Debrő

mély vizmosás a hegyek lejtőjén.

Debrőd

kisközség Abauj-Tolna vmgye csereháti j.-ban, (1891) 717 magyar lakossal, mészkőbányával.

Debry

János, (de Bry) francia diplomata, szül. 1760., megh. Párisban 1846 jan. 6. Már a forradalom alatt is szerepelt, tagja volt a konventnek és a közjólétbizottságnak. 1797 dec. a direktorium parancsára Rastadtba indult, hogy az ottani tanácskozásokban részt vegyen, de mert az osztrák követekkel nem tudott megállapodásra jutni, 1799 ápril. 28. elhagyta Rastadtot és ekkor történt, hogy a magyar huszárok (a Babarcy székely huszárezredből), nem tudni kinek a parancsára, D.-t és követtársait az országuton megtámadták és nagyobbrészt összevagdalták. D. maga, bár sulyosan megsebesült, mégis megmenekült s Rastadtból azonnal jelentést küldött Párisba. Később Bonapartenak hizelgett, a második restauráció után azonban mint királygyilkost számüzték és csak 1830. térhetett vissza Párisba. Egy ideig Párisban az a hir keringett, mintha D. maga lett volna a merénylet értelmi szerzője.

Debure

(ejtsd: debür) Vilmos Ferenc, franc. bibliografus, szül. Párisban 1731., megh. 1782 jan. 15. Könyvkereskedő volt és különösen a maga idejében híres: Bibliographie instructive c. műve kiadásával (Páris 1763-68, 7 köt.; Supplément, 1769, 2 köt.; pótkötetet adott ki hozzá Née de Rochelle, 1782) tette magát ismertté. - Nagybátyja, D. Vilmos, szül. 1734 máj. 10., meghalt 1820 febr. 4. Szintén érdemeket szerzett a bibliografiában kitünő katalogusai (43) kiadásával.

Debuszkóp

l. Kaleidoszkóp.

Debut

(franc., ejtsd: débü), első nyilvános fellépés valamely művel, különösen az első szerep, melyben a szinész vagy énekes fellép.

De By

növénynevek mellett De Bary Henrik Antal (l.o.) nevének rövidítése.

Dec

..alatt nem talált szók Dek...alatt keresendők.

Dec.

de gyakrabban DC. növénynevek mellett De Candolle nevének rövidítése, l.o.

Decbreve

politikai község Szerém vmegye zimonyi járásában, (1891) 1326 horvát-szerb lakossal.


Kezdőlap

˙