Carpi

1. város Modena olasz tartományban, a Mirandola-csatorna mellett, Modenától 13 km.-nyire, püspöki székhely, (1881) 5987 lak., szalmalkalapgyártással és szép székesegyházzal, amelyet Bramante épitett. A renaissance korában ugyanily nevü fejedelemségnek volt székhelye. - 2. Falu Verona olasz tartományban, az Adige partján, 1472 lak., Savoyai Eugen 1701. itt győzte le a Catinat vezérlete alatt álló franciákat.

Carpi

(ejtsd: karpi), géta néptörzs a mai magyar érchegységben délre, a Tátrától; gyakorta betört a római birodalomba, mig Diocletianus császár meg nem győzte és a római provinciákban le nem telepítette. A néptörzsről kapták nevöket a Kárlpátok.

Carpi

Hugó (Ugo da C.), olasz fametsző, szül. Carpiban 1455 körül, megh. 1523. Sokáig Velenlcében tartózkodott és itt 1516. szabadalmat nyert egy találmányára, mely szerint az u. n. fénylárnyékot (chiaroscuro) két vagy több metszett lap segélyével az eddiginél tökéletesebb módon lehet előállítani. 1518, Rómában Ráfáel tanítványa volt és mesterének, valamint Parmegianinónak festlményei után igazán művészi fametszeteket készített. C. maga is festett, de e téren nem aratott babérokat.

Carpinee

(növ.) a. m. gyertyánfanemüek; a tölgyfélék alcsoportja, de most inkább a mogyoróról nevezik (Corylaceoe).

Carpini

de Piano János, franciskánus szerzeltes. 1246. a pápa követségbe küldte Batu khánhoz, aki akkor a Volgánál volt; onnan Turkesztánon át Kajuk nagykánhoz Karakorumba ment és vissza Európába ugyanazon az uton. Utleirását d'Avezac tette közzé Recueil de voyage 4. köt.

Carpinus

L. (növ.), l. Gyertyánfa.

Carpioni

(ejtsd: karpjóni) Gyula, ol. festő, szüleltett Velencében 1611., megh. Verónában 1674. Hírét nem annyira vallásos tárgyu festményeinek köszönhette, melyeket nagy számmal készített a vicenzai templomok számára, mint inkább mitololgiai tárgyu, leginkább Ovidius metamorfózisaiból merített ábrázolásainak, bacchanáliáinak és allegolriáinak, melyek a XVII. század közepe óta divatba jöttek. Képei: Latona átváltoztatja a parasztokat békákká; a Neptunustól üldözött Korónis varjuvá változik át; az elhagyott Ariadnét fölfedezi Baklchos (drezdai képtár); Liviopé nimfa fiát Narkislsost a vak jövendőlátó Tirésiáshoz hozza (bécsi udvari muzeum) stb. A budapesti orsz. képtárban levő 6 festménye (599-602, 622, 623) fogalmat nyujt művészetéről.

Carpitor

(lat.), az a római rabszolga, ki a felltálalt ételeket bizonyos szabályok szerint adalgokra szabdalta.

Carpogon

vagy askogon, némely tömlőspórás gomba és zuzmó nőivarszerve, melyből termélkenyítés után a terméstest lesz.

Carpophaga

(állat) a. m. gyümölcsevők, általlában mindazon állatok, amelyek legfőképen és majdnem kizárólag növények gyümölcseivel és magvaival táplálkoznak, különösen azonban az erlszényesállatok (Marsupialia) egyik alrendje, arányllag meglehetős egyforma hosszu lábakkal, hosszu kapaszkodófarkkal, a hátsólábak első ujja karlmatlan hüvelyk, mely a többivel szembe tehető; a 2-ik és 3-ik összenőtt. Igen barátságos, társaságlban élő, könnyen szelidithető éjjeli állatok. Az idetartozó Phascolarchidoe és Phalangistidoe csalládok fajai, valamint általában az erszényes állatok kizárólagos hazája Ausztrálía. - C. Selby, a galambfélék (Columbine) rendjének Treronidoe családjába tartozó madárnem, hosszu, vékony, csak csucsán szarunemü csőrrel, alsó csőrkávája bolylhos, széles szárnyaiban az első evezőtoll hegyes, hosszabb az ötödiknél; szárnyai és farka fémes fényüek. Mintegy 50 faja ismeretes, amelyek az ausztráliai és keleti zoogeografiai régiókban élnek. Egyik faja a C. oenea Gray. Hazája a Mollukki szigetek.


Kezdőlap

˙