Carcano

(ejtsd: karkánó),1. Fülöp, olasz festő, szül. Milanóban 1840., a milanói modern naturalisztikus mesteriskola megalapítója. Főművei: Egy reggel a Lago Maggiore-n, Az első hó a hegyen, Nyári benyomások, A legelőn, Halászaton, Reggel a tengeren, A lombardiai lapály, stb. 1891. a nemzetközi mű-kiállításon a kis aranyérmet C. nyerte el.

2. C. Gyula, olasz iró, szül. Milanóban 1812. aug. 7., megh. u. o. 1884 aug. 30. Első sorban Shakespeare-fordításával szerzett nagy érdemet, másodsorban mint regény- és novellairó aratott sikert, főkép Angiola Maria c. munkájával. Irt Verses elbeszéléseket, lirai költeményeket és szindarabokat is; ujságirói működése is jelentékeny volt.

Carcano-fegyver

(ejtsd: kárkáno-), az Olaszországban 1868 után használatban volt 17,8 mm. kaliberü gyútűspuska, melyet jelenleg már csak a népfölkelők számára tartanak a raktárakban.

Carcasse

(francia, ejtsd: kárkássz), tulajdonkép váz, továbbá állvány és olyatén női hajviselet, melyet sodronyból készült állvány tart. - C. a katonaságnál a gyujtó-gömbök vaspántokból készített váza; a németek azelőtt a már megtöltött világító- vagy gyujtó-gömböknek egy bizonyos nemét is C.-nak nevezték.

Carcassonne

(ejtsd: karkasszonn), Aude franciaországi département fővárosa, az Aude és a Canal du Midi mellett, 103 m. magasságban, (1891) 28235 lak., virágzó posztóiparral, amelynek cikkeit már XI. Lajos korában kivitték a Levantéba, azonkivül bor-, szesz-, és gyümölcskereskedéssel. Az Aude jobb partján egy magaslaton vannak a XI-XIII. századból való erődítmények, amelyek Franciaországban a középkori várak legteljesebb képét adják s amelyek ujabban Viollet-Leduc vezetése mellett restauráltattak. Ugyanitt van a XI, illetőleg XIV. századból való St. Nazaire régi székesegyház, pompás kórussal, néhány püspök gyönyörü siremlékével és Montfort Simon sirfeliratával. C. e része egyébként már csak szegényesebb külsejü házakból áll. A város ujabb részében egyenes, szép utcák vannak, számos nyilvános kuttal. Ebben állanak a középületek: a városháza, a prefektura, a Saint-Vincent és Saint-Michel templomok, a nyilvános könyvtár és muzeum. Közelében a Fresquel-folyó fölött vezet el a Canel du Midi. C. a rómaiak Carcassoja v. Carcassonája, a Volces Tectosages területén állott, A VI. században lett püspökséggé. 418-724-ig a nyugati gótoknak volt birtokában; 724. elfoglalták a spanyol mórok, akiktől 752. elvette Kis Pipin. 836 óta a C.-i grófoknak volt tulajdona. Mivel a város az albiaiak felekezetéhez csatlakozott, 1209. elfoglalta Montfort Simon, kinek fia, Montfort Amaury átengedte VIII. Lajosnak. 1247. a francia korona birtokához csatolták. 1355. rövíd időre az angolok birtokába került.

Carcassonnes

(francia, ejtsd: karkasszon), könnyü francia vásznak, melyeket Carcassonneban gyártanak s nagy mennyiségben visznek ki a keletre, Afrikába és Nyugatindiába.

Carcavelhos

(ejtsd: karkavelyosz), falu Lissabontól Ny-ra, Peiras concelhoban, a Tajo torkolata közelében, 210 lak., édes borairól hires.

Carcer

(lat.), fogság, börtön, jelenleg főképen a felsőbb tanintézetekben alkalmazott fegyelmi büntetés. Carcerarius a. m. börtönőr. Carceres, boltozott cellák a cirkuszban, ahol a versenyre szánt fogatokat stb. tartották, mig a verseny kezdetét jelző jelt megadták; akadémiai vitáknál az a hely, a hol a rendes vitázók tartózkodtak, ellentétben a hallgatóság helyével (corossa), ahonnan rendkivüli vitázók jelentkezhettek (innen: intra és extra disputatio). - C. Mamertinus; l. Róma.

Carcharias

Cuv. (állat). Emberevő cápafaj, melynek mintegy 35 faja él a mérsékelt és forróövi tengerekben. Hossza 3-4 m. A csigolyái és fogai előfordulnak a felső-krétakori és harmadkori tengerek üledékeiben.

Carcharodon

Smith. (állat). A cápafélék legnagyobb és legveszedelmesebb neme. Csak egy faja él, a C. Rondeleti, amely 10 m.-nyire is megnő. A harmadkorban több faja élt hazánkban is, amint a talált fogak és csigolyák bizonyítják.

Carchi

(ejtsd: karcsi), Ecuador délamerikai köztársaság északi tartománya, (1885) 29383 lak. Fővárosa Tulean.


Kezdőlap

˙