Cloots

János Baptiste du Val de Grâce báró, máskép C. Anacharsis, rajongó forradalmár, szül. Kleve mellett 1755 junius 24., meghalt a vérpadon 1794 márc. 24-én. Párisban nevelkedett, beutazta Anacharsis álnév alatt Európa egy részét, és annak az ábrándos tervnek élt, hogy a régi demokrata államok mintájára az összes népeket egy családdá egyesítse; a forradalom alatt a legrajongóbb s legtulzottabb jakobinusok s konventi tagok egyike volt, 1790 junius 19-én egy különböző nemzeti ruhákba öltözött embertömeg élén a konventet az emberiség nevében felszólította, hogy a francia forradalom alapelveit valamennyi népre kiterjessze és valamennyi királynak háborut izenjen. XVI. Lajos halálára szavazott s ateistának és Jézus személyes ellenségének nyilvánította magát. A rémuralom többi hőseivel ő is a nyaktiló alá került. Művei: Certitude des preuves du Mahometisme (London 1780); L'orateur du genre humain (1791); Bases constitutionnelles de la république du genre humain (1793). V. ö. Avenel, Anacharsis C. (Páris 1865). Grande Encycl. XI. 704.

Cloppenburg

járási székhely Oldenburg nagyhercegségben, Oldenburg kerületben, (1890) 2174 lak., sertéskereskedéssel.

Cloquet

(ejtsd: kloké) Gyula Germain, francia sebész, szül. Párisban 1790., megh. 1883. 1817. avattatott doktorrá. Különösen a boncolástannal és sebészettel foglalkozott. 1824. professeur agrégé lett, 1831. pedig a sebészet rendes tanárává nevezték ki. 1851. a császár konzultáló sebészének hívta meg és 1855. a francia tudományos akadémia tagjává választotta. Mint tanárnak főérdeme, hogy az elméleti tanítást demonstrációkkal kötötte össze és ennek különös fontosságát hangoztatta. Számos sebészi eszközt tökéletesített és talált fel. Művei: Anatomie de l'homme, ou description et figures lithographiées de toutes les parties du corps humain; Mém. sur les calculs urinaires; Pathologie chirurgicale; Plan et méthode qu'il convient de suivre dans l'enseignement de cette science.

Closener

Fritsche (Frigyes), staszburgi krónikás, ki a XIV. század második felében a straszburgi dóm javadalmaiból élt. Krónikája az első németnyelvü krónikák egyike. Korának történetét (1362-ig) eleven és tanulságos módon vázolja, felfogása és itélete higgadt. Ez elveszettnek vélt krónikának eredete kéziratát Strobel fedezte fel a párisi könyvtárban s azóta kétszer is kiadták V. ö. Bibliothek des Stuttgarter Litterarischen Vereins (1843, I. kötet); Hegel, Chroniken der deutschen Städte: Strassburg (Lipcse 1870, első köt.); Schneegans, Notice sur C. et Königshoven (Lipcse 1842).

Closet

(ang., ejtsd: klózt, a latin clausustól elzárt) a. m. titkos szoba, kabinet, árnyékszék.

Clostridium

Prazm. (növ., Amylobaceter Trécul, Bacillus Amylobacter Van Tiegh.), feslő gomba, a vajsav erjesztője. Olyan mint a Bacterium Duj; de a pálcikái spóraképződéskor orsó v. cövekalakra feldagadnak. A C. butyricum Prazm. a cukor- v. dextrin-oldatban, sajtban, savanyított uborkában stb. vajsav-erjedést okoz, élesztőt választ ki, mely a sejtkeményét meg a keményítőt feloldja, s Pasteur szerint szabad oxigén nélkül is megélhet. Van Tieghem a kőszénkorszak ős tűlevelü fáiban találta.

Clot

(ejtsd: kló) Bertalan Antal, más nevén C.-Bej, az orvosügy megalapítója Egyiptomban, született Grenobleban 1793 nov. 7., megh. Marseilleben 1868 aug. 28. Montpellierben tanult s 1820. sebésze lett a marseillei kórháznak. 1822. Egyiptomba ment és itt Mehemed Ali megbizásából Kairóban a sereg számára való egészségügyi tanácsot szervezte, Abu Sabelben pedig, egy, Kairótól 22 km.-rel É-ra fekvő faluban, kitünő kórházzal egybekötött orvosi tanintézetet állított fel; megteremtett továbbá egy állatgyógyító- és gyógyszerész-intézetet és bábaiskolát. 1832. az alkirály bejnek nevezvén, rendezte az egyiptomi tengerészet egészségügyi szolgálatát. 1836. a hadsereg vezérkari orvosa és tábornoki ranggal az összes orvosi ügyek élére állott. C. ekkor Kairóban lakott, hova 1837. áttettek valamennyi tanintézetet. Mehemed Ali halála után 1849. elhagyta Egyiptomot és Marseilleben telepedett le, de 1854-ben visszatért Egyiptomba s 1855. Said pasa házi orvosa lett. Munkái: Relation des épidémies de choléra-morbus qui ont régné á l'Héggiaz, á Suez et en Égypte (Marseille 1832); De la peste observée en Égypte (Páris 1840); Aperçu général sur l'Égypte (2 köt., u. o. 1840); Coup d'oeil sur la peste et les quarantaines (u. o. 1851); Méhémet-Ali, Viceroi d'Égypte (Marseille 1862); De l'ophthalmie, du trichiasis, de l'entropion et de la cataracte observés en Égypte (Páris 1864); Derniers mots sur la non-contagion de la peste (Marseille 1866).

Clôture

(franc., ejtsd: klótür) a. m. bezárás. A parlamenti életben C.-nek nevezik a házszabálynak azt a rendelkezését, mellyel a vitának véget vetnek. - Clôturiers, igy nevezték a francia képviselőházban az ultraroyalisták pártját 1815 után.

Cloud

(ejtsd: klód), county Kansas É.-amerikai államban, 1658 km2 területtel, 2323 lak., Concordia székhelylel.

Clou de Biskra

l. Aleppo-fakadék.


Kezdőlap

˙