Bogárhátu szántás

a szántás azon neme, amelynél a keskeny - néhány méter széles - fogások folyton összeszántatnak, minek következtében a fogás közepe kidomborodik, a szántóföld hullámos felületü lesz. Leginkább esős vidékeken alkalmazzák, a csapadék gyorsabb levezethetése céljából, de mert a sok barázda miatt nagy a területveszteség, a növények érése egyenetlen; gépek nem alkalmazhatók. A B.-nak csak kivételes esetekben van haszna.

Bogárölő gombák

l. Rovarölő gombák.

Bogáros

nagyközség Torontál vármegye perjámosi j.-ban 3130 német lak., takarékpénztárral postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Bogárporozta virág

(növ.), Insektenblütler, flos entomophilus), olyan virág, amely termékenyítését tekintve, bogarakra (rovarokra) szorul, hímporát egyik virágból a másikba bogár szokta széthordani, illet. a bibére juttatni. A B. többnyire nagy, ha apró, akkor tömöttebb virágzattá csoportosodik, hogy ily módon legyen szembetünő. A B. továbbá rendesen élénk rikítóbb színü, feltünő jó illata, benne méz képződik. Mennél kevésbbé szembetünő a virág, mennél kevésbbé illatos, mennél kevesebb méz stb. van benne, a bogár annál kevésbbé látogatja, s az önöntermékenyítésre annál alkalmatosabb.

[ÁBRA] A zsálya virága a dongóval.

Minthogy ugyanaz a faj bogár rendesen ugyanannak a növényfajnak a virágját látogatja, s minthogy a méz többnyire a virág fenekén vagy olyan helyeken van, hogy a bogár a himgömb meg a bibe érintését el nem kerülheti; egyik virágból a másikba bujkálván, a hímport akaratlanul a másikba könnyen átviszi vagy a bibére juttatja. Ez az önöntermékenyítést megnehezíti v. kizárja, ellenben a. cseretermékenyítést

Bogár-szem

a. m. fényes fekete szem.

Bogárzik

a barom ha a dongó csipi, vagy a nélkül is, ha jókedvében a futkározásnak neki szilajul.

Bogasbarka

(növ. amentum dichasiale), a nyirfának meg az égerfának eltérő barkája, mert a barkapikkelyek tövében nem egy-egy virág, hanem apró, kettős bogvirágocska fakad.

Bogas pázsitok

(növ.), a pázsitféléknek nagyobb csoportja, amelyeknek a virágzata nem kalász, mint p. a buzáé, hanem ágbog, mint p. a zabé.

Bogas sátor

(növ. bogernyő, álernyőképü sátor, Corymbus cymiformis) dúsan elágazó többes bogvirágzat. Alakja sátorforma, főbb ágai örvesen majdnem egy pontból erednek, felsőbb ágai ellenben kettes v. egyes bogvirágzatra kevesbülnek. Ilyen a bodzafa meg a kányafa virágzata.

Bogas virágzat

(növ.), l. Bogvirágzat.


Kezdőlap

˙