Cerealin

Nitrogént tartalmazó, vizben oldható szerves rész, mely a buzaszem csiraburokjának egyik alkotórésze. A csiraburok az azt fedő külsőbb hámrétegekkel együtt rendesen a korpát alkotja, de egy része a sima őrlés utján készült lisztbe is átmegy, ellenben a műőrlési rendszer szerint gyártott liszteknek csak legsötétebb fajaiban található. Bármily fehér és száraz is a liszt, ha csiraburokrészeket összeőrölve tartalmaz, a C. erjesztő hatása folytán barna tésztát és süteményt ád. V. ö. Pekár Imre: Földünk buzája és lisztje.

Cerealis

Quintus Petilius, római hadvezér, Vespasianus császár uralkodása idejében ő volt annak a hadnak a fővezére, amely a Civilis alatt felkelt és a hosszu ideig győzelmes batanok ellen vonult, kiket hosszas küzdelmek után le is győzött. Később C. Britanniában helytartó volt és ez állásában is nagy tevékenységet fejtett ki.

Cerebellum

(lat.), kis agy, agyacs; l. Agyvelő.

Cerebrális

(lat.), ami az agyra (cerebrum) vonatkozik. -C. hangok: a foghangok (l. o.) vagyis t d-féle hangok egyik faja, mely a mi nyelvünkben nincs meg, de p. a szanszkrit nyelvben közönséges.

Cerebrin

Nitrogén tartalmu, de kén- és foszfor mentes vegyület mely az ideg- és velő állományban fordul elő. Képlete talán C17H33NO3. Előállítása agyvelőből történhetik. Tiszta állapotban fehér, könnyü, nedvszivó por; 80°-on felül hevítve megbarnul. Vizben lassacskán felduzzad, forraláskor csirizes tömeget ad. Hideg borszesz nem oldja, forró meglehetősen. Hig savakkal való forraláskor, más termékek mellett cukorhoz hasonló, a poláros fényre ható vegyület is keletkezik.

Cerebrospinalmeningitis

l. Meningitis cerebrospinalis.

Cerebrospinál-rendszer

az idegrendszer központi része, t. i. agyvelő, agyacs, nyultvelő és gerincvelő együttvéve.

Cerebrum

(lat.), l. Agyvelő.

Ceremonia

vagy cerimonia (lat.), egyáltalában mindazok szertartások, amelyek a szent mise mondását a szentségek kiszolgáltatását a megszenteléseket és áldásokat kisérik. Átvitt értelemben alkalmazzák aztán a C. szót minden ünnepélyes szertartásra.

Ceremoniale

(lat.). E néven nevezik mindazokat a könyveket, melyek az egyházi szertartásokat tartalmazzák. E könyvek sorába tartoznak a Sacramentarium, Agenda, Benedictionale, Rituale, Pontificale néven ismeretes könyvek, melyek mind az egyes egyházi szertartásokat tartalmazzák. A Ceremoniale Episcoporum kizárólag a püspök által végezhető szertartásokat tartalmazza. Ceremoniale Romanorum néven ismeretes az a könyv, amelyet VIII. Ince pápa alatt Augustus Patricius Piccolanus, a pápa szertartásmestere szerkesztett és amely a pápai udvarnál szokásos szertartásokat tartalmazza. Nyomtatásban is megjelent 1516. Velencében Marcellus Ch. kiadásában.


Kezdőlap

˙