Cf.

rövidítés, confer, conferatur helyett a. m. vesd össze.

Ch

kettős betü, de egyszerü hangot jelöl. A németben két k, h, j féle hangot irnak igy, az u. n. ach s az u. n. ich hangot; az előbbi meghonosult német szókban k-ra változik, az utóbb h-ra, vagy el is marad (p. bakter Wachter, pléh, plé Blech). Görög szókban tdkp. kh-féle hangot jelent de részint k-nak, részint német ch-nak szokás ejteni. Határozottan kh-t kell irni s ejteni némely keleti nevekben, melyeket németesen ch-val is irnak: Khiva, Bokhara (nem Chiva, Bochara), Francia nevekben s-nek, angol és spanyol nevekben cs-nek kell ejteni, p. Chateaubriand ejtsd: satobrian, Chatham ejtsd: csettem. Régente a magyar cs hangot is igy irták s innen egyes családneveknek ez az irásmódja: Széchenyi, Zichy. Olasz szókban csak e és i előtt fordul elő s mindig k-nak ejtendő, p. Anch' io somo pittore (l. o.).

CH

magyar pénzverőjegy, jelentése: Camera Hungarica, azaz Pozsony.

Chabas

(ejtsd: sabá) Ferenc, francia egyiptologus, szül. Briançonban 1817 jan. 2., megh. Versaillesban 1882 május 17. Antropologiai kutatások vitték az egyiptologia mezejére. Különösen hieratikus szövegek olvasásában és kritikai magyarázásában jeleskedett. Nevezetesebb munkái: Une inscripton historique du regne de Séti I (Châlon 1856); Mélanges égyptologiques (3 sorozat 4 köt.-ben, u. o. és Páris 1862-73); Les papyres hieratiques de Berlin (Châlon 1864); Voyage d'un Égyptien en Syrie, en Phénicie, en Palestine au quatorzieme siecle avant notre ere (Páris 1866); Recherches pour servis á l'histoire de la XIXme dynastie (Amsterd. 1873). 1876-80. a L'Égyptologie c. folyóiratot adta ki.

Chabaud

(ejtsd: sabó) Lajos Felix, francia szobrász, szül. Venellesben 1824. Pradier tanítványa volt, majd a párisi akad. tanult, 1848-51-ig Rómában folytatta tanulmányait. Nevezetesebb művei: a Vadászat, Földmívelés és a Rabszolgaság megszüntetése.

Chabazit

szilikát ásvány s pedig zeolit. Viztartalmu mész-aluminium szilikát, de változó összetételü; mindig van benne több-kevesebb kálium s nátrium, úgy hogy a viztartalmu mész-aluminium szilikát, mint főalkatrész mellett, viztartalmu kálium-nátrium-aluminium szilikát is szerepel benne. Egyike a leggyakoribb zeolitoknak, főképen hatszöges rendszerbeli romboéderes kristályokban. Romboéderjei némileg hexaéderre emlékeztetnek, azért kubocit-nek vagy kockaforma zeolit-nek (Würfelzeolith) is nevezik a C.-t. Többféle romboéder egymással kombinálva sem ritka és ezekről némelyek azt tartják, hogy mimetikus kristályok és hogy az egyes egyének háromhajlásuak. Ikerkristályok gyakoriak; még vaskosan, szemcsésen is találni. Szintelen, fehéres, vereses v. egészben veres, sárgás, sárgásbarna; üvegfényü, átlátszó majd áttetsző; elég jól hasad. K. 5-4,5, fjs. 2-2,2. Forrasztócső előtt könnyen fehér, hólyagos gyönggyé olvad. Bazaltok, trachitok, melafirok, fonolitok üregeiben találni leggyakrabban egyéb zeolitokkal együtt vagy mészpáttal és aragonittal. Hazánkban a szobbi, visegrádi, bogdáni, szentendrei s egyéb trachitban, a selmeci, a somoskői bazaltban.

Chablais

(ejtsd: sablé), a régi Savoya hercegség egyik tartománya; összeesik a mai Haute-Savoie francia departement Thonon nevü arrondissementjával. Völgyeinek termékenységénél fogva Savoya kertjének nevezték. Lakói kitünő sajtot (vacherin) és kétszersültet készítenek. A régi Caballicus pagust a XI. században II. Konrád császár fehérkezü Humbertnek adományozta, aki a grófi cimet viselte. Utódait a XV. századig hercegeknek hivták. Midőn a francia köztársasághoz tartozott, Léman départementnak volt része. 1814-60. a szardiniai királyságnak volt része.

Chablis

(ejtsd: sabli), város Yonne francia départementban, a Serein partján, 135 m. magasban, (1891) 2318 lak., akik pezsgőborokat és kétszersültet készítenek és hires fehér borokat szüretelnek.

Chablone

(ejtsd: sablon), valószinüleg németalföldi szó (a középkori «campio»-ból, mely mintát, próbál jelentett), deszkából, cinkből, vaspléhből, papirosból stb. kivágott mintát jelent. Deszkából vagy vaspléhből kivágott C.-nal huzzák a kőművesek a falazat párkányát, papirosba vágott C.-on keresztül festi a szobafestő a faldiszítés mustráját, cink C.-ok segítségével készítik a feliratos táblák, a táblák. stb. betüit. A C.-okkal különböző árnyalatok is készithetők úgy, hogy minden egyes nuancenak más-más C. lesz kivágva és az annak megfelelő szin egymásután fölrakva. - A C.-t használják a fémipar sok ágában, így a vasöntészetben a forgós felülettel bíró, öntőformák készítésére. Magyar neve alakzó (l. o.). - Már a rómaiak irtak C.-ok segítségével és azokat a középkorban ugyanazon célra igen gyakran alkalmazták. A chabloneszerü elnevezés alatt azt értjük, ha vmely művészeti terménynek nincs semmi sajátos egyénisége, invenciója.

Chabos

l. Bantam-tyukok.


Kezdőlap

˙