Borító festétek

l. Szinnyomás.

Borító gerendák

melyek vastagabb falaknál az ácsolt ajtótokok fölé helyeztetnek, hogy az ajtótok szemöldének vizszintes sikja és a falnyilás ivezete közötti falazást tartsák és a szemöldökbélés-deszkákat hozzájuk szögezni lehessen. Helytelen kőművesmunka volna az, mely az ajtófölötti falazást boltiv nélkül közvetetlenül a B.-kal hordatná.

Borítóléc

v. ütközőléc, kétszárnyu ajtóknál, szekrényajtóknál szereplő függőleges választék, melyet rendesen lezenásan, ritkábban pillér- v. oszlopszerüen csinálnak az asztalosok. Célja az elválasztás és födés.

Borító lemez

v. funér, vékony, Ľ-2 mm. vastag falemez, mellyel a kevésbbé szép és nemes «vakfát» enyvezés utján borítják. B. kétféle lehet, vak- és diszítolemez. A vakfunér szivacsos puha fából készül, mely az enyvet jól fölveszi; a diszítőfunér bármely kemény és szép fából készülhet. Legszebbnek tartják mindig a gyökértuskókból készült habos B.-t. B. készülhet fürészelés, hasítás és hámozás utján. Legjobb és legdrágább az első, legrosszabb az utolsó. Fürészelésnél az anyag 2/3-a hulladék, míg hasításnál és hámozásnál hulladék általában nincsen. Hazánkban is már tekintélyes B.-gyárak vannak, melyek kivitelre is dolgoznak.

Boritólevél

l. Dohány.

Borított födémgerendák

ha fagerendás födémszerkezeteknél a gerendák alul deszkákkal vannak behéjazva. L. Héjazás.

Borizü

(növ.), a gyümölcsöknek kellemes édeskés-savanyu v. gyenge savanykás izét nevezzük így.

Borja

kerületi székhely Saragossa spanyol tartományban, a Huecha mellett, a Moncayoval szemben, 5900 lak., gyümölcs- és kendertermeléssel. A város fölött állanak a Borgia-család ősi kastélyának romjai.

Borjád

Uj-Dombovárhoz tartozó puszta Tolna vármegye dombovári j.-ban; Petőfi Sándor kedvelt tanyája volt. V. ö. Magy. és a Nagyvilág 1872. 52. sz.

Borjavítás

Ugy Franciaország legjelesebb borvidékein, mint a Rajna mentén is már évtizedek óta szokták a bort egyenlősíteni, illetőleg javítani azáltal, hogy a mustban levő felesleges savat, mely silánytermésü években kelleténél több szokott lenni, márványporral, korkősavas káliummal eltompítják s a hiányzó cukrot tiszta nádcukorral pótolják (chaptalózás) v. a gyenge s ez okból a szállításra alkalmatlan s a borbetegségekre igen hajlandó borokat szeszezik (vinage); az ilyfajta eljárás Franciaországban állami segélyben részesül, amennyiben a borjavításra felhasznált cukrot és szeszt a fogyasztási adótól mentesen, tehát jóval olcsóbban kapja a bortermelő. Hazánkban ebben az ügyben még egyáltalában nem történt intézkedés.


Kezdőlap

˙