Corvey

l. Korvey.

Corvidae

(állat), az éneklő madarakhoz tartozó madárcsalád. L. Varjufélék.

Corvin

Toldy Ferenc irói álneve.

Corvina

l. Korvinák.

Corviniello

Igy nevezik a galvanoplasztikai uton készített berakott munkát, feltalálója, Corvin után. A gyártás jogát J. P. Kayser & Sohn crefeldi gyáros szerezte meg. A bevonandó fémlapra ráragasztják aszfaltlakkal a gyöngyházból, kőből, porcellánból, teknősbékacsontból, fémből v. más efféléből készített diszítményt és az alapfémnek azt a részét, ahová fémet ejteni nem akarnak, beolajozzák; a betétdarabok bevonandó részeit pedig grafitporral beporozzák, vagy metallizálják, hogy vezetővé váljanak. Ha az igy elkészített tárgya t a fürdőbe függesztjük, a galvánáram a fürdő fémjét a begrafitozott vagy metallizált részekre és a fémlap olajtól mentes részeire rakja le, ugy hogy a fém a nem fémmel teljesen összeforrt egészet alkot. Ily uton ma már asztallapokat, könyvtáblákat, butorrészleteket, tálakat és egyéb használati és luxuscikkeket készítenek.

Corvinus

(lat.), a Hunyadi család mellékneve, a cimerében levő hollótól (corvus). Mátyás királyt is többször említik Corvin Mátyás, vagy Hollós Mátyás néven. Általánosan e nevet azonban csak Corvin János használta. (L. Korvin.) - Corvinus M. mellékneve Valerius Maximus Messala-nak (l. o.).

Corvin-Wiersbitzki

Ottó Gyula Bernát, német iró, szül. Gumbinnenben 1812 okt. 12., meghalt Wiesbadenben 1886 márc. 2. Eleinte katonai pályán haladt, csak később adta magát az irodalomra. 1841. Lipcsében egy kemotipiai intézet igazgatója volt, s mint ilyen találta fela Corviniello-t (l. o.). 1861-től kezdve az északamerikai harctérről irt tudósításokat az Augsburgi Allg. Zeitungnak, 1870-71. Pedig a francia-német háboruból a Neue Freie Presse-nek. Munkái: Herzog Karl u. die Rovolution in Braunschweig (Jena 1832); Abriss der Geschichte der Niederlande (Lipcse 1841); Historische Denkmale de christl. Fanatismus (u. o. 1845); Geschichte der Aurora von Königsmark (Lipcse 1847); Illustrierte Weltgeschichte (u. o. 1844, Berlin 1880); Erinnerungen aus meinem Leen (Amsterd. 1861.); Die goldene Legende (Bern 1875); aus dem Zellengefängniss, Briefe 1848-1856 (u. o. 1884); 1848-1871, Geschichte der Neuzeit (Lipcse 1882).

Corvus

L. (állat), l. Varjufélék.

Corydalis

DC. (növ.), l. Mogyorófa.

Corymbiferae

(növ.) a. m. sátoros v. sugaras fészkesek; l. Fészkesek.


Kezdőlap

˙