez tartozó személy, aki egy másikkal közös atyától és anyától származik (frater germanus); továbbá olyan is, aki csak ugyanazon atyától vagy anyától származik (frater uterinus v. consanguineus); helytelenül nevezik aztán az olyat így, vagy mostoha B.-nak, aki nem is vérrokona a másiknak, hanem atyja vagy anyja amannak atyjával vagy anyjával egybekelt. Meg kell jegyeznünk, hogy a B. mindig az idősebb testvért jelenti, az ifjabbat az öcs szóval jelezzük.

Batykó

így nevezték ezelőtt hazánk északkeleti részein az orosz és oláh papokat. (Kazinczy is többször.)

Bátyes

l. Bágyes.


Kezdőlap

˙