Choleinsav

a. m. taurokólsav.

Cholen

v. Cholon, város és járási székhely Mytho tartományban, francia Kokinkinában, 7 km.-nyire Szájgontól, 42,000 lak., élénk rizskereskedéssel. Az 1778. kivándorlott khinaiak által alapított város a franciák uralma alatt jelentékenyen átalakult, illetőleg megszépült. Lakói a nagy pagodára igen büszkék.

Cholera

l. Kolera.

Cholerin

l. Kolerin.

Cholesteatoma

(gör.-lat.), 1-2 mm. átmérőjü, gyöngyfényü ritkán előforduló daganatok, melyek a lágy agykérgen, az agyban stb. találhatók, hámelemekből állnak s néha finom hajszálacskát és cholesterin kristályokat zárnak magukba. Jóindulatu, az életre nem veszélyes, teljesen még fel nem derített természetü megbetegedés.

Cholet

járási székhely Maine-et-Loire francia départementban, 60 km.-nyire Angerstól a Maine partján. 16,891 lak., élénk vászon- és pamutiparral. A C.-i cikkek: fehér és szines vászon-zsebkendők-, vászon, batiszt és flanell hiresek. Nagyban űzik itt még a marhatenyésztést; magába Párisba több mint 100,000-et küldenek. A vendéei lázadás alatt kétszer égett le, a béke helyreálltával ujra fölépült szebben és rendesebben mint azelőtt.

Cholevius

Károly Leó, német irodalomtörténész szül. Bartenben 1814 márc. 11., meghalt 1878 dec. 13. 1823 óta geológiát és történelmet tanult Königsbergában, utóbb a rastenburgi, majd a königsbergai gimnáziumban tanított. 1857. nyugdijazták. Neveléstani munkáin kivül, minők: Dispositionen und Materialien zu deutschen Auf sätzen (2 köt. Lipcse 1860-61; 10. kiad. 1886-1887) és Praktische Anleitung zur Abfassung deutscher Aufsätze (u. o. 1868; 6. kiad. 1882), a következő munkákat irta; Geschichte der deutschen Poesie nach ihren antiken Elementen (2 köt., u. o. 1854-56); Über Herkules' u. Valiskas Wundergeschichte von A. H. Buchholtz (Königsberga 1814); ezekhez a tanulmányokhoz csatlakozik a Die bedeutendsten Romane des XVII. Jahrhunderts (Lipcse 1866), és az Aesthetische u. historische Einleitung nebst fortlaufender Erläuterung zu Gœthes Hermann und Dorothea (u. o. 1863, 2. kiad. 1877).

Choliambus

(gör.-lat.) a. m. sánta jambus, máskép skárón az olyan jambusi sor, melyben az utolsó jambusi láb helyett látszólag trocheus van s igy a ritmus az egyenletes folyásból a sor végén mintegy kizökken. A görög metrikusok ugyanis az olyan jambus rendet, melyben a ritmus a rövid tézis és hosszu arzis szakadatlan során kezdettől végig egyformán halad, nevezték egyenestjáró jambusnak, ellenben sántának az olyat, melyben az utolsó két szótag az ellenkezőre változik. C.-nak nevezik különösen a jambusi trimeternek (hatos jambusnak) megfelelő trochaikus végződésü jambust, melynek prozódiai képlete a következő:

[ÁBRA]

Megjegyzendő azonban, hogy ritmikailag tekintve, trocheusi lábról szó sincs e formában, hanem szinkopéval van dolgunk, összevont jambusi lábbal, t. i. az utolsó előtti (hosszu) jel egy egész jambuslábat jelent. A sánta C. négy végső szótagja pontosabban igy jelezhető:

[ÁBRA]

A szinkopé (az egész jambusi lábnak egy szótagba olvasztása) mindenesetre megakasztja a simán folyó jambusi ritmust, az egymás mellé kerülő két arzis itt a sorvégződés kényes pontján különös jellemet, rikitó szinezetet kölcsönöz neki, s valóban a görögök gunyversekben használták. Feltalálója állítólag H pponax szatirikus költő volt (Kr. e. 540). A rómaiak közt Catullus és Martialis éltek vele gyakrabban; nálunk a klasszikai irány hivei tettek vele 7-8 ízben próbát, de nyomósabb hatás nélkül, Berzsenyinél nem fordul elő.

Cholin

l. Epe.

Cholkowski

László, lengyel politikus, szül. Mielczynben 1843 márc. 15. Papi pályára készült s 1868. pappá szentelték, 1872. a hamburgi reáliskolában a hittan tanárává, azután a poseni Szoldeki-konviktus rektorává 1882. a krakói egyetem egyháztörténelmi tanárává, 1891. rektorává neveztek ki. 1885 óta tagja az osztrák képviselőháznak s a lengyel klubhoz tartozik, melyben szigoruan klerikális álláspontot foglal el.


Kezdőlap

˙