Catullus

Gajus Valerius (és nem Quintus), a rómaiak legjelesebb lirikus költője, szül. Verónában 87-ben (mások szerint 84-ben) Kr. e. jómódu szülőktől. Korán Rómába kerülvén, a főváros szórakoztató és zajos életének árjával készségesen sodortatta magát. Vagyona és szelleme sokat, mint Cornelius Nepost, Valerius Catót, Cicerót, Hortensiust barátaiul szerzett meg, s egyengette neki az utat Róma ledér és kóros társaságába. Itt megismerkedett egy nővel kit költeményeiben Lesbia álnéven megzeng, s kit több évig poétalelkének végtelen hevével imádott és szeretett. Biztosan tudjük, hogy e Lesbiát sajátlag Clodiának hítták, de csak valószinüséggel állítható, hogy e Clodia a 60-ban Kr. e. konzul volt, Q. Cecilius Metellus Celer felesége és annak a P. Clodius Pulchernek a huga volt, ki mint néptribun Rómában Cicero számüzetését vitte keresztül. E hirhedt, elvetemült, de szellemes és csábító asszonynak láncaiból az 58. év táján szabadulván, a következő évben Bitíniába ment prétori contubernalisnak, s onnan 56 végén vagy 55 elején Itáliába visszatérve, szülővárosában való rövid tartózkodás után Rómában telepedett meg. Itt 54-ben Kr. e. halt el. Ránk 116 költeménye maradt, melyek arról tanuskodnak, hogy bár a görögök alexandrin költőinek behatása alatt áll az erotikus irány művelése és a formák kiválasztása tekintetében, technikájában, lirai szubjektiv érzelmében római eredeti szellem, mint honfitársai közül az egy Martialist kivéve, talán senki más. Az inspiráló alkalom, az «isteni perc», hivó szavára hallgat, de meleg, igaz és őszinte mindig. Gondos átültető is, neki köszönjük Kallimachos Bereniké fürtjei cimü elveszett elegiájának fordítását. Költeményeit halála után Corn. Nepos adta ki; hitelesen a párisi 14137. sz. u. n. Sangermanensis 1375-ben másolt kéziratban (fotolitografálva a «Collection de reproducti-ons de manuscrits, publiée par L. Clédat» 1. számában, Páris 1890) és a szintén a XIV. században irott 30. sz. oxfordi Canonicianusban maradtak ránk.

Catulus

1. Gaius Lutatius, mint konzul Kr. e. 242. az első pun háboruban az ujonnan épült hajóhad élére állíttatott, mely 241 márc. 10. az Aegates nevü szigeteknél teljesen megverte Hannot.

2. C. Quintus Lutatius, Kr. e. 102: Mariusnak konzultársa volt. Mig Marius Aque Sextie (Aix)nél a teutonokat megsemmisítette, C.-nak az volt a feladata; hogy a cimberek beözönlését Itáliába meggátolja. Ezek azonban megverték s a Pótól északra fekvő területet egészen elfoglalták. A következő évben aztán Mariusszal szövetkezve lépett fel ellenök s nagy része volt a győzelemben, mellyel a Vercelle táján vivott csata végződött. Bátorsága azonban felkeltette Marius irigységét és féltékenységét. A néppárt győzelme 87. reá is, mint buzgó optimatára végzetessé vált. Marius elhatározta kivégeztetését, melyet ő azonban önkéntes halállal került ki. C. mint szónok, költő és iró is működött. Egyebek között megirta konzulságának történetét. Néhány epigrammon kivül azonban nem maradt ránk semmi.

3. Qutintus Lutatius C. Capitolinus, az előbbinek fia, Sulla barátja és hive volt. Midőn Kr. e. 78. konzultársa M. Aemilius Lepidus a néppárthoz tért át s Etruriában gyüjtött sereggel magát Rómát megtámadta, C. előbb Róma szomszédságában a Milviusi hidnál, majd Cosánál másodszor is megverte. Ezen idő óta állandóan Rómában tartózkodott. 69. felavatta a kapitóliumi Jupiter ujonnan felépült templomát s ez alkalomból pompás ünnepeket rendezett. Minthogy Pompeius hatalmának növekvését gyanus szemmel nézte, ellene volt, hogy Pompeius korlátlan hadvezéri hatalommal vezesse a kalózok, majd a Mithridates elleni háborut. Caesar 62. azzal vádolta, hogy az említett templom építésénél a pénzeket elsikkasztotta, de fölmentették. Meghalt 61-ben.

Catus

a ragadozó, husevő emlősök közé tartozó állatnem. L. Macska.

Caub

város Wiesbaden porosz kerületben, a Rajna jobb partján, (1890) 2038 lak., akik házfedésre alkalmas palával jetentékeny kereskedést üznek. Vele szemben, a Rajnában van Pfalz, hatszögü erőd, amelynek alapját már a XIII. században vetették meg.

Cauca

(ejtsd: kauka), 1. a Magdolna 800 km. hosszu mellékfolyója Kolumbiában; Ecuador határán az Andokban ered, Mompox alatt 40 km.-nyire torkollik.-2. departamento Kolumbia államban, az Uraba-öböl, a Csendes-oceán, Ecuador és Tolima, Bolivar meg Antioquia dep. közt, 666800 km2 területtel, (1870) 460078 lak. Nagyobbára fensikokból áll, csak K-en nyulik el a Ilanok területére; a C. Japura és Iça öntözik. Forró és mérsékelt égövi termékeket terem. Kaucsuk, szarszaparilla, vanilia, khinahéj, buza, kukorica, kávé és cukornád a főtermékei. Nagy az ércgazdagsága. Chocoban van arany és platina, a C. völgyében arany, ezüst, vas és szén. A lakosság főfoglalkozása a földmüvelés és állattenyésztés. Fövárosa: Popayan.

Cauchy

(ejtsd: kosí) Ágost Lajos, francia matmatikus, szül. Párisban 1789 aug. 21., megh. Párisban 1857 máj. 23. Már 16 éves korában feltünt egy nehéz matematikai probléma megoldása által és 1815. Mémoire sur la théorie des ondes c. munkája alapján az Institut tagja lett. Később az école polytechnique tanára lett, a juliusi forradalom idején Prágába vándorolt ki, ahol mint a bordeauxi herceg nevelöje élt. 1848. a párisi egyetemen a mennyiségtan tanára lett, de 1852. ismét le kellett mondania, mert III. Napoleontól a hűségi esküt megtagadta. Cauchy a felsőbb algebrát, a számelméletet, a differenciálszámítást, matematikát, csillagászatot és fizikát egyaránt sikerrel mívelte és valamennyit uj tételekkel gazdagította. De mig egyrészt legnagyobb elöszeretettel a legelvontabb kérdésekkel foglalkozott, addig másrészt fontos szolgálatot tett a tudomány elemi szakainak is. Ő egyszerüsítette az aszimptoták elméletét, bevezetvén a geometria minden részébe a határelméletet és ő adta az algebra alaptételének egy elegáns bebizonyítását. Legnevezetesebb művei: Cours d'analyse 1821. Exercices de mathématique 1826. Leçons sur le calcul différentiel 1829. Mémoire sur la dispersion de la lumiere 1836. Exercices d'analyse et de physique mathématique 1839. Összes műveit 26 kötetben 1882 óta a párisi akadémia adja ki.

Caucus

(ang., ejtsd: kákösz), Amerikában s Angliában is politikai elvtársaknak egyesülése hivatali jelöltek felállítása s pártügyek megbeszélése céljából.

Cauda

(lat.) a. m. fark; caudatus a. m. farkas; l. Bajusz.

Caudebec

(ejtsd: kódbek). 1. C.-en-Caux, város Seine-Inférieure francia départementban, a Szajna jobb partján, a hol a Sainte-Gletrude és Ambion patakokat fölveszi, (1891) 2336 lak., gyapotfonókkal, gyapot- és gyapju-szővőkkel, vitorlavászon-készítéssel. Elegáns arányainál, faragványai finomságánál és üvegfestményei gazdagságánál fogva említésre méltó a XV. századból való temploma. Környékén, a magaslatokon sok villa épült. Belsinac szigetet a Szajnában a folyó vize egészen szétrombolta. - 2. C.-les-Elbeuf, iparos város Seine-Inférieure francia départementban, a Szajna balpartján, (1891) 10434 lak., jelentékeny posztóiparral.

Candex

(lat.) a. m. fatörzs.


Kezdőlap

˙