Calanda

hegytömeg St.-Gallen és Graubünden svájci kantonok határán a Sardona csoportban; a Rajna és Tamina völgye közt. Legmagasabb csucs a Weibersattal (2803 m.).

Calander

hengeres simító. Szövetek s papirosok simítására használatos gép. L. Csínozás.

Calando

olasz zenei műszó, a. m. csökkentve; a C. használatánál nemcsak az időmértéket kell lassítani, hanem egyuttal a hangok erejét is mérsékelni. A C. tehát ugyszólván a ritardando és diminuendo fogalmait magában egyesíti.

Calandra

Clairv. (állat), l. Magtári, zsizsik.

Calandra

János Battista, olasz mozaik-készítő, szül. Vercelliben 1586., megh. 1644. vagy 1648. Feltalált egy a réginél alkalmasabb anyagot a mozaik-készítéshez. VIII. Orbán pápa megbizásából a szent Péter templomban a nedvessé vált festményeket ő javította ki, igy p. a négy egyházi atyát, Mihály arkangyalt, Péter és Pál apostolokat stb.

Calandrelli

Sándor, olasz szobrász, szül. Berilnben 1834., C. János olasz kőfaragó fia. 1848. a berlini művészeti akadémiára ment és 1864-ig ott dolgozott. Kisebb munkák után elkészítette Cornelius Péter nagy ülőszobrát, York tábornok szobrát III. Frigyes Vilmos kölni emlékén, a dán háborura vonatkozó kitünő domboru művet a berlini győzelmi emléken; egy allegoriai alakot a berlini nemzeti képtár lépcsőjén; Cornelius Péter álló szobrát a régi muzeum előcsarnokában és III. Frigyes Vilmos nagy lovasszobrát a berlini nemzeti képtár följáratánál.

Calandrone

(olasz), az olasz köznép fafuvóhangszere, a régi pásztorsiphoz hasonlóan két billentyüvel van ellátva. Hangja rekedt.

Calanthe

R. Br. (növ.), az Orchideák génusza, 40 fajjal mind a két világrész forró tartományaiban. Levelök nagy, széles és redőzött, azért a Veratrumhoz is hasonló. A C. veratrifolia R. Br. az indiai meg a maláj szigeteken honos, kis álgumója, redős és bodros levele és szép fehér virága van, de az ajakszirma sárga pettyes. Virága indigó tartalmu, ha megfagy, megkékül. Több csinos virágu fajával együtt kedvelt üvegházi növény.

Calanus

(Juventius Coelius) 1188-ban lett pécsi püspökké, s mindjárt a következő évben Imre királyfi mellé rendelte őt III. Béla király, mint Horvát- és Dalmátország kormányzóját. Mikor III. Béla a traui foknál megverte a velenceieket, oly buzgón működött a béke megkötése érdekében, másrészt a bosnyák patarénusok leverésében, hogy a pápa a még ifju dalmatát palliummal tüntette ki. 1190. szintén az ő és János prenestei püspök közbenjárásával kötöttek békét Velence és Magyarország; mire a hálás III. Béla a pécsi püspökség jogainak megerősítésével hálálta meg a biboros érdemeit s továbbra is meghagyta kormányzói méltóságában. Mikor azonban 1196-ban III. Béla meghalt, azzal vádolta őt a közvélemény, hogy az utolsó kenet alkalmával nyujtott ostyával megmérgezte volna a királyt. A pápa az ügyében indított vizsgálattal a cikádori apátot bizta meg, akit azonban még 1210. is meg kellett sürgetnie a jelentés megtételére. A biboros a művészetekben és a tudományokban keresett kárpótlást. Egy dijoni bencés vezetése alatt, Henszlmann szerint, ő kezdette építtetni a pécsi székesegyházat, melyet utóda, Bertalan fejezett be. Mint író Atillának Priskos Rhétór, Jornandes és Paulus diakonus nyomán készített életrajzával tünt ki. Ez a műve nyomtatásban először Velencében 1502-ben jelent meg; másodszor Ingolstadtban 1608. s harmadszor Bél M. Adparatusában 1736. Meghalt 1218. táján.

Calarasu

(ejtsd: kalaras) kerületi székhely Romániában, a Dunának Borcsa nevü ága és a C.-i tó mellett Szilisztriával szemben, 3500 lak., akik földművelők és a föld termékeivel kereskednek.


Kezdőlap

˙