Corbavia

püspökségét 1185. saját vagyonából alapította egy magyar nemes, Chitilén Péter spalatói érsek. II. Pius pápa 1460. a püspökség székhelyét Modrusba, a Frangepánok városába tette át.

Corbea

(ejtsd: korbea) Tivadar, brassói születésü román iró a XVII. sz. végén s a XVIII. sz. elején. A zsoltárokat fordította versben románra, azonban bizonytalan, vajjon e munka megjelent-e nyomtatásban. Cipar T. birtokában van egy irott 309 oldalra terjedő példánya, melyről tuljadonosa azt hiszi, hogy az eredeti, mert benne 1715-ből kelt jegyzet van. (V. ö. Pricipiă de limbă 120. I.)

Corbeille

(franc.) a. m. kosár, kosárka; C. de mariage vagy csupán C., az a kosár, melyben, francia szokás szerint, a vőlegény, ékszer vagy egyébből álló ajándékát menyasszonyának megküldi.

Corbicula-mész

a geológiai harmadkor miocén szisztémájába való világos szinü, tömött mészkő.

Corbie

(ejtsd: korbi), város Somme francia départementban, a Somme és Ancre összefolyásánál, (1891) 4782 lak., gyapju- és gyapotszövéssel. Eredetét, illetőleg hirét a 662. Bathilde királynőtől alapított benceapátságnak köszönheti. Az apát grófi cimet viselt, egyenesen a szentszéknek volt alárendelve és 66,00 livre évi jövedelmet élvezett. Dezsőt, a longobardok utolsó krályát, 774. Nagy Károly ide számüzte. Pompás gót székesegyházaból csak a hajó maradt fenn, Bathilde királynő szobrával, a kövépkor egyik legszebb ilynemü alkotásával.

Corbiéres

(ejtsd: korjber), hegytömeg Aude és Pyrenées-Orientales francia départementok határán; a Col de Saint-Louis választja el a Pireneusoktól. A nagyobbára krétaképződményekből álló hegytömeg rendkivül szaggatott és kopár. Legmagasabb csucsa a Puy de Bugarach (1241 m.). Részei: Bugarach, Monts de Capronne, Plateau de Saint-Paul, Monts de Tauch és Monts d'Alaric.

Corbinianus

szent, szül. Chartresban 680 körül, megh. 730. 22 éves korában elvonult a világtól s remete életet élt. Később ismételten Rómába zarándokolt, s ott püspökké szenteltetett; de visszatért hazai magányába s hirdette az evangeliumot. Grimoald hercegtől kényszerítve Freisingba ment, s ott püspökséget alapított, melynek első püspöke lett. De Pilitrudis, Grimoald sógornője és ágyasa, kinek elbocsátását a királynál kieszközölte, bosszut esküdött, s C.-t Tirolba menekülni kényszerítette. Csak Grimoald halála után foglalta el ismét püspöki sézkét. Emléknapja szeptember 8.

Corbould

(ejtsd: korb'ld), 1. Eduard Henrik, angol festő, szül. Londonban 1815. dec. 5 s már 1834. több kitüntetést nyert műveiért. Munkái: Pahethon bukása; Szent-György a sárkánnyal; Görög kocsiverseny (1836); VI. Henrik bevonulása Londonba, miután Párisban megkoronázták. Majd az aquarellfestészetre adta magát, s ebben nagy tökélyre jutott; ilyen fajtáju művei: A házasságtörő asszony Krisztus előtt; Salome Herodes előtt táncol; A londoni 1344-iki pestis stb.

2. C. Henrik, angol festő, szül Londonban 1787 aug. 13., megh. 1844 dec. 9. - 1807-től kezdve klasszikus tárgyu festményeket állított ki; ilyenek: Coriolanus; Hektor bucsuja Andromachetól; Thetis amint Achilles vigasztalja. 1811. könyvek illusztrálására adta magát s a többi közt ő illusztrálta Scott Walter of the Lake-ját és Reokoby-ját.

Corbula Brug

(állat). A lemezkopoltyusok (lamellibranchiata) osztályában és a szifós (Siphonida) molluszkákhoz, a Mydae Desh. Családjába tartozó kagylónem. A triasz-kortól kezdve élnek napjainkig.

Corublo

Cn. Domitius, Caligula császár feleségének testvére, hires hadvezér, kit Claudius Kr. u 47. az alsó Rajna vidékére küld, hogy a chaukokat és frizeket megfékezze. Nagy szerencsével megkezdett háborujának befejezését megakadályozta azonban Caludius féltékenysége. Hogy csapatait foglalkoztassa, egy csatornát és egy erődítményt építetett. Nero 58. elküldte Armeniába, hol a partusok királyát Vologesest s ennek testvérét Tiridatest több hadjáratban legyőzte. Sikerei ezuttal Nero irigységét és félelmét keltették fel. A császár visszahívta tehát Görögországba s halálra itélte. C. a kivégzést 67. Kenchreaiban, Korintus kikötőjében öngyilkossággal megelőzte.


Kezdőlap

˙