Cardew

Fülöp, angol technikus, szül. Londonban 1851. 1871-ben a Royal Engineers mérnöki karban nyert alkalmazást, s kiválóan a táviró katonai célokra való alkalmazásával foglalkozott. 1878. Chathamban az elektrotechnikai tanszék tanársegéde, májd 1883. előadója lett. Az elektrotechnikát számos becses találmánnyal gazdagította. Ezek közül kiemelendő táviró berendezése, melynek segélyével mozgó vasuti vonatokkal táviró összeköttetést lehet létrehozni (az Egyesült-Államokban használatban van), továbbá a Cardew-Voltmeter, mely egyaránt alkalmazható egyirányu, valamint váltakozó áramok mérésére. E készülékkel C. az 1885. évi «Inventions Exhibition», arany érmét nyerte el. C. az angol «Board of Trade» elektrotechnikai tanácsadója.

Cardi

Lodovico, l. Cigoli.

Cardia

(lat.), l. Gyomor.

Cardiaca

(lat.), olyan orvosi szerek, melyeknek a szivműködés ritmusára vagy erejére módosító hatásuk van, részint a sziv izmára, részint annak saját idegközéppontjaira való befolyásuknál fogva. Ilyenek a gyűszűvirág, a strophanthus, a zsáspa, a koffein, a tavaszi hérics stb. - V. ö. Gyöngyhím.

Cardiff

(Caer Taff v. Caerdydd), kikötőváros Glamorgan grófságban, Walesben, a Taff balpartján annak torkolata közelében a Bristol csatornától É-ra, (1891) 128,849 lak., akiknek száma e század elején még 2000 sem volt. Gyors felvirágzását az Aberdarenél és Merthyr-Tydfillnél levő szén- és vasércbányáknak köszönheti, amelyekkel csatorna és vasut köti össze, továbbá terjedelmes dockjainak, amelyeket 1834-39. a város alatt és ujabban a Barry szigeten építettek. A szénkivitelre nézve földünk kikötői közt a második helyet foglalja el; 1875. még csak 2,6 millió tonnát, 1890. pedig már 10,5 milliót vitt ki, több mint 6 millió font sterling értékben; ezenkivül jelentékeny forgalma van vasércekben is. A behozott árucikkek közt legnagyobb értéket képvisel a gabona és liszt. Monarkiánknak is van benne konzula. C. régi város; maig is fennállanak romjai azon erődnek, amelyben Hódító Vilmos legidősebb fiát, Róbertet 1107-34-ig fogva tartották.

Cardigan

(ejtsd: kardigen), 1. grófság Walesben a C.-öböl, Pembroke, Caermarthen, Brecknock, Radnor, Montgomery és Merioneth grófságok közt 1795 km2 területtel, (1891) 62596 lak., C. hegyes vidék; legmagasabb hegye a Plinlimmon (646 m.). Folyóvizei: a Rheidol, Ystwyth, Aeron és a legjelentékenyebb a Teifi. Rozs és zab a föld termékei, Legelőin sok a juh. Sok embert foglalkoztatnak réz- és cink-, de különösen az ólombányái. Legnépesebb helysége a Aberystwyth (l. o.). - 2. Fővárosa a C. grófságnak, a Teifi jobbpartján, 2 km.-nyire a torkolatától, (1891) 3447 lak., élénk parti kereskedéssel és halászattal; II. Henrik idejéből való erőd festői romjaival. A Teifiban élő lazac fontos kereskedelmi cikke.

Cardigan

Jakab Tamás, earl of, brit tábornok, szül. Londonban 1797 okt. 16., megh. u. o. 1868 márc. 28. A hadseregbe lépvén, 1830. a 11. huszárezred alezredese lett. A keleti háboru kitörésekor mint vezérőrnagy 1854 juniusában egy könnyü lovasságból álló dandárt kapott, mellyel 1854 okt. 25. Balaklava mellett a «halálos roham,» név alatt hiressé vált rohamot vitte véghez az oroszok ellen. Dandárával egy ellenséges üteg közé lovagolt, ennek háta mögött orosz lovasságra bukkant, kénytelen volt visszatérni s legénységének csaknem felét elvesztette. C. erre nemsokára visszatert Londonba, hol a lovasság főfelügyelőjévé nevezték ki. Utolsó napjait a fentemlített rohamra vonatkozó pörrel keserítették meg.

Cardinalis

(lat.) a. m. biboros.

Cardinal von Widdern

György, német katonai iró, szolgálaton kivüli porosz ezredes, szül. Wollsteinban 1841.; résztvett az 1866 és 1870-ki hadjáratokban. Több hadászati tanulmányán kivül legfontosabb művei: Der Rhein u. die Rhein-Feldzüge 1869. Die russischen Kavallerie-Divisionen und die Operationen im Balkanfeldzuge 1877-1878 (Berlin 1878), Handbuch für Truppenführung und Befehlsabfassung (Gera 1881 és azóta többször ujra kiadva). Das Naturgefecht (2. kiad. 1889). Der kleine Krieg u. der Etappendienst (1892) és végre a Marsch-, Vorposten- u. Gefechtstaktik (Metz 1881, franciára is lefordították).

Cardita Jouaneti-rétegek

A föld egy rétege. Az ujabb harmadkornak egy részét, a felső vagy második mediterránkori képződményeket jelölik ezen névvel ott, ahol a Cardita Jouaneti Bast igen nagy mennyiségben fordul elő.


Kezdőlap

˙