Cheselden

Vilmos, angol sebész a XVIII. században, szül. Burrowban 1688., megh. mint a Chelsea-kórház fősebésze 1752. Sebészi ügyessége korán nevet szerzett neki, úgy hogy már fiatal korában kórházi sebész és a királynő udvari sebésze lett. Különös érdemei vannak a kőoperálás körül, amennyiben a magas kőmetszést ő csinálta először, amely elsőség fölött azonban heves vitája volt Douglasszal, ki az elsőséget magának követelte. A kérdés eldöntetlen maradt, mivel Cheselden később a Rau-féle kőoperálásnak adott előnyt. Hasonlóan nagy érdemei vannak Cheseldennek a szemoperációk körül is, amennyiben Woolhouse ideáját, a mesterséges szembogár (pupilla)-képzést megvalósította. Művei: The anatomy of human body, Treatise on the high operation of the stone.

Cheshire

l. Chester.

Cheshunt

(ejtsd: csesönt), város Hertford angol grófságban, a Lea közelében, (1861) 9620 lak.

Chesioc

a szent-lázár-szigeti örmény zárdatemplomban az egyházi éneket kisérő zeneeszköz. Félkört képező acéldarab, melyhez csengetyük vannak alkalmazva. Az alányuló nyelet mindannyiszor megfordítják, valahányszor a csengetyük összhangzását követeli az ének.

Chesnelong

(ejtsd: senlon) Péter Károly, francia ultramontán és monarkista pártvezér, szül. Orthezben 1820 ápr. 14. Bayonnei sódarral kereskedett s nagy vagyonhoz jutott. Miután a császárság mellett nyilatkozott, 1860. Orthez maire-je, 1865 és 1869. pedig a kerület hivatalból kijelölt képviselője lett. 1869 óta a bonapartista többség szabadelvü frakciójához tartozott. 1872 jan. 7. a nemzetgyülésbe választották, hol a szélső jobbpárthoz csatlakozott, a legbuzgóbb legitimisták egyike lett és Thiers (1873) megbuktatásához nagyban hozzájárult. 1873 okt. találkozott Chambord gróffal Salzburgban s igen kedvező jelentést tett a trónkövetelő nézeteiről és kivánalmairól. De Chambord gróf meghazudtolta, mire a restaurációból semmi sem lett. Mig a kamarában a köztársaság ellen való küzdelmét folytatta, addig a klerikális mozgalmat szította a vidéken, elnöke lett a katolikus egyesületeknek, sürgette a katolikus egyetemek fölállítását, és népszerü beszédmodorával nagy tekintélyre és befolyásra tett szert. 1877. élethossziglani szenátorrá választották.

Chesney

(ejtsd: cseszni) Ferenc Rawdon, angol tábornok és utazó, az Indiába vezető szárazföldi útnak egyik előkészítője. Szül. 1789. Ballyreaban, Irlandban, megh. 1872. 1815 után egy ideig Gibraltárban volt szolgálatban. 1829. az éppen befejezett török háboru szinhelyét tekintette meg, amelyről érdekes történeti művet adott ki Narrative of the Russo-Turkish campaigns of 1828-29 cim alatt, de csak 1854., miután már Moltke hasonló tárgyu műve megjelent. Törökországból C. Kis-Ázsiába és Egyiptomba utazott a kelet-indiai utat tanulmányozni és 1830 okt. emlékiratot nyujtott át a kormányának a szuezi csatorna építéséről. Emlékiratát azonban félretették és elfelejtették, mig Lesseps föl nem lépett a saját tervével. C. tovább utazott Arábia és Palesztina pusztaságain és egy maga készítette tutajon az Eufráton a Persa-öbölig eljutott (1831). Erről az utazásáról is jelentést tett 1833. A minisztérium egy expedició vezetésével bizta meg, amellyel 1835. Arábián át az Eufrátig és az Indiai-oceánig eljutott és kimutatta, hogy az Eufráton és Tigrisen is lehet a postát Indiába küldeni. Ez utazásáról szól: Expedition for the survey of the rivers Euphrates and Tigris (London 1850, 2 köt.) és Narrative of the Euphrates expedition during the years 1835-37 (u. o. 1868). Megjelent még tőle: Observations on the past and present state of fire-arms (Lond. 1862). V. ö. Poole, Life of gen. F. R. C. (Lond. 1885).

Chessylit

l. Azurit.

Chester

(ejtsd: cseszter) 1. county Pennsylvania É.-amerikai államban, 2125 km2-nyi területtel, 805 lakossal West-Chester székhellyel. 2. County D.-Karolina É.-amerikai államban, 1641 km2-nyi ter., 18805 lak., Chesterville székhellyel. 3. C., Chestershire vagy rövidítve Cheshire, grófság Anglia. Ny-i részén, az Ir-tenger, Stafford, Derby, Lancaster, Flint, Denbigh és Salop v. Shrop grófságok közt, 2830 km2-nyi ter., (1891) 730052 lak., Az egész grófság halmos sikság, csakis K-i részében vannak nagyobb emelkedések, a Pannine-lánc kinyuló ágai; legmagasabb az Axe Edge (552 m.). A Dee és a Mersey, különösen ennek mellékvize, a Weaver öntözik. Az előbbi kettőnek torkolatát 25 km. hosszu félsziget választja el. A pamut- és. gyapjuipar csak a Lancashirere néző részében jelentékeny: egyebütt a földművelés, különösen pedig az állattenyésztés a főfoglalkozás. A C.-sajt hires. A só és szén, kevésbbé a réz és ólom a bányászat tárgyai; a kiválóbb bányák Northwichben, Middlewichben és Winsfordban vannak. Főváros: C.; nagyobbak; Stockport, Macclesfield, Birkenhead stb. 4. Az ugyanily nevü grófság fővárosa, a Dee jobb partján, 13 km.-nyire ennek torkolatától, püspöki székhely, vasuti gócpont, (1891) 37105 lak., dohány-, szappan-, hajógyártással és kémiai szerek készítésével. Régen virágzó kereskedelmét nagyobbára Liverpool ragadta magához; a C.-sajtnak azonban maig is legfontosabb piaca. Régi emlékei közül, melyek a várost Anglia egyik legérdekesebb helyévé teszik megemlítendők a még meglehetős jó karban levő körfalak, a szt. John-templom, a Deen átvezető kőhid; az erőd helyét modern épületek foglalják el. Érdekesek a row-k, a házakon a gyalogjárók felett 2 m. magasban a járó-kelők számára épített galérlák; ezekre nyilnak a legszebb boltok. Hozzájuk keskeny könnyen védhető lépcsők vezetnek, jeléül annak, hogy a rowk még azon időből valók, midőn a közeli hegyes vidék lakóinak támadásától félni lehetett. Közelében, K-nek van Hawarden, Gladstone lakóhelye. C.-t alkalmasint még a rómaiak alapították és Castrum legionis XX vagy Deva v. Cestrianak nevezték. Az V. században a britek birtokába került, akik Caerleonnak hivták, és Gwynedh királyság fővárosává tették; a IX. században a szászoké lett. A dánok azonban elpusztították és csak Hódító Vilmos unokaöccsének, Lupus Hugon nevü első grófjának gondozása folytán virult föl ujra. III. Henrik után Nagy-Britannia királyának legidősb fiai sokáig a C.-i gróf cimet víselték. 5. Város Pennsylvania észak-amerikai államban, Delaware countyban, a Delaware jobb partján, (1890) 20226 lak., vas- és pamutiparral, jelentékeny vajkeresk.; C. Pennsylvania legrégibb városa; 1643. svédek alapították és Uplandnak hivták; 1682. itt tartották az első tartományi gyülést.

Chesterfield

(ejtsd: cseszterfild) 1. két county neve az Egyesült-Államokban: és pedig Dél-Karolinában 2500 km2-nyi ter., 10580 lak., Cheraw székhellyel; a másik Virginiában 864 km2-nyi ter. 18470 lak. 2. Város Derby angol grófságban, a Rother partján, és a várost a Trenttel összekötő csatorna mellett, (1891) 13242 lak., pamut- és selyemszövéssel, gépgyártással, agyagiparral. A St. Trinity-churchban van eltemetve Stephenson. Közelében szén- és ólombányák vannak.

Chesterfield

Fülöp Dormer Stanhope gróf, ang. államférfiu és iró, szül. Londonban 1694 szept. 22., megh. 1773 márc. 14. Cambridgeben tanult, 1714. pedig utazni indult s hosszabb ideig tartozkodott Párisban. Előbb a parlament, s atyja halála után (1726) a felsőház tagja lett. Mindig szabadelvünek mutatta magát. 1728. Hollandba küldték, hogy a Hannoverával kitört viszályt kiegyenlítse, ami sikerült is. Azután II. György főudvarmestere, Irország alkirálya, 1747. pedig államtitkár lett. Nemsokára azonban visszavonult a közügyektől s a tudományoknak s barátainak élt. Nagy feltünést keltett Letters to his son c. műve (Lond. 1774, 2 köt.; 1810-12 3 köt., leguj. Careytől 1879, ném. Lipcse 1774-77, 6 kötet). Kitünő előadás, humor, az életviszonyoknak, az embereknek, korának alapos ismerete jellemzik e művet; alapjában azonban csak a hasznossági elvnek s finomabb formába burkolt egoizmusnak a szószólója. Többi művei közül megemlítendő: Miscellaneous works (Lond. 1777, 2 köt.) és Posthumous pieces (Lond. 1778). V. ö. Browning, The wit and wisdom of Lord C. (Lond. 1874). Dict. of Nat. Biogr. (Stanhope). Birkbeck Hill, Wordly wisdom. Selection from hisletters and characters. (London 1891).


Kezdőlap

˙