Capabilis

(lat.) a. m. alkalmas, képes.

Capaccio

(ejtsd: kapaccso), város Salerno olasz tartományban, a Salernoi-öböl közelében, püspöki székhely; (1881) 4060 lak. A régi pestumi vizvezeték itt kezdődik.

Capacitas

(lat.) a. m. képesség vminek fölfogására, megtartására; továbbá és különösen szellemi képesség, tehetség, azért jelzésük olyanoknak is, kik valamely szakban kiválót produkáltak. Igéje: Kapacitál a. m. érvvel meggyőz.

Cápakapor

(növ. Crithmum Tourn.), ernyős kövér fű, az ó-világ tengerpartjának vizlocsolta szikláin terem (1 faj). A C. maritimum L. (bacilliafű) Európa déli tengerpartján, Fiume körül is gyakori: fakószin kövér és szárnyas levelét salátának v. konyhai fűszernek kedvelik. A mitosz szerint már Hekate is főzelékül adta Theseusnak. Füvét és gyökerét orvosságnak használták, ma mint más kövér tengerparti fűből szódát állítanák elő.

Capapohár

cápapohár, cápás pohár: igy is nevezték régebben a szemölcsös, pöttyös, varacskos, barkás poharat, mert a cápabőrhöz hasonlított (l. ezt).

Capasso

Bertalan, ol. történész, szül. Nápolyban 1815 február 22.; ma is ott él mint az ottani állami levéltár igazgatója és a nápolyi ásatások vezetője. A hazai történelemnek tett jó szolgálataiért a magyar történelmi társulat tiszteletbeli, a magyar tudományos akadémia külső tagjává választotta. Fontosabb művei: Historia diplomatica regni Sic. 1250-66; Le famiglia die Masaniello; Monumenta ad Neap. ducatus historiam pertinentia; Il Tasso e la sua famiglia, stb.

Cápavezető

v. kalauzhal (Naucrates ductor C. V.), a csontos halak (Teleostei) tüskeparások(Acanthopteri) rendjébe s a Caranxfélék (Carangide) családjába tartozó tengeri hal. 20-30 cm. hosszu, csaknem hengeres teste apró pikkelyekkel fedett, kékes szinü 5-7 sötét haránt sávval tarkázott. A forró és mérsékelt övi tengereket lakja, a hajókat a cápákkal együtt (erre vonatkozik a cápavezető név) nagy kitartással kiséri utjokon, hogy a tengerbe vetett hulladékból táplálkozzék. A régiek azt tartották, hogy megjelenése a part közellétét jelenti s hogy a hajók előtt uszva ezeket biztos révparthoz vezérli (erre vonatkozik a kalauzhal, Pilot elnevezése).

Cap-Breton

falu Landes francia départementban a Boudigan patak mellett, 1300 lak., tengeri fürdőkkel és jó borokkal (Vins de Sable).

Capdueil

(ejtsd: kapdöly, Capduoill), Ponz de, XII. sz.-beli troubadour, ki hölgye, a szép

Azalais de Mercoeur halála után a keresztes vitézek közé ment és a szt. földön hősi halált halt. Raynouardnak Choix de poésis des troubadours (1816-21, 6 köt.) cimü gyüjteménye két dalát tartalmazza. V. ö. Napolski, Leben und Werke des Trobadors C. (Halle 1880).

Cape

(ang., ejtsd: kép) a. m. előfok.


Kezdőlap

˙