Cedrelacee

cedrélafélék v. Swieteniee (növ.) kétszikü, a narancsfélékkel rokon növénycsoport s a méliafélék alcsaládja. Ide tartozik a mahagonifa.

Cedrium

állítólag az egyiptomiak által balzsamozáshoz használt anyag, mely Plinius szerint cédrusfából nyert gyanta volt.

Cedrobalzsam

(növ.) l. Fenyőbalzsam.

Cedrofa

(növ.), l. Cedrela.

Cedron

Imre, Bercsényi Miklós gróf udvari karnagya volt, rendesen csak «Cedron uram»-nak nevezték, őt tartják a hires Bercsényi-féle nóták s a «Rajta-rajta» hires kuruc nóta v. másképen «Tehénhús-nóta» szerzőjének, utóbbi elnevezést e dal azért kapta, mert nagy ebédek alkalmával mindig akkor játszták, mikor a marhahúst föltálalták. Születésének és halálának ideje ismeretlen.

Cedronfa

(növ. Simaruba Cedron Aubl.), Uj-Granada fája valamennyi része, de kivált a nagy és mandula alaku magva (a kereskedésbeli cedron) nagyon keserü. Hazájában a váltóláznak általános orvossága de leginkább mérges állatok és kigyó marása ellen használják.

Cedrus

Link (növ.), l. Cédrusfa.

Cédrus

szigeti (növ.) l. Atlanti flóra,.

Cédrusbalzsam

(cedria, resina cedri), a cédrusfa gyantája. Magától v. metszések után szivárog ki a fa kérgéből, szárazon átlátszó, sárga, törékeny és illatos, a régiek orvosoltak s a holt tetemet balzsamozták be vele.

Cédrusboróka

(növ. spanyol boróka, görög cedrus Juniperus Oxycedrus L.), 1-4 m. magas tengermelléki borókafaj, Fiume környékén is gyakori, rajta a nagyobbszemü bogyók, mint a korállgyöngyök piroslanak.


Kezdőlap

˙