Bódis

Egyszerü szerkezetü Paternoster gépféle, mellyel könnyedén lehet nagyobb mennyiségben vizet merni; leginkább malmoknál, de lyukadt, elmerült hajóknál is alkalmazzák.

Bodiss

Jusztin, filologus, bencés tanár Pannonhalmán, szül. Türjén, Zala vármegyében 1863 nov. 18. Teologiai és klassz.-filologiai tanulmányait a pannonhalmi tanárképzőben végezte. 1889. nyert tanári oklevelet. Munkái: Érintkező pontok a három görög tragikusban; A latin nyelv tanításának módszerei; Hat év Cicero életéből (Győr 1889); Verba deponentia (latinul). Kisebb cikkeket és birálatokat irt a fővárosi és vidéki lapokba, az Egyet. Philol. Közlönybe, Nyelvőrbe, Közoktatásügyi Szemlébe s Tanáregyesületi Közlönybe.

Bódító busa

l. Buzabetegségek.

Bóditó perje

(Lolium temulentum L.), mag. Mérges; az angol, és olasz perjétől (L. perenne, L. italicum) könnyen megkülönböztethető; teste zömökebb, rövidebb és szélesebb amazokénál, mig szálkája kétszer oly hosszu, mint az olasz perjéé.

Bódító szerek

(narcotica, anaesthetica, sedativa, hypnotica), olyan orvosi szerek, melyek a centrális v. a periferikus idegrendszer működési képességét csökkentik, s igy fájdalmakat, görcsöket csillapítanak, vagy az öntudatot is felfüggesztik. Hatásukat az idegrendszerre való közvetetlen befolyás által fejtik ki; voltak, akik a bódulatót az agyban előidézett szegényvérüség indirekt következményének tartották, sokkal valószinübb azonban, hogy az agynak, idegeknek, izmoknak ezen vértelen volta inkább e szervek nyugvó állapotának a kifejezése. Vannak a B. közt olyanok is, melyek kis dózisban a bódító hatásnak épp ellenkezőjét gyakorolják; igy az alkohol kisebb dózisai izgató hatásuak. A B. iránt egyénileg is igen különböző a fogékonyság; mig p. a kloroformból némelyeknek - különösen erős borivóknak - aránylag igen sokat kell adnunk, hogy a teljes bódulat bekövetkezzék, addig az ópiumtól, különösen gyermekek, már kis dózisok után teljes bódulatba esnek. Ezért a gyakorló orvos bizonyos életkoron alul való egyéneknek vagy egyáltalán nem, vagy csak igen óvatosan ad ópiumot. Legnevezetesebb bódító szereink az anorganikus vegyületek között a brámtartalmu szerek (brómkáli stb.), némely cinksó, a nitrogénoxidul (kéjgáz); az organikus vegyületek, különösen a zsirsavsorozat és a szervi bázisok (alkaloidák) között pedig az alkoholok, aldehidek (paraldehid, klorálhidrát), amilénhidrát, éter, kloroform, amilén, ópium, morfium, indiai kender, beléndek, mérges saláta, nadragulya, maszlag és ezeknek ható anyagai. Egyik legnagyobb hátránya a B.-nek, hogy többszöri használat után igen könnyen hozzászokik az emberi szervezet, úgy, hogy a dózist mindinkább fokozni kell, hogy a kivánt bódulat bekövetkezzék: igy van ez p. a morfinnal és klorálhidráttal; másrészt elszokni épp oly nehéz tőlük, mint általában egyéb mérgektől (arzén, dohány ) is, ha az ember egyszer hozzájuk szokott; bizonyítja ezt az a makacs kitartás, mellyel az ópiumszivók, a hasisevők, a morfinisták, a részegesek stb. szenvedélyükhöz ragaszkodnak még testi jóvoltuk árán is. Mindez azonban elenyészik ahhoz a sok jótéteményhez képest, melyekhez a szenvedő emberiség a B. révén jutott, mi a B.-et az ujkori orvostudomány megbecsülhetetlen kincseivé avatja. Használják azokat mindennemü fájdalom csillapítására sebészi operációk közben, epekő és vesekőkólikánál, tetanus, sztrichninokozta görcsök ellen. Azonkivül gyakran a diagnózis megállapítása alkalmával is jeles szolgálatot tesznek, mert oly bajok felismerését is elősegítik, melyek különben a fájdalmasság, reflexösszehuzódások stb. miatt nem volnának meghatározhatók.

Bodjanszkij

Maximovics József, szlávista, szül. Kisoroszországban 1808., megh. Moszkvában 1878. Itt is tanult; a 30-as években az orosz kormány megbizásából beutazta a szláv földeket, a szlávok nyelvének, irodalmának és etnográfiájának tanulmányozása céljából. Visszatérte után a moszkvai egyetem tanára lett. Kiválóbb munkája: A moszkvai orosz történelmi és régészeti társaság működése (1846-49. és 1850-78). Sajátképeni művei: A szláv törzsek népköltészete (1837) és A szláv irás eredete és kezdődésének ideje (1855).

Bod-kódex

magyar nyelvemlék a budapesti egyetemi könyvtárban. Toldy Ferenc választotta el a Cornides-kódex-től, melyhez eredetileg tartozott (l. o.), s nevezte el Bod Péter emlékére. A Cornides-kódexnek többi részeivel együtt irta volt a B.-et is a XVI. század elején élt Ráskai Lea dömés apáca a Nyulak szigetén, vagyis a Margitszigeten. Kiadta Volf Gy. a Nyelvemléktár II. köteteben. Két vallásos elmélkedés van benne; egy az embernek három fő ellenségéről, a másik a halálról.

Bodleian library

(bibliotheca bodleiana), a Bodley Tamás (l. o.) által az 1597-1602. tartó időközben ujraépített oxfordi könyvtár, melyet 1445. alapítottak. Körülbelül 460.000 nyomtatványból és 25 ezer kéziratból áll s 50.000-nél több érmet tartalmaz. A könyvtár anyaga rendszerint 3 penny belépti dij mellett (ajánlatra ingyen) használható. Igazgatója jelenleg Nicholson V. Eduard. Itt őrzik Platón munkáinak legjobb kódexét, a Patmos szigetről odakerült, 896. másolt Clarkianust, valamint Gregórios Nazianzénos verseinek legjobb és leprégibh kéziratát (X. század). V. ö. Coxe, Catalogi codicum manuscriptorum bibl. Bodleianae (Oxford 1848-64, 8 köt.).

Bodley

(ejtsd: bodli) Tamás, angol bibliofil és államférfiu, szül. Exeterben 1545 körül, megh. 1613 márc. 29. Mária uralkodása alatt családja Németország ha s onnan Genfbe menekült s csak Erzsébet királynő uralkodása a alatt tért vissza Angliába. B. ekkor Oxfordban tanult, azután Erzsébet megbizásából beutazta Európát s diplomáciai küldetésben járt Franciaországban, Dániában, Hollandiában és több német udvarnál is megfordult. 1597. elhagyta az államszolgálatot, Oxfordba költözött s hátralevő éveit és egész vagyonát az egyetemi könyvtárnak s a róla elnevezett Bodleian librarynak (l. o.) szentelte. A könyvtár történetet Macray irta meg: Annals of the Bodleian library (Oxford 1868). B. levelei és egyéb iratai Reliquiae Bodleianae cim alatt jelentek meg Londonban 1703. Stephen, Dict. of Nat. Biog. P. 293.

Bodmann

falu Badennek Konstanz kerületében, az Überlingeni-tó mellett, (1890) 947 lak., a legjobb tómelléki borokat (Königswein) itt szüretelik.


Kezdőlap

˙