Contusio

l. Zuzódás.

Conty

v. Conti, község Somme francia départementban, a Celle partján, (1891) 1110 lakossal, gyapjufonókkal és papirgyártással. Egykor hercegség (XVII. sz.) volt, amelyről a Bourbon-Condé család egy ifjabb ága nevét kapta.

Condularai

Goldf., a palezoi korban élt csiganem.

Conus

l. Kúp; a növénytanban a tűlevelü fáknak száraz tobozgyümölcse; 1. Tobzosak. - C. L., az állattanban a keskenynyelvüek (Rhachiglossa) osztályába tartozó csiganem. Mély tengerekben él mintegy 526 fajban és ezeken kívűl mintegy 160 kihalt faja ismeretes. A kréta-kor közepétől kezdve élnek; legnagyobb mennyiségben a fiatal harmadkorban éltek.

Convalescentia

l. Lábadozás.

Convallaria

L. (növ.), l. Gyöngyvirág.

Conway

(ejtsd: konve), 1. Country Arkansas észak-amerikai államban, 3000 km2 területtel, 8000 lak., Springield székhellyel. - 2. C. v. Aber-C., város caernarvon grófságban, Walesban, a C. torkolatának balpartján, (1891) 3467 lak., parti hajózással; I. Eduard idejéből való normann erőd romjaival. A C. folyón itt a vasút egy csőhidon megy keresztül.

Conventio

(lat.), megegyezés; nálunk C. a szó a fizetés értelmében is használják. C. in manum, a régi római jogban a lány férjhezadása, midőn, t. i. a lány az apai hatalom alól (patria potestas) átmegy a férj hatalma (manus) alá.

Convention nationale

(francia, ejtsd: konvaňszjoň naszjonal) a. m. nemzeti konvent, neve az 1792. megválasztott francia népképviseleti testületnek, mely 749. tagból állott és szept. 21. tartotta meg első ülését. L. Franciaország.

Conversano

régi, állítólag az etruszkoktól alapított város Bari olasz tartományban, 8 km.-nyire az Adriai tengertől, püspöki székhely, (1881) 11,890 lak., olaj-, bor-, mandola- és lenkereskedéssel, szép székesegyházzal.


Kezdőlap

˙