Coriolano

Kristóf (sajátképen Lederer), olasz festő, rajzoló és fametsző, szül. Nürnbergben 1540, megh. Velencében 1600, hol 1560-tól kezdve lakott. 1568. Vasaris Vite de' pittori, scultori ed architetti c. munkájához ő készítette az arcképeket. - C. Bartolomeo, forma-metsző, valószínüleg az előbbeni fia, szül. Bolognában 1599., megh. 1676. Reni Guido modorában dolgozott. - C. János Battista, forma- és rézmetsző, szül. Bolognában 1596., megh. 1649.; Carracci és a saját rajzait metszette.

Coriolanus

Cn. Marcius, római patricius család fia, bátorságával már mint ifju kitünt, a volszk Corioli város elfoglalása ugyanis jórészt neki tulajdonítható s megszerezte számára a C. melléknevet, különben minden jutalmat visszautasított. A legbüszkébb patriciusok egyike lévén, a néppel szemben merevsége nem ismert tekintetet. A Kr. e. 491. Rómába fellépett éhinséget arra akarta felhasználni, hogy a néptől elvegye képviseletét, a tribunusokat. Ezek azonban a népgyülés előtt bevádolták s az elitélte. A bosszuvágy Róma ellenségeinek, a volszkusok táborába, Antiumba hajtotta, azzal a gondolattal, hogy ezek segélyével a plebejusokok megfenyíti. A volszkusok vezére, Attius Tullius szivesen fogadta s ketten Róma ellen vezették a volszk sereget. Utjokban könyörtelenül elpusztították a plebejusok birtokait, míg a patriciusokéi bántatlanul maradtak. A nép e miatt a patriciusokat azzal gyanusította, hogy C. szövetségesei s jóllehet a volszk sereg már Róma kapui előtt ütött tábort, vonakodott fegyvert fogni, ellenkezőleg minden áron békét akart. A nép elégületlensége annyira fokozódott, hogy a szenátus végre kénytelen volt C.-szal alkudozásba bocsátkozni. A szenátorok küldöttsége azonban épp ugy, mint a papoké eredménytelenül tért vissza, C. ugyanis a béke feltételéül azt tüzte ki, hogy Róma a volszkoktól elvett területeket visszaadja. Végre a római nők, élükön C. anyja Veturia és felesége Volumnia, mentek el a táborba. Az anya kérés megtörte a docas fiút, aki e szavakkal: Rómát megmentetted anyám, de elvesztetted fiadat, adta meg a jelt a visszavonulásra. Az egyik hir szerint Tullius felbujtogatására agyon verték, a másik tudósítás szerint számkivetésben ugyan, de igen magas kort ért meg.

Corioli

a volszkok hajdani fővárosa s fegyverhelye Latiumban, a pontini mocsarak nyugati oldalán; 493-ban K. e. Coriolanus által teljesen elpusztíttatott.

Coriolis

Gáspár Gusztáv, francia matematikus, szül. Párisban 1792., megh. u. o. 1843 szept. 19. Főképen arról nevezetes, hogy a munka mekánikai fogalmát ő állapította meg. Kiváló műve: Calcul de l'effet des machines (1829). E mű Traité de la mécaniqu des corps solides (1844) c. alatt jelent meg. Más nevezetes munkája: Théorie mathématique des effets du jeu de billard (Páris 1835).

Corisco

(ejtsd: koriszko), bejáratnál mintegy 50 km. széles és 25 km. mély öböl Afrika Ny-i partjain, amelyben a hajók biztos menedéket találnak. É-i bejáratát az Esteiras-fok, a D-it a Saô Joâo-fok jelöli meg. Az öblöt a Serra do Cristalról jövő Muni-folyó és több kisebb patak táplálja. Bejáratánál van a C. kis sziget, amely a spanyoloké. Partjain a benga néger törzs lakik.

Corium

l. Bőr.

Corispermum

L. (növ.), l. Poloskamag.

Cork

(ejtsd: kork), 1. grófság Munster ir tartományban, az Atlanti-oceán partján, amely itt számos öblöt alkot. Kerry, Limerick, Tipperary és Waterford grófságok közt, 7485 km2 területtel, (1891) 436.641 lak. C. grófság hegyes föld; a legmagasabb a nyugati része. K. felé folynak tehát a vizei: az Allua, a Blackwater, a Lee, a Bandon és az Arrigadeen. A legnagyobb magaslat a Hungry Hill (686 m.) Földje kevésbé termékeny; nagy része bog, tőzeges terület és puszta. Az állattenyésztés jeletékeny. Vas-, réz-, ólom- és szénbányái nem gazdagok. Fővárosa: C. - 2. Fővárosa az ugyanily nevű ir grófságnak, a Cork Harbour (kikötő) végében, a Lee torkolatánál, kat. és anglikán püspök székhelye (1891) 75,070 lak., vászonszövéssel, gyapjú- és gyapotfonással, szénégetéssel és keztyűkészítéssel. Az újabb részei tágas szép utcákbók, a régiek szűk sikátorokból állanak. Legjelentékenyebb épületei a Lee szigetén: a törvényszéki épület, a városház, a börze; a déli parton az anglikán székesegyház és egy 97 ha. területü park. C. Irország azon városa, melynek Dublin után a legtöbb iskolája és jótékony intézete van; a legkiválóbbak: a Queen's college, a C. Institution csillagvizsgálóval, muzeummal és műgyüjteménnyel. Legfontosabb a városra nézve a kereskedelme, amelyet a pompás kikötője tesz lehetővé. C. Harbourt földünk egyik legszebb kikötőjének tartják; felső és alsó részre oszlik: az utóbbi a szigetek, különösen a Great Island által majdnem teljesen el van minden vihar elől zárva. A bevitel (főképen gabona, cukor és petroleum) 1889-en 1 millió font sterlin értékü, a kivitel pedig csak 11,563 volt. - A kereskedelem ujabban inkább Queenstown felé húzódik. C.-t állítólag már a VI. sz.-ban alapították. A IX-XI. sz.-ban a dánok birtokában volt. 1170. itt szállottak partra az angolok, hogy Irországot elfoglalják. 1689. II. Jakab pártján küzdött, a miért Marlborough 1690. ostrommal volt kénytelen elfoglalni.

Corleone

város Palermo olasz tartományban, Szicilia szigetén, a Belici partján emelkedő dombon, (1881) 15686 lak., gazdag székesegyházzal.

Cormaggiore

l. Courmayeur.


Kezdőlap

˙