Borszívó

v. borlopó (hébér). Üvegből v. bádogból készült eszköz, melynek hosszu szára, bővebb teste és felül rövid szivókája van. A hosszu szárat a borba eresztik le s a felső szivókán keresztül teleszívják borral, s a száron keresztül megtöltik vele a poharakat. Különben kis gazdák a tök egy külön faját szárítva és kitisztítva használják házilag, borlopójuknak, az u. n. lopó tököt.

Borszna

kerületi székhely Csernigov orosz kormányzóságban, a B. partján, 8580 lak., bőrcserzéssel és olajprésekkel.

Borszürés

Zavaros borok az u. n. aljborok tisztítása, derítése a B.-sel veszi kezdetét. E szürésnek legegyszerübb módja az, hogy a zavaros bort u. n. szürő-zsákokon bocsátjuk át. Ennek az elvnek alapján készül a hollandi borszürő, mely kettős fa v. cinezett vörös rézedényből áll, s amelynek válaszfalában cinezett sárgaréz tokok vannak elhelyezve; rájuk köttetnek a kettős szürőzsákok. A szürendő bor a felső tartályba öntve a szürőzsákokon át az alsó tartályba jut, innen egy csapon át kibocsátható. A felső tartályba folytonosan utána kell tölteni a bort s ajánlatos hozzá 50 literenkint mintegy 10 dkg. faszénport keverni, mely a zsák likacsait eltömi s egyszersmind a bort tisztítja. Az első felöntés zavarosan fog lejutni, azért ujból fel kell önteni. A szürőzsákok használat előtt erős lugban kifőzendők és többször kimosandók, hogy a zsák szálainak oldható anyagai mind kivonassanak, mert ezek a bor izét megrontanák; éppen igy minden használás után ujból jól ki kell mosni a zsákokat és edényeket, azután teljesen kiszárítani. Egyszerü készülék Babonak borszürője is, mely felül befödhető, alul pedig két feneke van, melyek közül a felső lyukacsos. A két fenék 5 cm.-re van egymástól. Szürő anyagul papirpép szolgál, melyet tiszta homokkal vagy kaviccsal fednek be, hogy a ráöntött bor föl ne kavarja. A szürt bor az alsó fenéken levő csapon át távolítható el. Vannak ezenkivül önműködő borszürők is, melyek közül a nagyobb szükségletre megfelelő a Pollmár-féle önműködő borszürő egész 500 liter óránkinti munkaképességgel.

Bort

(ejtsd: bór), járási székhely Correze francia départementban a Dordogne mellett, (1891) 3858 lak., selyemgombolyítókkal, borkereskedéssel; a mellette emelkedő hegyen az Orgues de B. pompás bazalt oszlopszobor áll; nem messze tőle van a Saut de la Saule, a Rue patak vizesése.

Bort

a gyémánt egyik változata, kristályos (sugaras, rostos) halmazok golyó alakban; kivülről érdes, áttetsző, szintelen vagy szürkés. Valamivel keményebb a közönséges gyémántnál.

Borthwick

falu Edinburgh angol grófságban, 1740 lak., Lockerworth erőd romjaival, ahová Stuart Mária menekült Bothwellel kötött házassága után.

Bortnianszky

Stefanovics Demeter, orosz zeneszerző, szül. az ukrániai Gluchov városkában (Csernigov kerület) 1751., megh. 1825 okt. 9. (azaz, orosz számítással: szept. 28.) Moszkvában, és Galuppitól Velencében tanult; Modenában 1778. Quinto Fabio c. operáját adták (Metastasio szövegére); 1779. hazatért, s mint a pétervári császári énekkar igazgatója, 45 zsoltárt (4 és 8 szólamra), gör. kel. misezenét stb. szerzett. Nemzeti zenéjének nagyérdemü ujítója.

Bortömlő

A bor eltartására és szállítására regebben használt állati bőrök Dalmáciában és más vidéken, hol a bort a rossz utak miatt lóháton kell szállítani, e célra ma is szivesen használják az állati (juh-, kecske-, borju-) bőrökből készített B.-ket.

Borugung

(Busszang), a Nigertől Ny-ra, az É. sz. 10° alatt fekvő erdős vidék Afrikábán, mintegy 30 napi járásnyi hosszu és 11 napi járásnyi széles. Lakói pogány négerek. Több független országra oszlik. Busszangra, Nikire, Kiamara és Vavara. Rajta vezet keresztül a haussza-államokból a nagy karavánul Dohoméba és a Voltához. 1890 óta angol protektorátus alatt áll.

Borulat

az eget takaró felhőzet, melynek nagysága a teljesen derült és teljesen felhős szemhatár között külömböző változatokat mutat. Mint fontos meteorologiai elem, mely a nap sugárzását és a föld kisugárzását erősen befolyásolja, a rendes észleléseknek teszi tárgyát. Nagyságát a 0-10-ig terjedő borulási skála fokaiban (0=derület, 10= teljesen borult) szokás adni.


Kezdőlap

˙