Dark horse

(ang. ejtsd: dark horz), az olyan ló, amely nyilvános versenypályán még nem futott, tehát beavatatlanok előtt még ösmeretlen. Az olyan lovakra is használják e kifejezést, amelyeknek futó képességét tulajdonosaik gondosan titkolják. Rendesen azokkal a lovakkal szokták ezt megcselekedni, amelyekkel valamely nagy versenydijért állnak ki a gyepre. Ezek a lovak csinálják a meglepetéseket s a fogadások alkalmával sokkal többet hajtanak gazdáiknak, mint azok a lovak, amelyeknek futóképességét mindenki ösmeri.

Darlac

(Durles, Dirlos), kisközség Kis-Küküllő vmegye erzsébetvárosi j.-ban., (1891) 1607 oláh, német és magyar lak.; gót stilü templomában szép faragványok és freskók vannak.

Darlaston

(ejtsd: darlesztn), város Stafford angol grófságban, a Bentley-csatorna és vasut mellett. (1891) 14422 lak., szénbányákkal, jelentékeny vasiparral.

Darley

(ejtsd: dárli) Félix, északamerikai rajzoló, szül. Philadelphiában 1822. Már egész fiatal korában, mint kereskedő-segéd, fametszeteket készített a Saturday Museum számára, 1848. New-Yorkba ment, először Washington, Irving, azután Cooper, Dickens, Hawthorne stb. műveihez rajzolt illusztrációkat, de önálló kompoziciókat is; ilyenek: Washington bevonulása New-Yorkba, A szabadság fölvirágzása, Rablótámadás Virginiában, Indián-támadás stb.; ezekhez csatlakoznak európai utja után készített rajzai, melyek élénk fantáziájáról és élénk humoráról tanuskodnak, így az Indiánok által megtámadott puritánok, Az iskolás-fiu, Vándorlás a tengerhez, A juhakol, A frederiksborgi lovastámadás és illusztrációi a Lessing-féle Egyesült-Államok történetéhez.

Darling

1800-2000 km. hosszu mellékfolyója a Murraynak Ausztráliában. Mac Intyre néven Queensland-gyarmatban, a New-England hegyláncban ered, Uj-Dél-Walesbe jutván, Barwan nevet nyer és fölveszi a Mouniet-t, a Gwydirt és Castlereaghot; ez utóbbival egyesülvén, a tulajdonképeni D. veszi kezdetét; ebbe beletorkoll jobbról a Narran és a Culgoa, balról a Macquarie (1207 km.) és a Bogan, végül még jobbról a Warrego. A D., amelyet alsó részében Calewatta-nak is hivnak, két ágban szakad a Murraybe. Vizterülete 317000 km2-nyi. Magas vizállásnál Bourkeig hajózható.

Darling Downs

(ejtsd: - daunsz), dombsor Ausztráliában, Queensland gyarmatban a Narran és Culgoanak, a Darling mellékvizeinek felső folyása, a Condamine mellett.

Darling-Range

(ejtsd: - rends), hegysor Nyugat-Ausztrália nyugati partján; legmagasabb csucsa a Mount-William (1097 m.).

Darlington

(ejtsd: darlingtn), város Durham angol grófságban, a Skerne folyó és vasut mellett, (1891) 38060 lak. kenderfonással, vitorlavászonszövéssel, jelentékeny lokomotivgyártással, sör-, bőrgyártással, vasiparral és optikai szerek készítésével. Innen Stocktonba vezetett 1825. földünkön az első lokomotivval vezetet vasut.

Darlington

Vilmos, amerikai botanikus, szül. Birminghamban (Pennsylvánia) 1782 április 28., megh. Westchesterben 1863 ápr. 23. Saját hazája flóráját kutatta, (Flora cestrica Philad. 1837), azután az Egyesült-Államokét, (Agricultural botany u. o. 1847); 1806. mint hajóorvos K.-Indiába utazott s tapasztalatait Letters from Calcutta cimen közölte. 1815-17. és 1819-23. a kongresszus tagja volt.

Darlingtonia

Torr. (növ.), a Sarraceniafélék füve egy fajjal Kaliforniában. A D. California DC. többnyári, vizi növény, tőlevelekkel. Szára tetején tyuktojás-terjedelmü üressége, ennek az alján 1,3 cm.-nyi nyilása van. Az üresség belszinén lefelé néző szőrök vannak, úgy hogy a belemászó bogár nem tud tőlök kiszabadulni. Vannak itt még mirigyek is, melyek viznemü folyadékot választanak ki (l. Bogárfogó növények táblán a 10. képet). Szára tetején aránylag kis, de két lándsás karéjra oszló levele van. Virága tekintélyes, biborpirosas szinü, magános és bókoló. A Darlingtonia DC. nem ez a növény, hanem a Desmanthus Willd. az érzőke-félék családjában.


Kezdőlap

˙