Debelo brdo

község, Horvát-Szlavonországban, Lika-Krbava vmegye korenicai j.-ban, (1891) 1537 horvát lakossal.

Debentur

(lat.) vámrestitució, azon összegnek a neve, amely egyes árucikkek külföldre vitelénél a vámhatáron a tulajdonosnak fizettetik, ha az illető áruért a belföldön valamiféle fogyasztási adót kellett fizetnie. Nem egyéb az tehát, mint a fogyasztási adóknak olyankor történő visszatérítése, amikor az illető megadóztatott cikk a már behajtott fogyasztási adó határvonalán át más adóztató hatóság területére vitetik át. Ezen adó visszatérítésnek az a célja, hogy az illető árucikknek külföldi versenyképessége megkönnyíttessék.

Debenture

(ejtsd: debencsőr), az angol kereskedelemben oly okmány, mely adósságot teremt vagy elismer. A D. között vannak olyanok, melyek bizonyos különös privilégiumokat, zálogjogot (mortgage), elsőbbséget (debentures) élveznek. A D. többnyire törlesztendő adósság. Vannak azonban állandók is (perpetuaded). Vannak névre és birtokokra szólók, stb. D. stocks alatt értendők a társulatoknak adott kölcsönöket képviselő értékpapirok, amilyenek p. vasuti elsőbbségek stb.

Debet

A francia pénzügyi igazgatásnak sajátszerü eljárása, mely azok ellen indítható, kik az állam irányában, akár mint állami bevételek beszedői, akár más cimen, kötelezettségekkel terhelvék. - D. a könyvelésben a vagyon (tartozik) rovat megjelölésére szolgál. A magyar könyvelésben ugy ezt, mint az ebből származó Debitort csak nagyon ritkán használják.

Debidour

Antal Elie Lajos, francia történetiró, szül. Nontronban 1847 jan. 31. Résztvett az 1870. háboruban mint önkéntes, jelenleg a nancy-i főiskola tanára. Művei: La Fronde Angevine. (1877), pályanyertes mű. De Theodora (1878); Le général Bigarré (1878); L'impératrice Théodora (1885); Histoire diplomatique de L'Europe depuis l'ouverture du congres de Vienne jusqu'a la clorcircumflexture du congres de Berlin. 1814-78. (Páris, 1890 2. köt.).

Debilitas

(lat.) a. m. gyöngeség, erőtlenség.

Debir

(héb.) a. m. csarnok, Salamon templomának szentélye.

Debit

(franc., ejtsd: debi), valamely áru elárusítása kicsiben.

Debit kommissziók

a régibb német jog szerint a birodalmi rendek adóssági ügyeiben a német biróságok által kinevezett bizottságok, melyekre a cselekvő vagyon megállapítása, továbbá a barátságos egyezkedés, valamint a csődnek kezelése tartozott.

Debitor

(lat., ang. debtor) a. m. az adós. Debtors Act 1869-ki angol törvény, mely az adóssági fogságot bizonyos esetek kivételével eltörölte, s a csalárd bukás megbüntetéséről intézkedik.


Kezdőlap

˙