Bischofteinitz

az ugyanily nevü kerületi kapitányság székhelye, Csehországban, a Radbusa partján, (1890) 2607 lak., a Trautmansdorff grófi család kastélyával, Littrow József csillagász szülővárosa.

Bischweiler

járási székhely Unterelsassban, a Moder mellett, (1890) 7095 lak., posztógyártással, mely azonban hanyatlik, vászon- és szappangyártással, és élénk komlóvásárokkal.

Biscoe

(ejtsd-biszko), angol cethalász, kit Enderby Londonból (1830) a D-i Jeges-tengerre küldött, hol 1832. fölfedezte az Enderby-szigetet, Graham földét és a közelében levő Biscoe-szigeteket és ezeket Nagy-Británnia számára birtokba vette.

Biscuit

(francia, ejtsd: -szküi) 1. kétszersült; 2. piskóta; 3. máztalan porcellánanyag, szobrok és műtárgyak készitésére. - B. gyökér a Ferula foeniculacea Spr. északamerikai ernyős növény gyökere, melyet jó ételnek mondanak.

Bis dat, qui cito dat

latin közmondás, a. m. kétszer ad, ki rögtön ad.

Bise

(franc.), az É-i és ÉK-i szél.

Bisectio

(lat.) a. m. kettéosztás, felezés.

Bisegmentum

(uj-lat.), valamely sík vagy vonal fele, mint metszet.

Bisellium

(lat.), ülőpad, - melyen mint neve is jelzi - két egyén elférhetett. A B. főkép bizonyos méltóságot viselő egyéneket illetett meg ugy Rómában, mint a provinciális városokban, valahányszor nyilvános helyen, p. a szinházban megjelentek. Pompeji romjaiból több ily B. került napfényre; falfestményeken is előfordul, előtte egy zsámoly áll, világos jeléül annak, hogy minden szélessége mellett is csak egy ember szokott rajta ülni.

Bisen

Pál, horvát bán, Pécsi Pállal együtt 1403-1406. Zsigmond király bánja volt Horvátországban.


Kezdőlap

˙