Capucinade

(franc., ejtsd: kapüszinád), bohózatos, durva prédikáció, kapucinusok módjára.

Capucius

János pápai szubdiakonust és káplánt III. Honorius pápa 1224-ben azzal nevezte ki aradi préposttá, hogy mást azon a széken nem is fog elismerni. II. András azonban ebben az esetben erélyesen megvédte jogait s C. helyébe Albertet tette préposstá. Az invesztitura-küzdelmekhez érdekes adalékul szolgáló per 1227-ig huzódott, midőn Albert személyesen ment Rómában, kiegyezett C.-sal s őt lemondásra birta.

Capulus

(lat.) a. m. ravatal.

Caput

(lat.), fő, főnök; továbbá fejezet. - C. jejunii, hamvazó szerda; C. Meduse, Meduzafő.- C. obstipum, l. Torticollis.

Caputium

l. Csuklya.

Caput mortuum

(lat.) a. m. halott feje, a kénsavgyárak pirit desztilláló edényben visszamaradt nyers termékek. A caput mortuum tulajdonképen vasoxid és bázikus kénsavas vasoxid keveréke; hogy az utóbbit is vasoxiddá változtathassuk, további megmunkálás alá vetjük. E célból a nyers caput mortuumot megőrlik és 2-6 % konyhasóval összekeverik. A keveréket agyagcsövekbe teszik és a csövek nyílását eltapasztják. Mintegy 60 ilyen cső van egy kemencében, a csövek izzítása 6 óráig tart és a keverékből fejlődő gázokat a csövek fedőlapján levő nyiláson vezetik el. Izzítás után a csöveket a kemencéből kiveszik és ha teljesen kihültek, felbontják. Ily módon szép vörös szinü gyártmányt kapunk, melyet iszapolt állapotában fesstéknek vagy csiszoló és fényező pornak (polier rouge) használnak.

Capvern

(Capbern), község Hautes-Pyrenées franciaországi départementban, Lannemezantól 7 km.-nyire, 1150 lak., közelében látogatott vasas fürdővel, amelyet a Pireneusokban leghatásosabbnak tartanak.

Capybara

(Hydrochoerus L., állat),a rágcsálók rendjében a Subungulata-családnak egyik neme, és pedig barázdált felső metszőfogakkal és hátulsó lábainak négy ujja között fél úszóhártyával. Egyetlen élő faja a Capybara (H. capybara Erxl.), a legnagyobb rágcsáló emlős, mely 100 cm.-nél is nagyobbra és 50 kg. sulyra is megnő; egyszinü sötétbarna; a nősténynek mellén és hasán 12 emlője van, rendesen 5-6-ot fiadzik és fiai számára alkalmas tanyát készít. Dél-Amerika nagyobb folyóinak s különösen az Orinoko vidékén tenyészik, nagyobb társaságokba verődik össze, Humboldt az Orinoko környékén 80-100 darabot is látott egy csoportban. Igen ügyesen úszik, de járása lassu, könnyen meghizik; husát megeszik.

Caque

(franc., ejtsd: kak), kis hordó 500 heringgel vagy 1000 szardellával; puskaporos hordócska, faggyuval telt bödön.

Caqueta

(ejtsd: kaketa) v. Japura, az Amazon baloldali mellékfolyója, a Magdolna forrásaitól D-re, a kolumbiai Andokban ered, átmetszi Ecuador ÉK-i szögletét, Braziliába folyik és 1600 km.-nyi hosszu folyás után torkollik.


Kezdőlap

˙