Borulék

v. borulás (növ, aestivatio), a fiatal leveleknek a rügyekben való kölcsönös elhelyezkedése vagyis egymásra való borulása; l. Rügy.

Boruló deszkázat

2.1/2 cm. vastagságu deszkákból készült kétsoros deszkázat, ahol azonban a deszkák nem teljes szélességükben födik egymást, hanem csak széleiken pár centiméternyire. Fagerendás födélszerkezeteknél alkalmazzák még pedig vagy a gerendák alatt mint mennyezethéjazást, vagy a gerendák fölött avagy közbetolt födémeknél a gerendák között is mikor a vakmennyezet feltöltését van hivatva hordani.

Boruló kel

l. Kelkáposzta.

Borussia

(uj lat.), Poroszország; Borusszománia, tulságos előkedv minden iránt, ami porosz; Borusszofóbia a. m. porosztól való félelem.

Borúth

Elemér (családi nevén Steiger Alajos), költő, a Petőfi-társaság tagja, szül. Mádon, Zemplén vmegyében 1833 jan. 16., megh. Sátoralja-Ujhelyen 1886 aug. 26. Mint mádi birtokos, a szőllőmíveléssel foglalkozott, 1870-től azonban sátoralja-ujhelyi lakos és lapszerkesztő volt; 1879. a Petőfi-társaság tagjává választotta. Szépirodalmi munkásságát 1854. kezdte az akkori fővárosi hirlapokban. Verseinek első gyüjteményét Boruth költeményei, Pest 1859, a közönség rokonszenvesen fogadta; Petőfi hatása alatt áll, de e tekintetben a legöntudatosabbak egyike, aki nem vadássza a cikornyát; őszinte, igaz hang, mély kedély és könnyen izgatható képzelet kedveltették meg verseit. Ujabb költeményeit Nyárlevelek cimen adta ki (Sátoralja-Ujhely 1878), mely kötetben a népies hangu művek mellé elbeszélések és humoros versek is sorakoztak; e könyv a költőt jelentékeny fejlődésben mutatta be. Hátrahagyott műveit két kötetben Szana Tamás bocsátotta közre életrajzával (Budapest 1887). Dalai közül több a nép ajkán-is él kivált azok, melyekre Simonffy Kálmán Szénffy Gusztáv és Kralovánszky Mór zenét alkalmaztak, mint: Szomorú fűz ága hajlik a virágra..., Tele van a rózsabokor..., De szépen szól a furulya stb.

Borvirág

Ha a bor nem telt hordóban vagy palackban sokáig áll, vékony pókhálószerü réteg szokta bevonni, mely mindinkább megvastagszik, s mely B. nevü penész (saccharomyces vini) sejtjeiből áll. Ezek 6-7 ezredrész milliméter hosszu szintelen sejtek, melyeknek egy-két magvacskájuk van, s melyeknek a levegő oxigénjére okvetetlenül szükségük van. E sejtek igen erélyes oxidáló hatást gyakorolnak, s úgy a bornak szesztartalmát mint savtartalmát oxidálván, elégetik. Hatásuk következtében tehát a bor gyengébb és kevésbbé savanyu lesz. A virágosodástól úgy óvjuk meg a bort, ha a hordót rendszeresen töltögetve folyton telve tartjuk, s ha a palackot gondosan bedugaszoljuk, hogy a levegő a borhoz ne férhessen. A virágos bort úgy javíthatjuk meg, ha mindenekelőtt a palackot v. hordót tele töltvén, a B.-ot arról lehetőleg eltávolítjuk, s a hiányzó borszeszt 10%-ig tiszta szesz hozzáadása által pótoljuk; továbbá ügyelünk arra, hogy a levegő a borhoz ujból hozzá ne jusson.

Borviz

a. m. savanyuviz. Igy nevezik a savanyu nátriumkarbonátot (Natrium bicarbonatum) s ezenfelül szabad szénsavat tartalmazó természetes vizeket, melyeket különösen nyáron át savanykás borral vegyítve szoktunk inni. Hazánk ilyen savanyuvizforrásokban bővelkedik. A bort savanyu vizzel általában csak hazánkban élvezik.

Borvölgy

(Valea vinului, Kolbu), Ó-Radnához tartozó primitiv fürdő Beszterce-Naszód vmegye ó-radnai j.-ban, 700 m. magasságban, 10 C.°-nyi földes vasas savanyuvizzel; jelenleg az Erdélyrészi Kárpát-Egyesületnek, mely annak emelésére törekszik, a tulajdona.

Bory

(bori és bortői) család, a IV. Béla alatt élt Mártontól származik, kinek fia, Miklós, IV. László alatt Győr megvételénél szerzett érdemeiért kapta 1275. a hontvármegyei Bori birtokot. B. Mihály 1664. Wesselényi nádor jószágának kormányzója, királyi táblai biró és 1665-től kezdve korponai főkapitány volt.

Bory

növénynevek mellett Bory de Saint-Vincent K. János Marcellin francia botanikus-utazó és ezredes(1780-1846) nevének rövidítése.


Kezdőlap

˙